x
 

Πολιτική

Χωρίς εκπλήξεις η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

10 Μαΐου 2023

ΑΘΗΝΑ. Χωρίς εκπλήξεις ήταν η τηλεμαχία (debate) των έξι πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Οι πολιτικοί αρχηγοί σε γενικές γραμμές απέφυγαν τα λάθη, ακολουθώντας την πεπατημένη και επί περίπου ένα τρίωρο επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους για μια σειρά από θέματα που περιλαμβάνονταν στις 6 ενότητες.

Οι αρχηγοί, της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις εξής έξι θεματικές ενότητες:

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος

Περιβάλλον και Ενέργεια

Νέα Γενιά

Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (Σκάι), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Παναγιώτης Στάθης (Open) και η Ράνια Τζίμα (Mega). Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Λίγο πριν εκκινήσει η τηλεμαχία επικράτησε αμηχανία αλλά και χαμόγελα μεταξύ των αρχηγών, ενώ οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι ήταν πιο άνετοι και μάλιστα έβγαζαν και σέλφι.

Την πρώτη ερώτηση έκανε η Σία Κοσιώνη (Σκάι) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Εκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και -το σημαντικότερο- μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξάμηνο του έτους. Οπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει έναν αριθμό κοστολόγησης του προγράμματος που εξήγγειλε.

Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. 
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό, και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμά μας», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Ναι» στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική και «όχι» στην παρακμή, στη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη (Open), αν, επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) για το «αν είναι ρεαλιστικό το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΚΚΕ, χωρίς να απομονώνει τη χώρα» -στην ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση»-, είπε ότι «μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

«Ολα τα άλλα κόμματα στο πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα, που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό.

«Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει να αντεπεξέλθει πρέπει να έχει plan b. Το λέω σαν επιχειρηματίας, αν δεν έχω, σημαίνει ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. 
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Ακούω μια πλειοδοσία από όλους και δεν λένε πού θα βρουν τα λεφτά. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επίσης, αλλαγή φορολογικού μοντέλου, 15% οριζόντιος φόρος. Οπως κάνουν οι Αμερικανοί. Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. Η λύση η δεύτερη δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα, πρέπει να έχεις εναλλακτική πρόταση αν συμβεί το μοιραίο στην Ευρωζώνη. Αν δείτε πώς βολεύονται και διορίζονται οι ανεξάρτητες αρχές, αναξιοκρατικά, θα καταλάβετε ότι το 1 δισ. βρίσκεται αμέσως. Τόσο μας κοστίζουν οι ανεξάρτητες αρχές και οι μετακλητοί. Αν το επενδύσεις, το 1 θα γίνει 7 δισεκατομμύρια», ανέφερε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν είναι στόχος του η έξοδος από το ευρώ, αλλά δεν θα θυσιάσει το κόμμα του τη βιωσιμότητα του τόπου.

«Αυτή είναι μια άποψη που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τον λαό και όχι το αντίθετο. Ενιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μια Οικονομία υπό κατάρρευση. Μια κυβέρνηση της ΝΔ όπως και τότε, που μιλούσε για θωρακισμένη Οικονομία. Μια αντιπολίτευση κεντροαριστερά, που ουσιαστικά λέει ότι υπάρχουν λεφτά», τόνισε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεταβαίνει στην ΕΡΤ για το Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. 
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. 
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΚΟΠΙΑ. Ενα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, καθώς ένα άγαλμα του πατέρα του, του Φιλίππου Β' του Μακεδόνα, στέκεται επιβλητικό σε κοντινή πλατεία της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ