x
 

Υγεία

Ολοένα και περισσότεροι νέοι παίρνουν πολλαπλά ψυχοφάρμακα, σύμφωνα με μελέτη

21 Φεβρουαρίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ολοένα και περισσότερα παιδιά και έφηβοι λαμβάνουν ταυτόχρονα πολλαπλά ψυχοφάρμακα. Το φαινόμενο αυξάνεται παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι συνδυασμοί ψυχοτρόπων φαρμάκων σε νέους ανθρώπους δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά τους ούτε έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις τους στον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο, σημειώνει σε δημοσίευμά της η «New York Times».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο JAMA Open Network, εξέτασε τα μοτίβα συνταγογράφησης μεταξύ ασθενών 17 ετών ή νεότερων που ήταν εγγεγραμμένοι στο Medicaid από το 2015 έως το 2020 σε μία μόνο πολιτεία των ΗΠΑ, την οποία οι ερευνητές αρνήθηκαν να κατονομάσουν. Σε αυτή την ομάδα, υπήρξε αύξηση 9,5% στην εξάπλωση της «πολυφαρμακίας», την οποία η μελέτη όρισε ως τη λήψη τριών ή περισσότερων διαφορετικών κατηγοριών ψυχιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντισπασμωδικών που σταθεροποιούν τη διάθεση, των ηρεμιστικών και των φαρμάκων για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και των αγχολυτικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ταυτόχρονα, ορισμένες έρευνες που χρησιμοποιούν δείγματα σε εθνικό επίπεδο έχουν αποκαλύψει την αυξανόμενη επικράτηση της πολυφαρμακευτικής αγωγής μεταξύ των νέων. Μια πρόσφατη δημοσίευση άντλησε δεδομένα από την National Ambulatory Medical Care Survey και διαπίστωσε ότι το 2015, το 40,7% των ατόμων ηλικίας 2 έως 24 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες που έπαιρναν ένα φάρμακο για την ελλειμματική προσοχή έπαιρναν επίσης ένα δεύτερο ψυχιατρικό φάρμακο. Το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί από 26% το 2006.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δείχνουν ότι, τουλάχιστον σε μία πολιτεία, η πρακτική αυτή συνεχίζει να αυξάνεται και «ήταν σημαντικά πιο συχνό μεταξύ των νέων που είχαν αναπηρία ή βρίσκονταν σε ανάδοχη οικογένεια», σημειώνεται στη νέα μελέτη.

Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας δήλωσαν ότι τα ψυχοφάρμακα μπορεί να αποδειχθούν πολύ βοηθητικά και ότι οι γιατροί έχουν τη διακριτική ευχέρεια να συνταγογραφούν ό,τι θεωρούν κατάλληλο. Μια ανησυχία μεταξύ ορισμένων ειδικών είναι ότι πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε συχνά συνταγογραφούμενα κοκτέιλ δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε νέους. Την ίδια ώρα δεν είναι σαφές πώς η ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών ψυχοτρόπων φαρμάκων επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε δεδομένα από 126.972 άτομα κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Διαπίστωσε ότι το 2015, το 4,2% των εγγεγραμμένων στο Medicaid ατόμων κάτω των 17 ετών στο Μέριλαντ είχαν επικαλυπτόμενες συνταγές τριών ή περισσότερων διαφορετικών κατηγοριών ψυχοφαρμάκων. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 4,6 % το 2020.

Οι αριθμοί ήταν υψηλότεροι για τα άτομα που βρίσκονταν σε ανάδοχη οικογένεια, όπου η επικράτηση της πολυφαρμακευτικής αγωγής αυξήθηκε σε 11,3 % από 10,8 %.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης της χρήσης συνδυασμών ψυχοτρόπων ουσιών, ιδίως μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι νέοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Medicaid και έχουν αναπηρία ή βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια», κατέληξε η μελέτη.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών που θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας» φαντάζει ως μια ουσιαστική λύση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ