x
 

Εκκλησία

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Θρονική Γιορτή της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως

01 Δεκεμβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε Πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη και η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, ο επικεφαλής της οποίας καρδινάλιος κ. Kurt Koch ανέγνωσε αδελφικό μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Η Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, πρωτοστάτησε, ευδοκία του Πανοικτίρμονος Θεού, διά μέσου των αιώνων μετά θείου φωτισμού, συνέσεως περισσής και σοφίας μοναδικής εις την ερμηνείαν και διατύπωσιν των σωτηριωδών δογμάτων της ευσεβείας, εις την σύγκλησιν των Οικουμενικών Συνόδων, εις την περιφρούρησιν και ανάπτυξιν του Ορθοδόξου ησυχαστικού μοναχισμού, εις την εκκίνησιν των μεγάλων ιεραποστολικών δράσεων, αρχής γενομένης από της ενδόξου εποχής του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως έως και τους χρόνους του Μεγάλου Πατριάρχου Φωτίου, εις την καλλιέργειαν των γραμμάτων και των τεχνών, εις την διάσωσιν του ημετέρου Γένους, εις τον επιστηριγμόν εις καιρούς δυσχειμέρους, των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων της καθ’ ημάς Ανατολής, αλλά και εις θυσιαστικήν κένωσιν και συρρίκνωσιν της κανονικής Αυτού δικαιοδοσίας διά την δημιουργίαν, διά της κανονικής οδού, νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, καταδικάζων συνοδικώς την νεοφανείσαν αίρεσιν του εθνοφυλετισμού, η οποία εξεδηλώθη κατά τους εσχάτους τούτους χρόνους, προξενούσα μύρια όσα κακά εις το Κυριακόν Σώμα της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος στον άμβωνα του Πατριαρχικού Ναού στο Φανάρι εκφωνεί τον πανηγυρικό της Θρονικής Γιορτής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Μετά την απόλυση ο Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Αμέσως μετά, στην αυλή του Πατριαρχείου ο Πατριάρχης συνάντησε και ευλόγησε όμιλο Ουκρανών κληρικών και πιστών που ταξίδεψαν από την πολύπαθη πατρίδα τους για να βρίσκονται στην εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση, στο Πατριαρχικό Γραφείο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κώτσηρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ορίστηκε αντιπρόεδρος στο «Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών του Χριστού των ΗΠΑ», ενώ πρόεδρος η  Επισκοπίνα -Bishop- Elizabeth Eaton, της Λουθηρανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αμερικής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ