x
 

Πολιτική

Οι Τούρκοι άνοιξαν παραλιακό μέτωπο 500 επιπλέον μέτρων στα Βαρώσια

26 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το κατοχικό καθεστώς κάνει πράξη την εξαγγελία του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια, αδιαφορώντας πλήρως για τις διεθνείς αντιδράσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Πόστασι» παραλιακό μέτωπο 500 επιπλέον μέτρων άνοιξε από τις κατοχικές αρχές για τους επισκέπτες στα κατεχόμενα Βαρώσια.

Το δημοσίευμα η οποία διευκρινίζει ότι το μέτωπο αυτό αυτή αποτελεί τμήμα της περιοχής που εξήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παράνομη επίσκεψη τον Νοέμβριο του 2020 στα κατεχόμενα αλλά «τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού έχει καθαριστεί και ετοιμαστεί».

Σημειώνει επίσης ότι μέχρι σήμερα μόνο μέρος της εξαγγελθείσας περιοχής μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους επισκέπτες και λουόμενους.

Όπως αναφέρεται, η περιοχή είναι η συνέχεια της υφιστάμενης παραλιακής περιοχής – γνωστή ως παραλία «Γλώσσα» – που χρησιμοποιείται ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες θάλασσας και γίνονται εργασίες για ανέγερση υποστατικών, όπως καφέ κτλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περιοχή επισκέπτονται και πολλοί Ελληνοκύπριοι αλλά και ξένοι τουρίστες.

Πάντως οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα εξακολουθούν να γεννούν ερωτήματα στην Τουρκία, με πολλές υπόνοιες να κυκλοφορούν ότι ο Ερντογάν άλλαξε τελευταία στιγμή την ομιλία του στο «κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αφήνει να εννοηθεί ότι «ο Ερντογάν δέχθηκε ίσως κάποιο τηλεφώνημα, καθώς άργησε να πάει στο τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο κατά μία ώρα».

Ο Γκιουρέλ κατηγορεί επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εναπόθεσε το Κυπριακό στην αγκαλιά της ΕΕ.

Επενδύσεις 1 δις ευρώ για Βαρώσια

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος «αποκαλύπτει τον επενδυτικό και τουριστικό στόχο για τα Βαρώσια.

Η εφημερίδα «Τουρκιγέ» στο πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης «ο στόχος είναι ένα εκατομμύριο τουρίστες στα Βαρώσια. Με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στη Βόρεια Κύπρο ανοίγεται ένα δυναμικό επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών (1 δις. ευρώ)», αναφέρει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρώτα απ' όλα, σχεδιάζεται η επιστροφή των ακινήτων που ανήκουν σε «αλλοδαπούς» (Ε/Κ και Βρετανούς) και στη συνέχεια η αναστήλωση της πόλης. Για αυτό το σκοπό, απαιτούνται επενδύσεις περίπου 10 δισεκατομμυρίων λιρών για υποδομές, κτήρια και τουριστικές εγκαταστάσεις. «Οι Τούρκοι επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι για έργα τουριστικών υποδομών», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Πριν από το 1974, σύμφωνα με την «Τουρκιγέ», υπήρχαν 105 ξενοδοχεία με 10 χιλιάδες κρεβάτια και 60 ξενοδοχεία τύπου διαμερίσματα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε αυτήν την περιοχή το 58% των τουριστών που εισέρρεαν ήταν Έλληνες. Υπήρχαν 3.000 εμπορικές επιχειρήσεις, 99 κέντρα ψυχαγωγίας, 143 γραφεία, 4.649 ιδιωτικές κατοικίες, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και κινηματογράφοι και 380 ημιτελείς κατασκευές.

Η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Τσαγ» εκφράζει αντιθέτως «ανησυχίες» για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς θα την «κυριεύσουν» οι Ελληνοκύπριοι!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της «160.000 Ελληνοκύπριοι αποκτούν δικαιώματα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η απόφαση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες εξελίξεις στους Τουρκοκύπριους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Νικόλα Ιωαννίδη διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο αξίωμα του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ