x

Διεθνή

Οι τελευταίες κρίσιμες ημέρες στη Σύνοδο για το περιβάλλον

11 Νοεμβρίου 2021

ΓΛΑΣΚΩΒΗ («ΝΥΤ»). Απέμειναν δύο μέρες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το περιβάλλον και είναι οι ημέρες που οι συνομιλίες γίνονται δύσκολες, πραγματικά πολύ δύσκολες.

Στα δύο αυτά 24ωρα πρέπει οι διεθνείς διαπραγματεύσεις να πετύχουν τον στόχο περιορισμού των καταστροφικών επιπέδων υπερθέρμανσης του Πλανήτη. Δύο ημέρες για να διευθετηθούν οι διαφωνίες σχετικά με το τι περιλαμβάνει το τελικό έγγραφο που θα βγει από την ετήσια Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών και θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ελπιδοφόρα είναι η προσέγγιση ΗΠΑ και Κίνας που κατέληξαν σε ένα «κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα». Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη στη Γλασκώβη ο Κινέζος απεσταλμένος για το Κλίμα, Σίε Ζενχουά.

Η συμφωνία «δείχνει ότι η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος για την Κίνα και τις ΗΠΑ», είπε ο Σίε, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών φάνηκαν πρόσφατα να μετακυλίονται στον διπλωματικό φάκελο για το Κλίμα.

Στο μεταξύ, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων, κάθε χώρα πρέπει να συμφωνεί σε κάθε λέξη του τελικού ανακοινωθέντος.

Την Τετάρτη, οι διοργανωτές της Συνόδου εξέδωσαν ένα αρχικό προσχέδιο συμφωνίας που καλούσε τις χώρες, έως το τέλος του 2022, να «επανεξετάσουν και να ενισχύσουν» τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να «επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα».

Εάν παραμείνει ως έχει στην τελική έκδοση, η γλώσσα για τον άνθρακα και τις κρατικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θα ήταν η πρώτη για μια συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα. Αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είπαν ότι το υπόλοιπο έγγραφο ήταν πολύ ασαφές σε κρίσιμες λεπτομέρειες.

Τα χρήματα είναι μια από τις μεγάλες διαφορές που διαφαίνεται κατά τις τελικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην επίτευξη συναίνεσης μεταξύ και των σχεδόν 200 εθνών που εκπροσωπούνται. Οι πλούσιες χώρες απέτυχαν να προσφέρουν $100 δισ. ετησίως μέχρι το 2020, όπως είχαν υποσχεθεί, στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες να μετατοπίσουν τα ενεργειακά τους συστήματα από τα ορυκτά καύσιμα και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Φέτος, υπάρχει μια ώθηση για τη δημιουργία ενός άλλου δοχείου χρημάτων για την αντιστάθμιση των ανεπανόρθωτων ζημιών της κλιματικής αλλαγής σε χώρες που ευθύνονται λιγότερο για το πρόβλημα, ένα ταμείο για αυτό που είναι γνωστό ως «απώλεια και ζημιά» και ένα ταμείο που έχουν μπλοκάρει οι πλούσιες χώρες για σχεδόν 30 χρόνια.

Υπάρχει επίσης διαφωνία σχετικά με την έκκληση για τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, τους κανόνες για τις αγορές άνθρακα και το εάν οι χώρες πρέπει να επιστρέφουν κάθε χρόνο με νέους κλιματικούς στόχους αντί για κάθε πέντε χρόνια.

Οι εκκλήσεις για σκληρότερη δράση από ακτιβιστές και έθνη γίνονται όλο και πιο δυνατές. Η επιστημονική συναίνεση απαιτεί από τις χώρες σε όλο τον Κόσμο να περιορίσουν την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ή 2,7 βαθμούς Φαρενάιτ, μεταξύ της προβιομηχανικής εποχής και του τέλους αυτού του αιώνα. Πέρα από αυτό το όριο, οι κίνδυνοι από θανατηφόρα κύματα καύσωνα, ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες και εξαφάνιση ειδών αυξάνονται σημαντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας