x

Αμερική

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του Τζορτζ Τσούνη στη Γερουσία – Τι δήλωσε και ποιες ερωτήσεις δέχτηκε

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του ομογενούς επιχειρηματία Τζορτζ Τσούνη για την επικύρωση του διορισμού του στην θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο «Εθνικός Κήρυκας» και από την δύο ιστοσελίδες του, την ελληνόφωνη (www.ekirikas.com) και την αγγλόφωνη (www.thenationalherald.com) μετέδωσε ζωντανά την ακρόαση, η οποία ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί (16:00 ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Τσούνης μίλησε για τους μετανάστες γονείς του από την Ελλάδα, την οικογένειά του, τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, την επιχειρηματική του διαδρομή και το πώς αυτή θα συμβάλει στη νέα διπλωματική του θέση, τη σημερινή κατάσταση της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ απάντησε και σε σχετικό ερώτημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά.

Η τοποθέτηση του κ. Τσούνη

«Είναι τιμή μου να εμφανίζομαι μπροστά σας ως υποψήφιος του προέδρου Μπάιντεν να γίνω πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ευχαριστώ τον γερουσιαστή Πολ και τον γερουσιαστή Κέισι για την παρουσίασή τους», είπε αρχικά ο κ. Τσούνης.

«Ευχαριστώ τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν για την εμπιστοσύνη του και είμαι ευγνώμων σε αυτή την επιτροπή που εξετάζει την υποψηφιότητά μου. Αλλά πάνω απ’ όλα, εάν μου επιτρέπεται, θέλω να εκφράσω τα ευχαριστήριά μου στους γονείς μου, οι οποίοι μετανάστευσαν σε αυτή τη χώρα από την Ελλάδα για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και την οικογένειά μας. Η οικογένειά μου έχει πλήρη γνώση του γεγονότος ότι εάν δεν εφαρμοζόταν η εξωτερική πολιτική Τρούμαν, η πρώτη δημοκρατία του Κόσμου θα κατευθυνόταν προς την Σοβιετική τροχιά», συνέχισε.

«Εάν δεν υπήρχε το σχέδιο Μάρσαλ, η Ελλάδα θα είχε βυθιστεί στην πείνα και τη φτώχεια, όπως είναι πολύ πιθανό ότι το ίδιο θα συνέβαινε και στην οικογένειά μου. Δεν θα ήμουν εδώ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσέφεραν ευκαιρίες στους μετανάστες, όπως η μητέρα και ο πατέρας μου ή σε Αμερικανούς πρώτης γενιάς όπως εγώ. Με ταπεινότητα αντιμετωπίζω το γεγονός ότι είμαι υποψήφιος του προέδρου και το βλέπω ως ευκαιρία να ανταποδώσω αυτά που τόσο πολύ μου προσέφερε αυτή η χώρα σε εμένα και την οικογένειά μου».

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου Ολγα, της οποίας οι γονείς μετανάστευσαν επίσης από την Ελλάδα, όπως και τα τρία μας παιδιά, τον Τζέιμς, την Ελένη και τη Γιάννα», πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος ο Τσούνης.

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι είμαι ευλογημένος που κατάφερα να ζήσω το αμερικανικό όνειρο. Μετά την εισαγωγή μου στη Νομική Σχολή, εργάστηκα στην κυβέρνηση, ως βοηθός σε μια νομική εταιρεία και μετά ως συνεργάτης σε μια μεγάλη εταιρεία έως ότου ακολούθησα τον πατέρα μου στις επιχειρήσεις του στα Chartwell Hotels».

«Εχοντας βιώσει την ισχύ και την αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, κατανοώ τη σημασία της επέκτασης παγκοσμίως των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Ως εκτελεστικό στέλεχος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να φροντίζεις τους ανθρώπους».

«Εάν επιβεβαιωθεί (η υποψηφιότητά μου», η κορυφαία μου προτεραιότητα θα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών που ζουν, εργάζονται και ταξιδεύουν στην Ελλάδα», τόνισε.

«Εάν επιβεβαιωθεί (η υποψηφιότητά μου), φτάνω στην Αθήνα σε μια σημαντική στιγμή για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Η σχέση μας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Ο ετήσιος στρατηγικός διάλογος έχει βοηθήσει να βρεθούν οι βασικοί πυλώνες της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην Αμυνα και την Ασφάλεια, την επιβολή του νόμου, την αντιτρομοκρατία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και τις σχέσεις των ανθρώπων».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να προοδεύει σε όλα τα μέτωπα, καθώς προχωρά σε οικονομική αναζωογόνηση, αντιπαρέρχεται τις προκλήσεις της πανδημίας και παλεύει με τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ».

Ο κ. Τσούνης δέχτηκε ερωτήσεις από μέλη της επιτροπής αναφορικά με την παρουσία της Κίνας μέσω της εταιρείας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και τι θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ για να υπερκεράσουν την ανταγωνίστρια χώρα στην Ελλάδα.

«Θέλω να πω πως την περίοδο που πουλιόταν το τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, η Cosco έκανε την μόνη προσφορά. Χρειάζεται να βγούμε μπροστά, να είμαστε επιθετικοί. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν (η Κίνα) να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και να χρησιμοποιήσουν αυτή την οικονομική επιρροή για μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή. Εάν εγκριθώ για την θέση του πρέσβη, υπόσχομαι να εργαστώ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτή την επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση για να δράσω ενάντια σε αυτό. Και, ως επιχειρηματίας κατανοώ τι σημαίνει να ανταγωνίζεσαι επιθετικά στις επιχειρηματικές συναλλαγές», απάντησε ο Τσούνης.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ καλωσόρισε την υποψηφιότητα του Τζορτζ Τσούνη

Την υποψηφιότητα για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, καλωσόρισε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο πρόεδρός της Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, ένας στρατηγικός εταίρος, ένας συνδετικός κρίκος για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, υπογράμμισε, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι φάρος ελευθερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετά σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επικύρωση από το Κογκρέσο της ισχυρής διακομματικής στήριξης στην Ελλάδα, με ορόσημο τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος, καθώς και στην υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, από τους υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Απευθυνόμενος στον Τζορτζ Τσούνη, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα κληρονομήσει τις ισχυρότερες ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην ιστορία. Σημείωσε πως «ξέρετε την Ελλάδα και τη δυναμική της περιοχής καλά» και εξέφρασε την πεποίθησή του στις ικανότητες του Τζορτζ Τσούνη να οδηγήσει τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στη νέα εποχή.
Μπομπ Κέισι

Ξεκίνησε η ακρόαση στην επιτροπή της Γερουσίας με τον γερουσιαστή Μπομπ Κέισι (Bob Casey) από την Πενσυλβάνια να παρουσιάζει προς υποστήριξη τον κ. Τσούνη.

«Γνωρίζω τον Τζορτζ για πάνω από 15 χρόνια. Εχει φίλους στη Γερουσία και θέλω να τον ευχαριστήσω για την προθυμία του να υπηρετήσει. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μενέντεζ, ο οποίος έκανε αναφορά στην οικογένειά του, την σύζυγο του Τζορτζ, Ολγα, τις δύο κόρες του, την Ελένη και τη Γιάννα, καθώς και τον γιο του Τζέιμς. Οι οικογένειες κάνουν εφικτό να υπηρετήσει ένας Αμερικανός στο εξωτερικό και είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους», είπε αρχικά ο κ. Κέισι.

«Ας ξεκινήσω με τον ρόλο του πρέσβη στην Ελλάδα», συνέχισε». «Όπως τα μέλη της Επιτροπής γνωρίζουν καλύτερα από εμένα, πρόκειται για μιας ζωτικής σημασίας διπλωματική θέση για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Καθώς η Ρωσία συνεχίζει την πρωτόγνωρη επιθετικότητά της προς την Ουκρανία και άλλους δημοκρατικούς συμμάχους και η Ιρανική απειλή στην Μέση Ανατολή συνεχίζεται, η θέση του πρέσβη στην Ελλάδα έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική για την ασφάλεια των ΗΠΑ και την περιφερειακή σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αυτός ο πρέσβης θα εργαστεί για την προώθηση της πετυχημένης οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας και τις δημοκρατικές αξίες και των δύο χωρών, όπως και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζορτζ είναι προετοιμασμένος να αναλάβει αυτές τις ευθύνες και αυτές τις προκλήσεις. Και θα ενισχύει τη σχέση μας με την Ελλάδα. Η νομικής και επιχειρηματική του οξυδέρκεια, όπως και η ισχυρή του δέσμευση στη δημόσια υπηρεσία τον καθιστά ικανό να υπηρετήσει ως πρέσβης», τόνισε.

«Το 2005 έφυγε από την εταιρεία που εργαζόταν για να ξεκινήσει την πολύ πετυχημένη του εταιρεία, Chartwell Hotels».

Ο γερουσιαστής Μπομπ Κέισι.

«Γνωρίζω προσωπικά στην Πενσυλβάνια, ο Τζορτζ έχει κατασκευάσει 4 ξενοδοχεία, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας για την κατασκευή τους, καθώς και μόνιμες θέσεις εργασίας σε αυτά. Κάθε θέση εργασίας είναι σημαντική σε αυτές τις κοινότητες»

«Επιπρόσθετα στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Τζορτζ έχει ακόμα υπηρετήσει την κοινότητά του».

«Υπηρετώντας τους πολίτες της Πενσυλβάνια, ο Τζορτζ ίδρυσε μια υποτροφία για φοιτητές στο Pennsylvania College of Technology, ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα στην πολιτεία μας».

«Ο Τζορτζ γνωρίζει άμεσα τα συμφέροντα των Ελλήνων και πώς να εκπροσωπήσει αυτά τα συμφέροντα στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι γιος πρώτης γενιάς μεταναστών, μαθαίνοντας ελληνικά ως την κύρια γλώσσα του και συμμετέχοντας ενεργά στην κοινότητα… Ο Τζορτζ έχει γίνει ένας αναγνωρισμένος ηγέτης στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ηταν εκ των ιδρυτών του Hellenic American leadership Counsil και παραμένει αντιπρόεδρος στο δοιηκητικό συμβούλιο. Συνεχίζει να υποστηρίζει άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, των οποίων η αποστολής περιστρέφεται γύρω από τη σημασία των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, περιλαμβανομένης της Hellenic Initiative, της Ηγεσίας των 100, την Εθνικής Επιτροπή Συνεργασίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και πολλές άλλες. Για την ηγεσία του υπέρ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Τζορτζ έχει λάβει το μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη εκκλησιαστική τιμή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και είναι μέλος του Τάγματος του Αγίου Αντρέα, την υψηλότερη τιμή την οποία έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο»

«Η εκτεταμένη ηγετική εμπειρία του Τζορτζ και η μακρά του δέσμευση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τον έχουν προετοιμάσει καλά για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ ως πρέσβης τους στην Ελλάδα. Υποστηρίζω με θέρμη την υποψηφιότητά του», κατέληξε.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της υποψηφιότητας του κ. Τσούνη.

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει με περιορισμένη φυσική παρουσία, όπως ορίζουν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Γερουσία για την πανδημία.

Ποιος είναι ο Τζορζ Τσούνης

Ο Γιώργος Τσούνης, ο οποίος κατάγεται από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, είναι ένας πολυπράγμων ομογενής, όντας επιτυχημένος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος αλλά και άνθρωπος με βαθιά γνώση της αμερικανικής πολιτικής, με πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων.

Παράλληλα, έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά και δραστηριότητα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ θεωρείται γνώστης των ελληνικών εθνικών θεμάτων. Αλλωστε, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του σημερινού προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), όταν κλήθηκε να απονείμει το βραβείο του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων στον Τσούνη, το 2019.

«Ο Γιώργος Τσούνης είναι η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου και η ιστορία του αποτελεί μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας», τόνισε ο κ. Μενέντεζ. Συνέχισε λέγοντας πως νιώθει περήφανος να αποκαλεί τον κ. Τσούνη φίλο του, ενώ έκανε αναφορά στα λόγια της Μητέρας Τερέζας όταν είχε λάβει το μετάλλιο Λεγεώνας της Τιμής: «Τα βραβεία δεν έχουν τόσο σημασία, όσο με ποιο τρόπο ένας άνθρωπος έζησε τη ζωή του», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Η υποψηφιότητα για θέση πρέσβη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον Γιώργο Τσούνη, ο οποίος, το 2014, είχε προταθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να αναλάβει ανάλογα καθήκοντα στην πρεσβεία της χώρας στη Νορβηγία. Παρ’ ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τον είχε εγκρίνει για να προχωρήσει, δεν συνέβη το ίδιο με την Ολομέλεια, η οποία δεν υπερψήφισε, με αποτέλεσμα ο Τσούνης να μην ανανεώσει τελικά την υποψηφιότητά του.

Από την πλευρά του, παρέμεινε μέσα στα πράγματα -όντας και ένας σημαντικός δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος- ενώ ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του σημερινού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο ερώτημα για το ποιος θα ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για να αμβλύνει το πολωμένο κλίμα και να τεθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφορικά με την Ομογένεια, ο Γιώργος Τσούνης έχει συνεισφέρει στην διοργάνωση παρελάσεων, έχει τιμηθεί στο παρελθόν από ελληνορθόδοξες ενορίες και κοινότητες για την προσφορά του, ενώ βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελληνοαμερικανών που διεκδικούν υψηλές θέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διαχρονική στήριξή του στις υποψηφιότητες της Μάντλιν Σίγκα (Madeleine Singas).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, 10 Αυγούστου 2022, η Εξόδιος Ακολουθία του αείμνηστου Νικόλαου Μιχαλιού, προεξαρχόντων του ιερατικού προϊσταμένου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας