x

Πολιτική

Οι Ρεπουμπλικανοί προσβλέπουν στους νέους εκλογικούς νόμους για τις μάχες του 2022

06 Δεκεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ,(«ΝΥΤ») – Ενα νέο κύμα ρεπουμπλικανικής νομοθεσίας για την αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος του Εθνους έρχεται το 2022, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (G.O.P.) υποβάλλει προτάσεις που κυμαίνονται από την απαίτηση να καταμετρώνται με το χέρι οι κάλπες στο Νιου Χάμσαϊρ έως τη δημιουργία μονάδας επιβολής του νόμου στη Φλόριδα για τη διερεύνηση καταγγελιών για νοθεία στην ψηφοφορία.

Η κίνηση των Ρεπουμπλικανών, που υποκινείται εν μέρει από μια ευρεία άρνηση της ήττας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι, περιλαμβάνει περιορισμούς στην ψηφοφορία και μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε δίκαιες εκλογές και θα αυξήσουν σημαντικά τα διακυβεύματα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022.

Μετά την ψήφιση 33 νόμων για τα όρια ψήφου σε 19 πολιτείες φέτος, οι Ρεπουμπλικανοί σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες -Φλόριδα, Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Οκλαχόμα και Νιου Χάμσαϊρ- έχουν καταθέσει νομοσχέδια πριν καν ξεκινήσουν οι επόμενες νομοθετικές ολομέλειες με τα οποία επιδιώκουν να περιορίσουν την ψηφοφορία με ορισμένο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου. Σε περισσότερες από 20 πολιτείες, περισσότερα από 245 παρόμοια νομοσχέδια που υποβλήθηκαν φέτος θα μπορούσαν να μεταφερθούν το 2022, σύμφωνα με το Εργαστήριο Δικαιωμάτων Ψήφου (Voting Rights Lab), μια ομάδα που εργάζεται για την επέκταση της πρόσβασης στο ψηφοδέλτιο.

Σε πολλά μέρη, οι Δημοκρατικοί θα είναι σε μεγάλο βαθμό ανίσχυροι να απωθήσουν σε πολιτειακό επίπεδο, όπου υπερτερούν οι Ρεπουμπλικανοί. Οι Ρεπουμπλικανοί πολιτειακοί νομοθέτες σε όλη τη χώρα έχουν θεσπίσει ευρείες περικοπές στην πρόσβαση στην ψηφοφορία φέτος και έχουν χρησιμοποιήσει επιθετική παρενόχληση για να κλειδώσουν την κρατική εξουσία του κόμματος για την επόμενη δεκαετία.

Και τα δύο κόμματα ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το θέμα της ψηφοφορίας για να ενεργοποιήσουν τις βάσεις τους. Οι Δημοκρατικοί ηγέτες, ιδιαίτερα η Στέισι Αμπραμς (Stacey Abrams), που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για κυβερνήτης της Τζόρτζια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων ψήφου του κόμματός της, υπόσχονται να αναγάγουν το ζήτημα κορυφαίο.

Ωστόσο, η Αριστερά παραμένει ελλιπής σε επιλογές, αφήνοντας πολλούς υποψηφίους, ψηφοφόρους και ακτιβιστές, να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις το 2022 και μετά, ενώ όλο και περισσότερο απογοητεύονται από την αδυναμία των Δημοκρατικών να περάσουν στην Ουάσιγκτον ομοσπονδιακή προστασία της ψηφοφορίας.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι μια πολύ πραγματική και οξεία περίπτωση δημοκρατικής ανατροπής», είπε η κ. Αμπραμς σε συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια Γερουσία πρόθυμη να «προστατεύσει τη δημοκρατία μας ανεξάρτητα από κομματισμό».

Οι Δημοκρατικοί και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα ψήφου λένε ότι ορισμένα από τα μέτρα των Ρεπουμπλικανών θα καταστείλουν την ψηφοφορία, ειδικά από έγχρωμους ανθρώπους. Προειδοποιούν ότι άλλα νομοσχέδια θα αυξήσουν την επιρροή των πολιτικών και άλλων κομματικών σε μια σχετικά συνηθισμένη εκλογική διοίκηση. Ορισμένα μέτρα μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, εγείρουν την προοπτική εκλογών να οδηγηθούν στο χάος ή ακόμη και να ανατραπούν.

Οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι τα νομοσχέδια χρειάζονται για να διατηρηθεί αυτό που αποκαλούν εκλογική ακεραιότητα, αν και η εκλογική νοθεία παραμένει εξαιρετικά σπάνια στις αμερικανικές εκλογές.

«Αυτό θα είναι ένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα για τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο», είπε ο Τζέισον Σνεντ (Jason Snead), ο εκτελεστικός διευθυντής του «Honest Elections Project», μιας συντηρητικής ομάδας που έχει βοηθήσει στη δημιουργία νομοθεσίας για την ψηφοφορία. Είπε ότι η ομάδα ήθελε οι νομοθέτες «να σταματήσουν να σκέφτονται τις πολιτικές που σχετίζονται με τις εκλογές ως κάτι που εμφανίζεται μόνο μία φορά σε ένα γαλάζιο φεγγάρι», προσθέτοντας ότι «αντ’ αυτού θα πρέπει να είναι κάτι που εμφανίζεται σε κάθε νομοθετική σύνοδο».

Οι νομοθέτες του GOP σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες έχουν προτείνει νομοθεσία για την αναθεώρηση των εκλογών του 2020 και τη θέση νέων διαδικασιών για τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων των μελλοντικών εκλογών.

Πολλά από τα άλλα νομοσχέδια είναι παρόμοια με αυτά που εγκρίθηκαν φέτος, τα οποία στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, μείωση των κουτιών που ρίχνονται πρόωρα ψηφοδέλτια (drop boxes), επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους εκλογικούς υπαλλήλους που διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες, επέκταση της εξουσίας των κομματικών παρατηρητών των δημοσκοπήσεων και μετατόπιση της εποπτείας των εκλογών από ανεξάρτητους αξιωματούχους και επιτροπές στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών. Παραμένει ασαφές πώς τα νέα νομοσχέδια για την ψηφοφορία μπορεί να επηρεάσουν την προσέλευση, και ορισμένοι εκλογικοί ειδικοί λένε ότι οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την καταστολή της ψηφοφορίας έχουν τη δυνατότητα να αποτύχουν, ενεργοποιώντας ψηφοφόρους του αντιπάλου κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ερευνά την αιματηρή επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, επιδιώκει να πάρει κατάθεση από την Ιβάνκα Τραμπ, την κόρη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλό του στον Λευκό Οίκο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.