x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τυφώνες μάς διδάσκουν κάτι

Προηγουμένως η Φιόνα και τώρα ο Ιαν, ως τυφώνες, υπήρξαν καταστροφικοί και θανατηφόροι.

Αυτή τη φορά μαρτύρησε η Κούβα που είχε 3 νεκρούς, η Βόρεια Καρολίνα 4 και η νοτιοδυτική Φλόριδα, με 71 νεκρούς.

Ανθρωποι υπερέβησαν εαυτόν να σωθούν και να σώσουν άλλους. Χαρακτηριστικό το χθεσινό δημοσίευμα που αναδημοσίευσε ο «Ε.Κ.» για τον γιο που κολύμπησε μισό μίλι σε ορμητικά νερά γεμάτα συντρίμμια να γλιτώσει την ανάπηρη μητέρα του από βέβαιο πνιγμό στο πλημμυρισμένο σπίτι της.

Η περιοχή της Καραϊβικής και της νότιας Φλόριδας, όπως και ο Κόλπος του Μεξικού, είναι συνηθισμένες σε τυφώνες. Το Φθινόπωρο θεωρείται μάλιστα η εποχή τους. Αυτό όμως που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η συχνότητά τους.

Ετσι οι τυφώνες με τα θανατηφόρα μαθήματά τους μας διδάσκουν κάτι.

Οπως και οι γιγάντιες πυρκαγιές στα δάση της Καλιφόρνιας, της Ευρώπης και του Αμαζονίου, όπου εκεί μάλλον ευθύνεται και το ανθρώπινο χέρι.

Οποιος έχει ζήσει στο πετσί του ένα καιρικό φαινόμενο γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει η ανθρωπότητα στο μέλλον.

Κι αυτό το μέλλον δεν είναι ευοίωνο.

Βεβαίως τα φυσικά καιρικά φαινόμενα δεν είναι κάτι καινούργιο. Από την αρχαία εποχή, που η μυθολογία προσπαθούσε να τα εξηγήσει μέχρι σήμερα η φύση είναι αυτή που πάντα μας προειδοποιεί. Από τη μία μας κρατάει στη ζωή με την ομορφιά και την πολυποίκιλη δραστηριότητά της αλλά αν θυμώσει μας εξαφανίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου. Και η Φύση έχει θυμώσει με το ανθρώπινο γένος.

Είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου που έχει τραυματίσει -ανεπανόρθωτα λένε ορισμένοι επιστήμονες- τη φύση.

Συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το κλίμα που έχει αλλάξει και οι συνέπειες επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας και όλες τις εποχές του χρόνου.

Και ενώ για πρώτη φορά στη Σύνοδο του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2021 για το κλίμα ελήφθησαν σοβαρές αποφάσεις, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκβιαστικές διακοπές στο φυσικό αέριο του Ρώσου Προέδρου, που ανάγκασαν όλες τις δυτικές χώρες να διακόψουν τα περιβαλλοντικά τους προγράμματα και να γυρίσουν πίσω στην κατανάλωση άνθρακα, λιγνίτη και πετρελαίου.

Δυστυχώς όμως η Φύση δεν συγκινείται από αυτά. Και αν φέτος η Ευρώπη κάηκε σε δασικές πυρκαγιές που δεν φανταζόταν και αν η Φλόριδα είδε τον χειρότερο τυφώνα εδώ και έναν αιώνα, ας ετοιμαζόμαστε για συχνότερα καιρικά φαινόμενα. Για μεγαλύτερες και συχνότερες καταστροφές.

Γιατί δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε αυτό το ανθρώπινο γένος ότι θα διορθώσει το κλίμα, όταν γίνεται λόγος για χτυπήματα με πυρηνικά όπλα, έστω τοπικού βεληνεκούς.

Οταν εν έτει 2022 στον κόσμο υπερέχουν οι ηγεμονίσκοι που νομίζουν ότι θα πάρουν κληρονομιά και στην επόμενη ζωή τους, τι μπορεί να ελπίζει η λοιπή ανθρωπότητα; Που μπορεί να μην φταίει άμεσα, αλλά δεν κάνει και κάτι να αλλάξει τις καταστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κατοχικό καθεστώς αποφάσισε πρόσφατα την επέκταση μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου 2024, της «άδειας» της «εταιρείας» με την ονομασία «Selin Tourism Ltd» για διαχείριση του καζίνο του ξενοδοχείου «Oscar Resort» στην κατεχόμενη Κερύνεια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ