x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Οι Ταλιμπάν και η Ελλάδα

Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν απασχολούν και ενδιαφέρουν όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά και της Τουρκίας.

Και δεν τα ενδιαφέρουν απλά …από φιλοσοφικής πλευράς αλλά από πρακτικής.

Κι αυτό, το δεύτερο, το πρακτικό μέρος είναι που πρέπει και να απασχολεί τα κράτη.

Δεν τονίζεται αλλά αποτελεί πραγματικότητα ότι εκτός των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εισέβαλε, πριν 20 χρόνια, και το ΝΑΤΟ. Δηλαδή και η Ελλάδα – Η Κύπρος ως γνωστόν δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ ήταν δευτερεύων και σκοπό είχε να δώσει την εικόνα ότι ο πόλεμος αυτός δεν αποτελούσε απλά έναν πόλεμο των ΗΠΑ αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή της Ελλάδας, ως συνήθως, ήταν η μικρότερη δυνατή. Κι αυτό γιατί διαδοχικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να δει έστω και ένα από τα παιδιά της να σκοτώνονται σε ξένα πεδία πολέμου.

Ετσι αυτό που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση είναι η ορατή πιθανότητα της επανάληψης ενός νέου κύματος προσφύγων να εισέρχονται στην χώρα.

Κάτι που από πολιτικής πλευράς θα ήταν επιζήμιο για την κυβέρνηση μια και ο ελληνικός λαός έχει στραφεί κατά των προσφύγων/ μεταναστών αν και είναι αυτοί που κάνουν τις χειρωνακτικές εργασίες στην Ελλάδα και κανείς άλλος.

Η ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν σαφέστατη: «Οι ελληνικές αρχές», έλεγε, «βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα».

Αυτό όμως εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις του Ερντογάν γιατί οι πρόσφυγες που θα θελήσουν να περάσουν στην Ευρώπη θα διέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κι εκεί βλέπουμε πάλι να έχει αρχίσει ένα νέο παζάρι του Ερντογάν με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξασφάλιση οικονομικών και άλλων ανταλλαγμάτων. Εχουμε δηλαδή μια νέα αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά μάτια, με αποτέλεσμα να δείχνουν μεγαλύτερη… κατανόηση στις πολιτικές του.

Παράλληλα με αυτό, η Τουρκία διεκδικεί να παίζει στρατιωτικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ αλλά και να προβαίνει σε ανοίγματα προς τους Ταλιμπάν:

«Η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν, «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Αφγανιστάν».

Αν το καταφέρουν, στο τέλος θα πετύχουν να είναι και πιο χρήσιμοι και στον Μπάιντεν….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον έφεραν οι γονείς του από την Νίσυρο στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 6 μηνών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστάσεις κράτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην σύνοδο της Πράγας

ΠΡΑΓΑ. Ακρως ενδεικτική του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απόσταση που φρόντισαν να κρατήσουν μεταξύ τους σήμερα, Πέμπτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Τραγωδία με ναυάγια δουλεμπορικών σε Λέσβο και Κύθηρα, τουλάχιστον 18 νεκροί – Ευθύνες στην Αγκυρα από Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Τραγικός είναι ο απολογισμός δύο ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο, με την Αθήνα να κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα για τη βοήθεια που προσφέρει στους διακινητές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας