x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι στερήσεις την έκαναν φιλάνθρωπο και ευεργέτη

Eνιωσε από μικρή τη στέρηση. Στα παιδικά της χρόνια, με τη φτώχεια, όταν ο πατέρας της έχασε όλη την περιουσία του στην Ελλάδα. Ηταν τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και κατόπιν. Αυτά που ήθελε η μικρή Ειρήνη, παρέμεναν όνειρα απραγματοποίητα.

Κάποτε, όμως, μπόρεσε να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, αφού απέκτησε πολλά χρήματα στην Αμερική. Ομως, για δεύτερη φορά, ένιωσε στέρηση. Μεγαλύτερη από την πρώτη, των παιδικών της χρόνων. Αρχικά, ζούσε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, πριν αποφασίσει να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη. Και εκεί, της έλειπε αφάνταστα η Ελλάδα.

«Στερήθηκα την Ελλάδα», θυμάμαι ότι μου είχε πει με συγκίνηση η αείμνηστη Ειρήνη Λαδά. «Για να καταλάβεις την αξία του σπιτιού σου, πρέπει να το στερηθείς».

Τόσο πολύ αγαπούσε την Ελλάδα που άφησε πίσω της και κάθε τι το ελληνικό που συνάντησε αργότερα στη Νέα Υόρκη. «Στερήθηκα για χρόνια την Ελλάδα μας, στερήθηκα τη γλώσσα μας, στερήθηκα τις συντροφιές των συμπατριωτών μας», ήταν τα λόγια της που δεν ξεχνώ.

Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος, που έγινε θερμή υποστηρίκτρια της Ελληνικής Παρέλασης, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης στη φημισμένη Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν.

Στερήθηκε την Ελλάδα, γι’ αυτό και βοηθούσε οικονομικά κάθε τι το ελληνικό.

Η Ειρήνη Λαδά, γνώρισε πολλές και διάφορες προσωπικότητες. Στη φωτογραφία, με τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής, Τζορτζ Μπους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”

Θυμάμαι ότι μου είχε πει, πως βοήθησε και βοηθούσε από την καρδιά της. Οτι κανένας δεν την πίεσε για να βοηθά. Ενιωθε μόνη της την υποχρέωση να προσφέρει.

Μόλις άκουγε για κάποια ανάγκη της Ελληνικής Παρέλασης, πρόσφερε ανοιχτόκαρδα την οικονομική της βοήθεια.

Θυμάμαι, ακόμα, που μου έλεγε σχετικά, ότι ευχαριστεί τον Θεό, που την είχε βοηθήσει και της έδωσε τη δυνατότητα να προοδεύσει, ενώ συγχρόνως ευχαριστούσε και τους γονείς της, που της είχαν δώσει την ευχή τους να προοδεύσει στη ζωή της. Και πολλές φορές τόνιζε ότι αφού μπόρεσε να αποκτήσει μια σεβαστή περιουσία, ήθελε κι αυτή να δώσει στους συμπατριώτες της Ελληνες, αλλά και να επιστρέψει στην Αμερική κάτι από τα τόσα καλά που κι αυτή της έδωσε.

H Eιρήνη Λαδά ένιωθε υπερήφανη, γιατί, όπως έλεγε, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που μόνη της άνοιξε κτηματομεσιτικό γραφείο στη Ν. Υόρκη. Όμως, στην Αμερική δούλεψε σκληρά και τίμια και πέτυχε. Κατάφερε να έχει ένα από τα πιο γνωστά κτηματομεσιτικά γραφεία, ενώ είχε στην κατοχή της αρκετά ακίνητα. Για πολλά χρόνια βοήθησε οικονομικά άτομα και οργανώσεις και είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κοινωνικούς και αγαθοεργούς φορείς.

Θυμάμαι πόσο υπερήφανη ένιωθε ως Ελληνίδα, όταν της απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Ελις Αϊλαντ που έχει καθιερωθεί στο όνομα του πρώτου σταθμού εισόδου των μεταναστών στις ΗΠΑ. Η απονομή έγινε σε ένδειξη αναγνώρισης της όλης προσφοράς της.

Συχνά έλεγε η Ειρήνη Λαδά, ότι τα χρήματα δεν είναι το παν. Πρέπει να μπορεί ο άνθρωπος να βοηθά τον συνάνθρωπο και τις οργανώσεις που είναι χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Το ίδιο τακτικά αναφερόταν και στην ελληνική γλώσσα, τονίζοντας ότι οι ομογενείς πρέπει να φροντίζουν να τη διατηρούν και να τη μεταδίδουν στα παιδιά τους.

Θυμάμαι την Ειρήνη Λαδά, που ήταν θερμή υποστηρίκτρια της Εκκλησίας και του ελληνικού πολιτισμού και είχε μεγάλο και πολύπλευρο έργο στην Ομογένεια και στον ευρύτερο αμερικανικό πολιτικό χώρο.

Είχε γεννηθεί στη Μεσσηνία και έζησε τη φρίκη του Εμφύλιου πολέμου στη γενέτειρα. Μετά τον πόλεμο η οικογένεια είχε μετακομίσει στην Αθήνα. Συγγενείς από την Αμερική, συμβούλεψαν τους γονείς της να την πάρουν να ζήσει μαζί τους στις ΗΠΑ.

Αρχικά, η Ειρήνη Λαδά έζησε στην πολιτεία Ουάσιγκτον, όπου τέλειωσε το Λύκειο, ενώ αργότερα έκανε πανεπιστημιακές σπουδές και εργάστηκε στη μεγάλη αμερικανική εταιρία «Μπόινγκ».

Φεύγοντας από εκεί, εγκαταστάθηκε στην ελληνική Αστόρια της Ν. Υόρκης, όπου άνοιξε το δικό της κτηματομεσιτικό γραφείο, με το οποίο είχε προσφέρει πάρα πολλά σε ομογενείς που είχαν ανάγκη βοήθειας.

Παρ’ όλη τη σκληρή της εργασία, έβρισκε το χρόνο να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μέλος του Συμβουλίου της Κοινότητας Αγ. Δημητρίου, καθώς επίσης στη χορωδία και στη Φιλόπτωχο.

Θυμάμαι ότι για πολλά χρόνια, η Ειρήνη Λαδά πρόσφερε τρεις υποτροφίες ετησίως σε μαθητές.

Υπήρξε, επίσης, δωρήτρια και υποστηρίκτρια διαφόρων κοινοτήτων, καθώς και ομογενειακών και άλλων φορέων.

Η Ειρήνη Λαδά είχε γνωρίσει πολλές προσωπικότητες της Αμερικής, της Ελλάδος και της Ομογένειας.

Θυμάμαι πόσο δυνατή είχε σταθεί μέχρι το τέλος της ζωής της. Επασχε από την επάρατο τους τελευταίους πέντε μήνες πριν φύγει από τη ζωή. Η ίδια, παρόλο που το γνώριζε, ήταν τόσο κινητική και είχε τόσες ελπίδες, ώστε δεν έδινε μεγάλη σημασία. Παρά τις άσχημες προγνώσεις των γιατρών, πίστευε ότι είναι ένας εφιάλτης που θα περάσει. Ομως, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε τον τελευταίο μήνα. Είχε φτάσει το τέλος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οτι οι Ναζί καταλήστευσαν τις περιουσίες των Εβραίων, αποτελεί ένα ευρέως γνωστό θέμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.