x
 

Πολιτική

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή ΓΣ του ΟΗΕ

18 Σεπτεμβρίου 2023

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Για δύο χρόνια, ήταν η πανδημία του κορωνοϊού. Μετά, ήταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε όλα αυτά, οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και της ανισότητας πλήττονται σταθερά, ολοένα και περισσότερο μέσα από κάθε σύγκληση παγκόσμιων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Καθώς ανοίγει η 78η Σύνοδος, δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη κρίση που να κυριαρχεί στη Γενική Συζήτηση, καθώς καμία από τις προαναφερθείσες δεν έχει επιλυθεί. Η συνάντηση υψηλού επιπέδου θα διεξαχθεί με φόντο έναν συνεχιζόμενο πόλεμο, νέες πολιτικές κρίσεις στη Δυτική Αφρική και Λατινική Αμερική, έναν παρατεταμένο κορωνοϊό, οικονομική αστάθεια, διευρυνόμενη ανισότητα και νέες φυσικές καταστροφές με τη μορφή καταστροφικών σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών.

Εν όψει αυτής της αναταραχής, το θέμα της φετινής Γενικής Συζήτησης θα είναι «Ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και αναζωπύρωση της παγκόσμιας αλληλεγγύης: Επιτάχυνση της δράσης για την Ατζέντα του 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης προς την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους».

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπό την προεδρία του Ντένις Φράνσις του Τρινιντάντ και Τομπάγκο:

Ενώ η αποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών αμφισβητείται για όσο καιρό υπάρχει, τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι αναμφισβήτητα. Από την ημερίδα, οι χώρες μεταδίδουν τις ατζέντες, τα παράπονά τους και τις εκκλήσεις τους για δράση σε ολόκληρο τον κόσμο και για μόνιμο αρχείο.

Ωστόσο η ιδέα του ΟΗΕ γεννήθηκε στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βασίστηκε στην ελπίδα για διαρκή ειρήνη. Αυτή η εβδομάδα είναι μια βασική ευκαιρία για χώρες που συχνά πνίγονται από αυτό που αποδοκιμάζουν ως ηγεμονική παγκόσμια τάξη πραγμάτων για να τραβήξουν την προσοχή ενός ευρύτερου κοινού. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους ηγέτες να συμμετάσχουν σε συναντήσεις στο περιθώριο σε ουδέτερη περιοχή.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τουλάχιστον 145 χώρες αναμένεται να ανέβουν στο βάθρο στην άκρη του ποταμού. Μεταξύ αυτών θα είναι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι – όλα αναμένονται την πρώτη μέρα. Αυτή θα είναι η πρώτη αυτοπροσώπως εμφάνιση του Ζελένσκι στα Ηνωμένα Εθνη μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του – το 2022, η Γενική Συνέλευση ψήφισε να του χορηγήσει ειδική απαλλαγή για να υποβάλει μια προηχογραφημένη ομιλία.

Αλλά η παρέλαση των ομιλητών θα χαρακτηριστεί από ορισμένες βασικές απουσίες: Ενώ όλοι στέλνουν εκπροσώπους, οι ηγέτες των υπολοίπων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Ρωσία- δεν θα κάνουν το ταξίδι. Η παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν σίγουρα έκπληξη, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν είναι τακτικός παρευρισκόμενος και αυτή θα ήταν η πρώτη ευκαιρία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση. Ο Μακρόν ανέφερε την επικείμενη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ και ο Σούνακ, φορτωμένο πρόγραμμα.

Κορυφαίοι ηγέτες από άλλες μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας -που μόλις φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί αυτόν τον μήνα- και του Μεξικού, πρόκειται επίσης να στείλουν υπουργούς στη θέση τους.

Μπορεί να βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου των προκριματικών συζητήσεων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά η δομή της Γενικής Συζήτησης στα Ηνωμένα Εθνη έχει ελάχιστη ομοιότητα. Δεν προσφέρεται για προφανή πυροτεχνήματα -δεν επιτρέπονται χιουχαϊσματα ή διακοπές ή άμεσες αντικρούσεις- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι ίντριγκες και το δράμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ