x

Πολιτική

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν, ο Τατάρ απορρίπτει λύση του Κυπριακού

27 Μαΐου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Κυπριακό αφορά το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας που διεξήγαγε τηλεφωνικώς με την συμμετοχή 500 ατόμων κατά την περίοδο Απριλίου 2022 το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι το 40,6% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, το 35% λύση δύο χωριστών διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και το 5,8% τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης χωρίς λύση. Το 18,6% των ερωτηθέντων προτίμησαν να μην απαντήσουν στην ερώτηση «ποιο από τα πιο κάτω σενάρια υποστηρίζετε;»

Το 61,29% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν «ναι» σε ένα πιθανό σχέδιο λύσης, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 77,94%, δήλωσαν ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης.

Εξάλλου, το 68,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι χρειάζεται να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ το 63,2% αναφέρει ότι είναι αναγκαία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη «νότια Κύπρο».

Το 62,47% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αποδεχτή η πρόταση της ε/κ πλευράς σε σχέση με το Βαρώσι, το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου και το λιμάνι Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα προτάσσει ως κύριο θέμα ότι το 72,38% θεωρεί ότι για να μειωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα κατεχόμενα πρέπει να υιοθετηθεί η χρήση του Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας