x

Οικονομία

Οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια ανθούν στις ΗΠΑ όπως τη δεκαετία του 1970

26 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Η αμερικανική μεταποίηση βιώνει ανάκαμψη, με τις εταιρείες να προσθέτουν εργαζομένους εν μέσω της υψηλής ζήτησης των καταναλωτών για προϊόντα.

Από τότε που η αμερικανική μεταποίηση εισήλθε σε μια μεγάλη έκταση αυτοματισμού και εξωτερικής ανάθεσης στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κάθε ύφεση οδηγούσε στην απώλεια θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο που δεν επέστρεψαν ποτέ. Αλλά η ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας ήταν διαφορετική: οι Αμερικανοί κατασκευαστές έχουν πλέον προσθέσει αρκετές θέσεις εργασίας για να ανακτήσουν όλα όσα απώλεσαν και αρκετά ακόμη.

Η αναθέρμανση δεν οφείλεται σε εταιρείες που επαναφέρουν εργοστασιακές θέσεις εργασίας που είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό, ούτε από τους δυναμικούς βιομηχανικούς τομείς και περιοχές που συχνά επικαλούνται ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και άλλοι πρωταθλητές της μεταποίησης.

Αντίθετα, οι κινητήρες αυτής της ανάκαμψης περιλαμβάνουν φαρμακευτικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνικές ζυθοποιίες και παραγωγή παγωτού. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν πρόσφατα είναι πιο πιθανό να βρίσκονται στο Mountain West και στα νοτιοανατολικά παρά στα κλασικά βιομηχανικά οχυρά των Μεγάλων Λιμνών.

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές έκοψαν περίπου 1,36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, καθώς ο Covid-19 έκλεισε μεγάλο μέρος της Οικονομίας. Από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, οι κατασκευαστές είχαν προσθέσει περίπου 1,43 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ένα καθαρό κέρδος 67.000 εργαζομένων πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν των μοναδικών συνθηκών της πανδημικής ύφεσης και ανάκαμψης. Ο Covid-19 περιόρισε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας την εγχώρια παραγωγή πιο ελκυστική για ορισμένες εταιρείες. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες τόνωσης βοήθησαν στη μετατόπιση των αγοραστικών συνηθειών των Αμερικανών μακριά από υπηρεσίες όπως ταξίδια και εστιατόρια και προς αγαθά όπως αυτοκίνητα και καναπέδες, βοηθώντας την εγχώρια παραγωγή εργοστασίων – και μαζί της, την ανάπτυξη θέσεων εργασίας- να ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην δύο προηγούμενες υφέσεις.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν (Janet L. Yellen) είπε ότι η ανάκαμψη των θέσεων εργασίας στη μεταποίηση ήταν αποτέλεσμα της μοναδικής φύσης της ύφεσης, που προκλήθηκε από την πανδημία, και της ισχυρής ομοσπονδιακής απάντησης, συμπεριλαμβανομένης νομοθεσίας όπως το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης $1,9 τρισεκατομμυρίων του 2021.

«Είχαμε μια τεράστια μετατόπιση από τις υπηρεσίες προς αγαθά που ώθησαν την παραγωγή και τη μεταποίηση και την πολύ ταχεία ανάκαμψη στην Οικονομία των ΗΠΑ», είπε η κ. Γέλεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ντιτρόιτ αυτόν τον μήνα. Η υποστήριξη για τις τοπικές οικονομίες και τις μικρές επιχειρήσεις που περιλαμβάνεται στο σχέδιο διάσωσης του κ. Μπάιντεν, είπε, «ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για την αποκατάσταση της υγείας της αγοράς εργασίας και δεδομένης της αλλαγής των προτύπων δαπανών, νομίζω ότι ήταν προς όφελος της μεταποίησης».

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές, όπως και πολλές βιομηχανίες, έχουν δυσκολευτεί να βρουν πρώτες ύλες, ανταλλακτικά και ειδικευμένους εργάτες. Και όμως, συνέχισαν να δημιουργούν θέσεις εργασίας με ρυθμό που έχει εκπλήξει ακόμη και ορισμένους επί μακρόν υποστηρικτές της απασχόλησης στα αμερικανικά εργοστάσια.

«Εχουμε 67.000 περισσότερους εργαζόμενους σήμερα από ό,τι είχαμε τον Φεβρουάριο του 2020», δήλωσε ο Τσαντ Μούτρεϊ (Chad Moutray), επικεφαλής οικονομολόγος για την Εθνική Ενωση Κατασκευαστών. «Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε εκεί, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας».

Σε περιόδους ύφεσης τον τελευταίο μισό αιώνα, τα εργοστάσια έχουν συνήθως απολύσει μεγαλύτερο μερίδιο εργαζομένων από άλλους εργοδότες στην οικονομία και καθυστερούν να προσθέσουν θέσεις εργασίας ξανά στην ανάκαμψη. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Οι απολύσεις εργοστασίων αντιστοιχούσαν κατά προσέγγιση με αυτές στον τομέα των υπηρεσιών στο βάθος της πανδημικής ύφεσης. Οι οικονομολόγοι αποδίδουν αυτή τη διάρρηξη της τάσης στο γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές των ΗΠΑ θεωρούνται «απαραίτητοι» κατά τη διάρκεια των περιορισμών πανδημίας και στην επακόλουθη αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα τους από τους Αμερικανούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας