x

Πολιτική

Οι προβλέψεις του Νέιτ Σίλβερ για τους ομογενείς βουλευτές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τους Ελληνοαμερικανούς ομοσπονδιακούς βουλευτές που επιδιώκουν επανεκλογή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπως διαφαίνεται από τις τάσεις του μοντέλου της ιστοσελίδας FiveThirtyEight, του στατιστικολόγου Νέιτ Σίλβερ (Nate Silver).

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σύστημα ανάλυσης δεδομένων, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία που προέρχονται από πρόσφατες δημοσκοπήσεις και την πρότερη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της περιοχής. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν έχει εισπράξει κριτική, το μοντέλο του Νέιτ Σίλβερ δικαιώθηκε, ως επί το πλείστον, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, όταν είχε προβλέψει το θρίλερ ή ακόμη και την αλλαγή σκηνικού σε Πολιτείες που ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ως «κλειδωμένες» είτε από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, είτε από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα έχει καθιερώσει σύστημα βαθμολόγησης για κάθε εταιρεία δημοσκοπήσεων, δίνοντας και μια ανάλογη βαρύτητα στα στοιχεία που παραθέτει, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται είτε λόγω μεθοδολογίας, είτε λόγω πολιτικής μεροληψίας, να χαρακτηρίζονται ‘μειωμένης αξιοπιστίας’».

FILE - In this Nov. 6, 2018, file photo, Democrat Chris Pappas celebrates winning New Hampshire s 1st Congressional District race in Manchester, N.H. (AP Photo/ Cheryl Senter, File)
Ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Κρις Πάππας (Chris Pappas). Φωτογραφία: AP Photo/ Cheryl Senter, File

Αναφορικά με τους ομογενείς βουλευτές, το παρόν μοντέλο του FiveThirtyEight θεωρεί σχεδόν δεδομένη την επανεκλογή της Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, εκτιμώντας ότι έχει 96% πιθανότητες επανεκλογής το Νοέμβριο, εάν δεν ανατραπούν τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα του Σίλβερ χρησιμοποιεί ως αντίπαλο της Νικόλ Μαλλιωτάκη τον πρώην βουλευτή Μαξ Ρόουζ (Max Rose), έναντι του οποίου επικράτησε πειστικά στις εκλογές του 2020. Την ίδια στιγμή, ο Ρόουζ δεν έχει ακόμη λάβει το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς, αλλά θεωρείται το φαβορί στις εσωκομματικές που θα πραγματοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Πάντως, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πρόβλεψης επιτελεί και μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την υπηρεσία 1892 Polling και αμφισβητήθηκε από τον Ρόουζ, δίνοντας στη Νικόλ Μαλλιωτάκη προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων (57 έναντι 43). Ο συγκεκριμένος φορέας βαθμολογείται από την FiveThirtyEight στην βαθμίδα B/C, όμως θεωρείται δύσκολο να έχει πέσει ανατρεπτικά έξω, έστω κι αν η διαφορά ίσως είναι μικρότερη.

Στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ, ο κομβικός για τα ελληνικά εθνικά θέματα, Κρις Πάππας (Chris Pappas), εμφανίζεται ως φαβορί, με 64% πιθανότητες επανεκλογής, με πιθανότερο αντίπαλο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον Ματ Μάουερς (Matt Mowers). Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ηττήθηκε από τον Κρις Πάππας το 2020 και επανέρχεται για τη βουλευτική θέση, έχοντας αποσπάσει υποστήριξη και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo).

Η υποψήφια για το Αμερικάνικο Κογκρέσο Νικόλ Μαλλιωτάκης σε συγκέντρωση για εξεύρεση οικονομικών πόρων για την υποψηφιότητα της, στο Limani restaurant, Roslyn, ΝΥ, 5 Μαρτίου 2020. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)
Η Νικόλ Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα, η ομογενής Δημοκρατική βουλευτής, Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) επικράτησε τον προηγούμενο μήνα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου, αισιοδοξώντας για την επανεκλογή της. Ασφαλώς, τα δεδομένα για την ίδια είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καθώς η επαναχάραξη των περιφερειών έχει επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην περιφέρειά της, έστω κι αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχει τις πιθανότητες με το μέρος της.

Ηδη, η παρούσα εκτίμηση του FiveThirtyEight εξακολουθεί να θεωρεί «ελαφρό φαβορί» την Τάιτους, με 69% πιθανότητες εκλογής, έναντι 31% του Ρεπουμπλικανού Μαρκ Ρόμπερτσον (Mark Robertson). Πάντως, τα ίδια στοιχεία προμηνύουν μια κάπως πιο κλειστή μάχη, αφού στις περισσότερες μαθηματικές προσομοιώσεις ψηφοφορίας -από τις οποίες προκύπτουν οι αντίστοιχες προβλέψεις- η Τάιτους είχε μια διαφορά στα όρια, ή και χαμηλότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Στην ίδια ανάλυση παρατίθεται και η μοναδική δημοσκόπηση που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής για την 1η Περιφέρεια, η οποία προέρχεται από το Emerson College (βαθμός αξιοπιστίας Α-) και δίνει ένα αισθητό μεν, όχι μεγάλο δε προβάδισμα στην Τάιτους με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (37 έναντι 41).

Αντίθετα, δύσκολα είναι τα πράγματα για τον ομογενή υποψήφιο κυβερνήτη της Φλόριδας, Τσάρλι Κριστ (Charle Crist), να εμφανίζεται με μόλις 5% πιθανότητες απέναντι στο νυν κυβερνήτη, Ρον Ντε Σάντις (Ron de Santis) και πιθανότερη διαφορά κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

«Κοκκινίζει» η Βουλή – Θρίλερ για Γερουσία

Αναφορικά με το γενικότερο αποτέλεσμα, οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες για τους Δημοκρατικούς όσον αφορά στην Ομοσπονδιακή Βουλή, αφού οι πιθανότητες για να διατηρήσουν τον έλεγχο εμφανίζονται κάτω από 20% στο σύστημα του FiveThirtyEight. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιστοσελίδα RealClearPolitics, που προσθέτει πως ακόμη κι αν οι Δημοκρατικοί κέρδιζαν όλες τις αμφίρροπες θέσεις (toss – ups), ενδεχόμενο στατιστικά δύσκολο, θα χρειάζονταν 2-3 μεγάλες ανατροπές προγνωστικών για να έχουν πιθανότητες πλειοψηφίας.

Αντίθετα με το Κογκρέσο, η Γερουσία θα είναι μια διαφορετική υπόθεση, με τους Δημοκρατικούς να έχουν πάνω από 50% πιθανότητες να διατηρήσουν, έστω, την δυνατότητα «αποφασιστικής ψήφου» από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Πάντως, εκεί το σκηνικό παραμένει ρευστό, με τη θέση του Ράφαελ Γουόρνοκ (Raphael Warnock) στην Τζόρτζια να θεωρείται η πιο ευάλωτη για να περάσει σε ρεπουμπλικανικά χέρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ο Andreas Borgeas, πρώην μέλος της Γερουσίας στη πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εντάσσεται στο δυναμικό του ομίλου EUNICE ως Διευθύνων Σύμβουλος του Greece-Africa Power (GAP), το διακρατικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ