x
 

Διεθνή

Ογδόντα χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία – «Παρών» και ο Ελληνας Πρωθυπουργός

ΠΑΡΙΣΙ. Κορυφώθηκαν την Πέμπτη στη Νορμανδία με τη συμμετοχή παγκόσμιων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία (D-Day) που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με περίπου 4.500 καλεσμένους αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, πριν από ακριβώς 80 χρόνια και ολοκληρώνονταν το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) στην παραλία Ομάχα όπου είχε γίνει η απόβαση.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο οικοδεσπότης φυσικά, πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων εποχής, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ. Επιπλέον, έχουν στηθεί κατά μήκος των ιστορικών ακτών στρατόπεδα αναπαράστασης των διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν χαιρετούν έναν βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια των τελετών για την 80ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024.(AP Photo/Evan Vucci)Μπάιντεν: Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία, όπως είπε, «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε χθες στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο». «Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας παρευρίσκονται σε αναμνηστική τελετή για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «D-Day», στο Μνημείο της Βρετανικής Νορμανδίας του Ver-sur-Mer, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024. (Ludovic Marin/Pool μέσω AP)

Μακρόν: Τεράστια ευγνωμοσύνη σε όσους πολέμησαν στη D-Day

Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «άνδρες που αψήφησαν τα πάντα απελευθέρωσαν τη γη μας», μπροστά σε μια ακτή «που ίσως ήταν το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπαν στη ζωή τους». Την ημέρα εκείνη «είδαμε την αρχή αυτού που φάνταζε αδύνατο».
Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντίσταση των Γάλλων ανταρτών κατά των Γερμανών και στη συνεργασία των ανταρτών με τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές του και στις προσωπικές ιστορίες στρατιωτών που πολέμησαν κατά την απόβαση.
Οι 150.000 άνθρωποι που αποβιβάστηκαν στη Γαλλία κατά την D-Day «δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα και δεν είχαν την ίδια σημαία και στολή», αλλά μοιράζονταν «την αποφασιστικότητα να απελευθερώσουν την Ευρώπη από την ναζιστική τυραννία».
«Τους σκεφτόμαστε με τεράστια ευγνωμοσύνη», τόνισε.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζεται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ, στην τελετή για την 80ή επέτειο της D-Day. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΑΣΟΣΙΕΪTΕΝT ΠΡΕΣ
Ο Christophe Receveur και η κόρη του Julie, από τη Γαλλία, ξεδιπλώνουν μια αμερικανική σημαία που αγόρασε πριν από έξι μήνες στο Gettysburg της Πενσυλβάνιας, για να τιμήσουν την Ημέρα της Απόβασης, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην παραλία Γιούτα της Νορμανδίας. (AP Photo/John Leicester)
O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η σύζυγός του Ολένα, φτάνουν στην παραλία Ομάχα, για να παραστούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 80ής επετείου από την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΑΣΟΣΙΕΪTΕΝT ΠΡΕΣ
Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak και ο Akshata Murty στέκονται μαζί με τον βετεράνο της D-Day Alec Penstone, 98 ετών, μετά την εθνική εκδήλωση μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου για την 80ή επέτειο της D-Day, που πραγματοποιήθηκε στο βρετανικό μνημείο της Νορμανδίας στο Ver-sur-Mer, Νορμανδία, Γαλλία, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024. (Gareth Fuller, Pool Photo μέσω AP)

Συγκίνηση από τις επιστολές των βετεράνων

Συγκινητικές επιστολές βετεράνων αναγνώσθηκαν κατά τις σημερινές εκδηλώσεις στη Νορμανδία για την 80ή επέτειο της D-Day, της Απόβασης των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου του 1944, όταν περισσότεροι από 150.000 συμμαχικοί στρατιώτες εισέβαλαν από θαλάσσης και αέρος στη Γαλλία για να απωθήσουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Στη βρετανική τελετή στο Βερ-συρ-Μερ, βετεράνοι χειροκροτήθηκαν καθώς έφθαναν στο χώρο για να καταλάβουν τα καθίσματά τους, τα οποία ήταν διακοσμημένα με παπαρούνες σε έντονο κόκκινο χρώμα.

Οι συμμετέχοντες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην παραλία Γιούτα κοντά στο Saint-Martin-de-Vareville της Νορμανδίας, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024. (AP Photo/Jeremias Gonzalez)

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Ας αναπαύονται εν ειρήνη», ανέφερε ο βετεράνος Τζο Μάινς στην επιστολή του, που αναγνώσθηκε από τον ηθοποιό Μάρτιν Φρίντμαν. «Ημουν 19 χρόνων κατά την απόβαση, αλλά ήμουν ακόμα ένα αγόρι… και δεν είχα ιδέα για πόλεμο και σκοτωμούς».

«Προσπάθησα να ξεχάσω την D-Day, αλλά δεν μπορώ», έγραψε ο βετεράνος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, Ρον Χέντρι, στην επιστολή του που διάβασε ο ηθοποιός Ντάγκλας Μπουθ. «Εζησα 80 χρόνια έπειτα από εκείνη την ημέρα, οι φίλοι μου έμειναν κάτω από τη γη».


Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο της D-Day, την Πέμπτη 6 Ιουνίου όπου βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά παραβρέθηκαν στους εορτασμούς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΑΣΟΣΙΕΪTΕΝT ΠΡΕΣ

Οι δύο βετεράνοι ήταν αμφότεροι παρόντες στην τελετή.

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, στα σύνορα της Ευρώπης, οι φετινές εκδηλώσεις αυτής της καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκτούν ιδιαίτερη απήχηση.

Μια ορχήστρα παίζει κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην παραλία Γιούτα κοντά στο Saint-Martin-de-Vareville της Νορμανδίας, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024. (AP Photo/Jeremias Gonzalez)

Παρίας

Μία από τις συνέπειες αυτού του επιθετικού πολέμου, η Ρωσία, ένας από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει ο παρίας της δυτικής διεθνούς σκηνής. Φέτος, αποκλείσθηκε από τον εορτασμό.

Ομως το 2014, οι σύμμαχοι είχαν θεωρήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούσε να λάβει μέρος στον εορτασμό, τρεις μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα.

Τότε, ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BΗΡΥΤΟΣ. Το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Κυρική ότι πολεμάει τις ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθούν να διεισδύσουν στο χωριό Ράμια στον νότιο Λίβανο, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι τρίτος κυανόκρανος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα τραυματίστηκε την Παρασκευή εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης του Ισραήλ με το υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό κίνημα.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ