x
 

Κύριο Άρθρο

Οι βομβαρδισμοί στην Τηλλυρία

08 Αυγούστου 2021
Κύριο Αρθρο

Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος έχουν σημαδευτεί από τραγωδίες και οδυνηρά γεγονότα σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτή η δυσμενής παράδοση συνεχίζεται τούτη την ώρα με τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε την Ελλάδα. Με την πύρινη κόλαση, την τεράστια οικολογική καταστροφή και τις ανυπολόγιστες ζημιές και πληγές που μετρούν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία και αλλού.

Η Κύπρος, τον μήνα Ιούλιο βίωσε την τουρκική εισβολή και το προδοτικό πραξικόπημα. Τον Αύγουστο, τον δεύτερο γύρο της προέλασης του «Αττίλα» με την κατάληψη της Αμμοχώστου και της Μόρφου, τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, αλλά και την τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους της «Ηλιος» που παρέσυρε στο θάνατο 121 ψυχές.

Θα σταθούμε, όμως, σε μια κάπως «ξεχασμένη» επέτειο που μας τη θυμίζουν κάθε χρόνο, στις 8 Αυγούστου, τα προκλητικά πανηγύρια των Τούρκων. Είναι οι βομβαρδισμοί της ακριτικής Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, πριν από 57 χρόνια δηλαδή, από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Από εδώ ξεκίνησαν, όμως, όλα για το τι θα ακολουθούσε και το βιώσαμε δέκα χρόνια αργότερα με την εισβολή του «Αττίλα». Η επιδρομή στην Τηλλυρία ήταν η πρώτη πραγματική εμπλοκή της Τουρκίας στην Κύπρο μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963. Και φανέρωσε τους επεκτατικούς και διχοτομικούς σχεδιασμούς που έκαναν από τότε οι Τούρκοι, αναμένοντας απλά μια ευκαιρία για να τους επιβάλουν. Ευκαιρία που τους δόθηκε με το πραξικόπημα της χούντας του 1974, πέντε μέρες πριν την εισβολή της 20ής Ιουλίου.

Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας έγινε, μάλιστα, με απαγορευμένες τότε από διεθνείς οργανισμούς βόμβες ναπάλμ και η αφορμή για την τουρκική επιδρομή ήταν οι συγκρούσεις με την κυπριακή εθνοφρουρά στο θύλακα των Κοκκίνων, τον οποίο οι ακραίοι Τουρκοκύπριοι της ΤΜΤ χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτών από την Τουρκία. Οι Τούρκοι για δύο μέρες από τις 4 το απόγευμα της 8ης Αυγούστου βομβάρδιζαν από αέρος με βόμβες ναπάλμ όλες τις περιοχές του διαμερίσματος Τηλλυρίας, από τον Παχύαμμο μέχρι τον Κάτω Πύργο. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 Ελληνες (Κύπριοι και Ελλαδίτες), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 125 (69 στρατιώτες και 56 πολίτες).

Όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε η στρατηγική σημασία του θύλακα για τους τουρκικούς σχεδιασμούς ήταν τεράστια, γιατί τα Κόκκινα, τα οποία είναι παραθαλάσσια αποτέλεσαν το προγεφύρωμα της Τουρκίας στην Κύπρο αφού επέτρεπαν την διά θαλάσσης επαφή με τους Τ/κύπριους. Ακόμα και σήμερα τα Κόκκινα είναι αποκλεισμένα από την ξηρά και η τροφοδοσία τους γίνεται μέσω θαλάσσης. Η Τουρκία όμως επιμένει στην κατοχή τους αποκόπτοντας την παραθαλάσσια διασύνδεση των ελεύθερων περιοχών με τον Πύργο Τηλλυρίας. Θεωρούν τα Κόκκινα ως το σύμβολο της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο και κάθε χρόνο διοργανώνουν τελετές για να «γιορτάσουν» την επέτειο των βομβαρδισμών που τους άνοιξε το δρόμο για την εδραίωση της Τουρκίας στη νήσο.

Αυταπόδεικτα, λοιπόν, η Τουρκία μας θυμίζει διαρκώς ότι τίποτα από όσα έκανε δεν ήταν τυχαίο. Όλα έγιναν βάσει συγκεκριμένων σχεδιασμών τους οποίους ακολουθεί πιστά. Όπως πράττει και τώρα με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προχωρώντας με σταθερά βήματα στον εποικισμό και πλήρη εκτουρκισμό μιας ακόμη αμιγώς ελληνικής περιοχής…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαχρονικά, οι αγρότες, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά κομμάτια του εθνικού, οικονομικού και κοινωνικού κορμού κάθε χώρας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ