x
 

Κύριο Άρθρο

Ολυμπιακή διάκριση

06 Αυγούστου 2021
Κύριο Αρθρο

Τις ημέρες αυτές της διενέργειας των Ολυμπιακών Αγώνων, της πλέον σημαντικής αθλητικής διοργάνωσης στον πλανήτη, αναλογίζεται και θαυμάζει κανείς όχι μόνο τις προσπάθειες των αθλητών που λαμβάνουν μέρος σε αυτό τον παγκόσμιο αθλητικό εορτασμό αλλά, πάνω από όλα, το Ολυμπιακό πνεύμα που γοητεύει τις εκατοντάδες εκατομμύρια του κόσμου στα πέρατα της Γης που, διευκολυνόμενοι και από τα σύγχρονα μέσα τηλεθέασης, παρακολουθούν τους αγώνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κυριαρχεί και συνεπαίρνει όλους η ατομική ή συλλογική προσπάθεια των αθλητών κάθε εθνικότητας για διάκριση και βράβευση.

Μια προσπάθεια η οποία όσο κρατιέται μακριά από την εμπορευματοποίηση και την πολιτική εκμετάλλευση αντικατοπτρίζει και αντανακλά τα πλέον ευγενή ένστικτα και τις πλέον αξιέπαινες φιλοδοξίες του ανθρώπου.

Σε μας τους Ελληνες προσφέρεται η πρόσθετη μεγάλη ικανοποίηση ότι η έφεση για την ευγενή αυτή προσπάθεια διάκρισης γεννήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Ελλάδα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά δώρα που προσέφερε στην ανθρωπότητα ο οικουμενικός αυτός πολιτισμός.

Οπως τότε στην αρχαία Ολυμπία, οι Ολυμπιακοί αθλητές διαγωνίζονται και σήμερα, κατ’ αρχήν, όχι για χρηματικά έπαθλα αλλά για το απλό στεφάνι από ελιά του νικητή και τη δημόσια αναγνώριση και θαυμασμό που φέρνουν δόξα και στην καταγωγή του αθλητού.

Οπως τότε, η προσπάθεια αυτή αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αδελφοσύνης που υπερακοντίζει φυλετικές, πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές και υπογραμμίζει και ενισχύει τη δύναμη της ανθρώπινης διαφορετικότητας αλλά και της ξεχωριστής προσωπικής προσπάθειας για διάκριση μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό και πολύμορφο σύνολο.

Εάν θελήσει κανείς περαιτέρω να αναπολήσει την ελληνική αρχαιότητα θα θυμηθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της πανελλήνιας διοργάνωσης που απέβλεπε στην ατομική διάκριση και αναγνώριση σταματούσαν, προσωρινά τουλάχιστον, οι συγκρούσεις, ενώ μέρη των τειχών των πόλεων γκρεμίζονταν συμβολικά για να περάσουν οι Ολυμπιονίκες τους.

Είναι βεβαίως αλήθεια ότι, παρά την αναβίωσή τους στην εποχή μας και το κύρος και το γόητρο που απολαμβάνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα, δεν έχουν ακόμη επιτύχει την πλήρη πραγμάτωση των αρχαίων εκείνων ιδανικών παρά τις εκκλήσεις διεθνών προσωπικοτήτων όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ενίοτε στο παρελθόν η διενέργειά τους έχει εμπλακεί και στις αντιζηλίες των μεγάλων δυνάμεων.

Εξάλλου, δεν μπορεί να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι η εμπορευματοποίηση και η ευρύτατη δημοσιότητα στην οποία εκτίθενται οι αθλητές συχνά ασκούν επάνω τους αρνητική ψυχολογική πίεση που έχει ενίοτε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις όπως έγινε φανερό σε πρόσφατες περιπτώσεις διάσημων πρωταθλητών.

Εντούτοις, παρά τις αρνητικές συγκυρίες, ακόμη και παγκόσμιες συμφορές όπως η παρούσα πανδημία, το Ολυμπιακό πνεύμα αφιερωμένο στον ευγενή αγώνα για διάκριση και αναγνώριση μέσα στο πλαίσιο αδελφοσύνης στηριγμένης στην πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων επιβεβαιώνεται και ενισχύεται για το καλό της παγκόσμιας κοινότητας που τόσο συχνά δοκιμάζεται από διενέξεις, περιφερειακές συγκρούσεις ακόμη και παγκόσμιους πολέμους.

Τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων λάμπει ακόμη μια φορά ο διαχρονικός και οικουμενικός χαρακτήρας των αξιών και των ιδανικών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και υπογραμμίζεται το χρέος όλων μας, και κυρίως των απ’ ευθείας απογόνων της κληρονομιάς αυτής, για τη διατήρηση και σεβασμό όσων έχει χαρίσει ο πολιτισμός αυτός στην ανθρωπότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ‘χει φαίνεται η Σιβηρία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ