x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Ολοι, εκτός του Τραμπ

Ο Καρλ Ροβ (Κarl Rove), ο «αρχιτέκτονας» της νίκης του γιου Τζορτζ Μπους, σε μια θεαματική κίνηση διαχώρισης της θέσης του από τον πρόεδρο Τραμπ κατάφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό χτύπημα στην άρνησή του να αποδεχθεί την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές.

Ο Ροβ, ο εβδομαδιαίος σχολιογράφος της «Wall Street Journal» και τακτικός σχολιαστής στο «Fox News», δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τίτλο «Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν θα ανατραπεί», στο οποίο, μεταξύ των άλλων, σημείωνε:

«Οι προσπάθειες του Προέδρου δεν είναι πιθανόν να αποδώσουν ούτε σε μια πολιτεία και οπωσδήποτε όποιες αλλαγές γίνουν δεν θα είναι αρκετές για να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα. Μόνο σε τρεις πολιτειακές εκλογές έχουν ανατραπεί τα αποτελέσματα τα τελευταία πενήντα χρόνια… Οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές είχαν διαφορά 355, 261 και 216 ψήφους. Αντίθετα, ο Μπάιντεν, μέχρι την Τετάρτη, προηγείται με 20.540 στο Ουισκόνσιν, 49.064 στην Πενσυλβάνια, 146.123 στο Μίσιγκαν, 12.614 στην Αριζόνα, 36.870 στη Νεβάδα και με 14.108 στην Τζόρτζια.

Για να κερδίσει ο Τραμπ, πρέπει να αποδείξει συστηματική νοθεία, με παράνομους ψήφους να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο μέχρι τώρα… Μόλις τελειώσουν οι δίκες, ο Πρόεδρος θα πρέπει να συμμετάσχει στην προσπάθεια της ενότητας με το να ηγηθεί μιας ειρηνικής μεταφοράς της εξουσίας και ν’ αφήσει τα παράπονα».

Δεν είναι καθόλου πιθανό να τον ακούσει ο Τραμπ. Είναι όμως μια καλή συμβουλή. Και για τον ίδιο και για την χώρα.

Ο Τραμπ, εκτός από μία δημόσια εμφάνιση 10 λεπτών, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, για να τιμήσει τους βετεράνους, συνεχίζει και παραμένει δημόσια σιωπηλός.

Αυτό που κάνει είναι να στέλνει συνεχώς θυμωμένα tweets για εκλογική νοθεία και να ζητά οικονομική υποστήριξη για τις δίκες που προετοιμάζει.

Η θεωρία ηγετών της Γερουσίας είναι ότι ο Τραμπ χρειάζεται χρόνο για να αποδεχθεί την ήττα του, γιατί γι’ αυτόν δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις από το ότι κάποιος έχει ηττηθεί.

Αρα, λοιπόν, λένε, ας του δώσουμε λίγο καιρό να συνέλθει και θα αποχωρήσει.

Αναμφισβήτητα, το να χάνει κανείς την προεδρία δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν συμβαίνει συχνά να χάσει κανείς επανεκλογή, αλλά συμβαίνει. Κανείς  όμως από τους προηγούμενες προέδρους, που απέτυχαν να επανεκλεγούν, δεν έκαναν αυτό που κάνει ο Τραμπ.

Ολοι τους έσφιξαν τα δόντια και έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Οχι μόνο για το δικό τους καλό. Για την υστεροφημία τους. Αλλά για το καλό της πατρίδας τους.

Εκτός από τον Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα, που βρήκε το κουράγιο να δηλώσει ότι επί πρωθυπουργίας του διαπράχθηκαν δύο σοβαρά λάθη: Στο θέμα Novartis και στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ