x

Οικονομία

Ολα τα σενάρια «επί τάπητος» για κυπριακό αέριο

05 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε φάση ολοκλήρωσης των εργασιών που είχαν προγραμματιστεί στα δυο τεμάχια που της έχουν παραχωρηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται η κοινοπραξία ExxonMobil και QatarPetroleum. Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή» της Λευκωσίας θέλουν τις δυο εταιρείες να ολοκληρώνουν τη συλλογή των σεισμικών δεδομένων και το επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη και αξιολόγησή τους προκειμένου να καθοριστούν με περισσότερη ακρίβεια τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στο τεμάχιο 10. Οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επικεντρώθηκαν στα τεμάχια 10 και 5 και ήλθαν ως συνέχεια της τελευταίας γεώτρησης στο στόχο «Glaucus-2», το πρώτο τρίμηνο του 2022, γεώτρηση η οποία κατέδειξε ποσότητα Φυσικού Αερίου σε εμπορεύσιμη κατάσταση. Από την αξιολόγηση των δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης προέκυψε η ανάγκη για συλλογή πρόσθετων πληροφοριών. Στο πνεύμα αυτό τέσσερα πλοία πραγματοποίησαν έρευνες πάνω από τα κοιτάσματα του τεμαχίου 10 καθώς και σε περιοχές του τεμαχίου 5. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χαρακτηρίζονται εξειδικευμένες και αυτές θα επιτρέψουν στην κοινοπραξία να εξάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα για το ενεργειακό δυναμικό των δυο τεμαχίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, η μελέτη και αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρονικά η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται για τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Οι σχεδιασμοί

Παράλληλα με τις εργασίες εντός των τεμαχίων, η ExxonMobil φαίνεται να σχεδιάζει και τα επόμενα βήματα ανάμεσα σε αυτά και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων, όταν θα έλθει η ώρα. Το βασικό ζητούμενο όχι μόνο για την ExxonMobil αλλά και για τις εταιρείες που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο είναι αν οι υποδομές επεξεργασίας ΦΑ που υπάρχουν μπορούν να καλύψουν την υφιστάμενη αλλά και μελλοντική παραγωγή ΦΑ. Με τα σημερινά δεδομένα, όπως γίνεται αντιληπτό, το βάρος πέφτει στο υγροποιημένο ΦΑ (LNG) το οποίο θα μεταφέρεται στις διεθνείς αγορές. Στην τεχνολογία LNG φαίνεται να στρέφεται και η Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ποσότητες του ρωσικού ΦΑ που εισήγαγε. Πέρα από τις υποδομές που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης προετοιμάζονται εντατικά με την δημιουργία υποδομών FSRU, οι οποίες θα μπορούν να υποδεχθούν υγροποιημένο αέριο το οποίο θα αποϋγροποιείται προκειμένου να διοχετευθεί στους καταναλωτές.

Στο κομμάτι επεξεργασίας του ΦΑ οι εταιρείες, όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται να μελετούν την επιλογή των πλωτών μονάδων-υποδομών υγροποίησης του ΦΑ στα σημεία παραγωγής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μετά από επτά μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο της δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που έγινε στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας