x
 

Πολιτική

ΟΗΕ: Ευγνωμοσύνη προς ΗΠΑ και Κύπρο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

19 Μαΐου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ευγνωμοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κύπρο και άλλες χώρες για τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα,  ως πρόσθετης οδού για τις παραδόσεις βοήθειας στους παλαιστινίους, εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, ο διεθνής οργανισμός συμφώνησε να υποστηρίξει την παραλαβή και τη διευθέτηση της αποστολής βοήθειας στη Γάζα από την πλωτή αποβάθρα που εγκαταστάθηκε από τον αμερικανικό στρατό, εφόσον υπάρχει σεβασμός στην ουδετερότητα και ανεξαρτησία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται απεγνωσμένα τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα», τόνισε από την άλλη η Αμερικανίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Με ανάρτησή της, η κυρία Γκρίνφιλντ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος, ο ΟΗΕ και άλλοι, αύξησαν τη βοήθεια.

Στη λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρθηκε επίσης η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Έιντριεν Γουότσον.

«Παραδώσαμε τα πρώτα φορτία βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου, των Ηνωμένων Εθνών και άλλων εταίρων. Μαζί, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις παραδόσεις βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα μέσω όλων των οδών», ανέφερε η κυρία Γουότσον.

Θα ενισχυθεί η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις την Κυριακή ο Κ. Εκπρόσωπος Κ. Λετυμπιώτης τόνισε ότι η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας μετά το μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Πολυκάρπου, στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», είπε ότι είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές που οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει – κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναγγείλει – «αυτό θα επιτρέψει στην πρωτοβουλία ’Αμάλθεια’, στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο να περάσει στο επόμενο στάδιο, θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια να πηγαίνει με μεγαλύτερη ένταση και ροή, κάτι που, άλλωστε, έχει τόσο ανάγκη ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα».

Εκείνο που θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας συνέχισε, είναι η διεθνής αναγνώριση της σημασίας και της αξίας αυτής της πρωτοβουλίας, τόσο από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, αλλά και, ιδιαίτερα, από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η Κύπρος έχει διαδραματίσει και την καταλυτική συμβολή της χώρας μας σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, όπως αυτή εξελίσσεται.

Η πρωτοβουλία “Αμάλθεια” θα συνεχίσει και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, γιατί οι ανάγκες που υπάρχουν στη Γάζα είναι τεράστιες, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου προχωρούν ΗΠΑ και Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ