x
 

ΑΜΕΡΙΚΗ

ΟΗΕ: Ο κόσμος «εγκαταλείπει τις γυναίκες και τα κορίτσια»

08 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από την καταπολέμηση της φτώχειας και την πρόσβαση στην εκπαίδευση έως την εκπροσώπηση στην πολιτική και τις οικονομικές ευκαιρίες, ο κόσμος «εγκαταλείπει τις γυναίκες και τα κορίτσια», καταγγέλλει ο ΟΗΕ σε έκθεση για τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση του ΟΗΕ επανεξετάζει τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ODD) που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ το 2015 και έχουν στόχο την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους έως το 2030.

Και η διαπίστωση είναι πικρή. «Όταν βλέπουμε τα στοιχεία, αυτά δείχνουν ότι ο κόσμος αποτυγχάνει να σημειώσει πρόοδο και να επιτύχει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό γίνεται ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Χέντρικς, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες.

Ενας από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, που εστιάζει στην ισότητα των φύλων, αποσκοπεί στο τέλος των διακρίσεων, στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, των αναγκαστικών γάμων και των ακρωτηριασμών των γενετικών οργάνων, στην κατανομή των οικιακών εργασιών, στην εγγύηση της πρόσβασης στη σεξουαλική υγεία ή ακόμη στη διασφάλιση πραγματικής συμμετοχής στην πολιτική και οικονομική ζωή.

Ωστόσο «στα μισά του δρόμου προς το 2030, ο κόσμος εγκαταλείπει τις γυναίκες και τα κορίτσια και οι περισσότεροι στόχοι για τον συγκεκριμένο σκοπό δεν είναι σε καλό δρόμο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Κάθε χρόνο, 245 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών υφίστανται κατ’ αυτόν τον τρόπο σωματική βία από τους συντρόφους τους, μια γυναίκα στις 5 παντρεύεται πριν από τα 18 της, οι γυναίκες εργάζονται καθημερινά 2,8 ώρες περισσότερες από τους άνδρες στις δουλειές του σπιτιού χωρίς να αμείβονται και αντιπροσωπεύουν μόνο το 26,7% των μελών του Κοινοβουλίου.

Για να αλλάξει ο ρους των πραγμάτων, θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις 360 δισεκ. δολαρίων κάθε χρόνο σε σχεδόν 50 αναπτυσσόμενες χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτιμά η υπηρεσία.

Ενα ποσό που «θα ενθάρρυνε το σύνολο» των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, υπογραμμίζει η Σάρα Χέντρικς.

«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και ο κόσμος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό. Εάν θέσουμε την ισότητα των φύλων ως έναν συγκεκριμένο στόχο ανάπτυξης, ο ρους μπορεί να αλλάξει», υποστηρίζει, ζητώντας «οι γυναίκες και τα κορίτσια να τεθούν στο επίκεντρο».

Τον Ιούλιο, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης «κινδύνευαν» και απηύθυνε έκκληση για ένα «σχέδιο διάσωσης» λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη στο θέμα αυτό στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τον σημερινό ρυθμό, 575 εκατομμύρια άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2030, μακριά από την πολυαναμενόμενη εξάλειψη. Ομως 342 εκατομμύρια (60%) μεταξύ αυτών θα είναι γυναίκες, δηλαδή σχεδόν μία γυναίκα στις δώδεκα παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τραγωδία στην άσφαλτο στην κομητεία του Όραντζ, όπου ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε μια μαθητική χορωδία από Λύκειο στην περιοχή του Λονγκ Άιλαντ, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει την ζωή του και 46 να τραυματιστούν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ