x
 

Πολιτική

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν απόβαση νέου εξοπλισμού στα κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία προχωρεί στη στρατιωτική της ενίσχυση στα κατεχόμενα εστιάζοντας περισσότερο στον εξοπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές, η εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ενισχυθεί η παρουσία στα κατεχόμενα δεν έγινε με τη μορφή της απειλής, αλλά θα προχωρήσει στην υλοποίησή της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι προετοιμάζονται για τη μεταφορά των ενισχύσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι έγιναν ήδη κινήσεις για την κατασκευή και αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνδέει την ενίσχυση με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για την Κύπρο. Το κάνει γνωρίζοντας πως η απόφαση αυτή των Αμερικανών δεν πρόκειται να επηρεάσει το ισοζύγιο δυνάμεων. Η κίνηση που αναμένεται να γίνει στα κατεχόμενα συνδέεται με σχεδιασμούς, που δεν είναι τωρινοί και αφορούν τόσο το μέτωπο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και τις επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Άγκυρα ενισχύει τις δυνάμεις της στην Κύπρο γιατί θεωρεί πως το μέτωπο, που έχει απέναντί της με την ελληνική πλευρά είναι ενιαίο. Από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, έχοντας Αθήνα και Λευκωσία στην πρίζα και αφαιρώντας τους τη δυνατότητα της αλληλοϋποστήριξης σε περίπτωση επεισοδίου. Θέλει να σπάσει το μέτωπο στην περίπτωση που θα λειτουργούσαν μαζί, ενιαία.

Η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα και στο επίπεδο των υποδομών και τούτο φαίνεται να στοχεύει την ευρύτερη περιοχή, δεν περιορίζεται, δηλαδή, στην ελληνική πλευρά.

Η αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο της περιοχής. Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί, οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

• Η κατοχική Τουρκία έχει, όπως είναι γνωστό, αναβαθμίσει το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, και λειτουργεί ως βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2018.

• Η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει η κατασκευή. Έχουν γίνει, ωστόσο, όλα τα προκαταρκτικά. Πρόκειται για βάση, στην οποία θα σταθμεύουν πλοία νοτίως του νησιού και θα έχουν επιχειρησιακή ευθύνη της περιοχής.

• Το Απρίλιο του 2022 είχε δημοσιευθεί στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους, η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχει «ενοικιαστεί» στον τουρκικό στρατό.

Είναι ξεκάθαρο πως οι δύο από τις τρεις στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όπως σημειώνεται από ειδικούς η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου. Όλοι οι σχεδιασμοί αναδεικνύουν και εν πολλοίς επιβεβαιώνουν τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας μέσω της Κύπρου.

Πρόκειται, πάντως, για ένα θέμα, που αφορά και τις χώρες της περιοχής. Προ διετίας το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναλάβει να ενημερώσει και να εξηγήσει τις κινήσεις αυτές της κατοχικής δύναμης και το πόσο επηρεάζονται οι ίδιες, με τις δύο βάσεις – ορμητήρια.

Τι φοβάται η Άγκυρα

Η ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής της Ελλάδος ενοχλεί την κατοχική δύναμη και το δείχνει. Αναδεικνύει τούτο μέσα και από την επιθετική της ρητορική. Η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια ήταν κατ΄ επιλογή ο φτωχός συγγενής. Δεν εξοπλιζόταν, δεν έκτιζε άμυνα. Εσχάτως, η Ελλάδα και η Κύπρος συζητούν (σύμφωνα με κάποιους υπάρχει συμφωνία), για την αγορά από το Ισραήλ του αντιαεροπορικού συστήματος «Iron Dome». Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα παρέχει σχεδόν πλήρη προστασία από αεροσκάφη και πυραύλους. Πληροφορίες αναφέρουν πως από συζητήσεις μεταξύ των τριών κρατών, φαίνεται πως ο στόχος είναι η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό ανησυχεί την Άγκυρα. Ενόψει της εμπλοκής κι άλλων χωρών, πέραν της Κύπρου, είναι το Ισραήλ και η Ελλάδα, δεν αναμένεται να βιώσουμε ένα φιάσκο τύπου S-300.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η κατοχική Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ