x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Δραστήρια στελέχη έφυγαν από την ζωή το 2023

Σημαντικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με μακρά και πολυσχιδή προσφορά, όπως ο Νίκος Ανδριώτης και ο Δημήτριος (Τζέιμς) Παντελίδης έφυγαν από την ζωή κατά την διάρκεια του 2023.

Παράλληλα, μεταξύ των Ελληνοαμερικανών που πέθαναν μέσα στο 2023 ήταν και πρόσωπα όπως οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Τάσος Μάνεσης και Νίκος Βέλλιος, όπως επίσης και μέλη του ιατρικού κόσμου, που άφησαν την δική τους παρακαταθήκη, όπως ο Δρ Μιχαήλ Γαβριήλ.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.Κ.»), εκφράζοντας τον σεβασμό στη μνήμη των εκλιπόντων, αλλά και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, παραθέτει ορισμένα από τα πρόσωπα που απεβίωσαν το έτος που πέρασε.

Τάσος Μάνεσης

Ο Τάσος Μάνεσης έγραψε την δική του ξεχωριστή πορεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ ήταν ο άνθρωπος που προσκάλεσε τον Τζόρτζιο Μπους τον Πρεσβύτερο στην Ερείκουσα. Φωτογραφία: Αρχείο «Ε.Κ.»

Ο ιδρυτής της Πανγκριγκόριαν και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Τάσος Μάνεσης, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών, σκορπώντας τη θλίψη στην Ομογένεια.

Επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά και δραστήριος Ελληνοαμερικανός, ο Τάσος Μάνεσης ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους πολιτικούς κύκλους και όχι μόνο, αφού κατά το παρελθόν είχε συνεργαστεί με την εκστρατεία του Μάικλ Δουκάκη (Michael Dukakis), ενώ έγραψε τη δική του ιστορία και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ερείκουσα, προσκαλώντας στο νησί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Ασφαλώς, ο Τάσος Μάνεσης ήταν γνωστός για το εστιατόριο που διατηρούσε στην 43η Οδό, δίπλα από την έδρα του ΟΗΕ, το οποίο αποτέλεσε επί χρόνια το αγαπημένο στέκι για τα υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη που δραστηριοποιούνταν στο Μανχάταν. Υπενθυμίζεται ότι η κόρη του Υβέτ Μάνεση – Κορπορόν (Yvette Manessis – Corporon), είναι βραβευμένη τηλεοπτική παραγωγός και συγγραφέας του βιβλίου «When the Cypress Whisper», που έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έγινε μπεστ σέλερ στη Νορβηγία. Ο δε γιος του, Μανώλης Μάνεσης, ήταν αυτός που έλαβε τη σκυτάλη στις οικογενειακές επιχειρήσεις εστίασης.

Ο Τάσος Μάνεσης είχε τιμηθεί από την Pan Gregorian Metro NY το 2015, σε εκδήλωση που είχε λάβει χώρα στο «Terrace on the Park». Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν, Δημήτρης Καφχίτσας, είχε αναγνωρίσει την προσφορά του, χαρακτηρίζοντάς τον «οραματιστή, μέντορα σε πολλούς, μαζί και νέους επιχειρηματίες, πολιτικούς, φοιτητές και άλλους».

Δρ Μιχαήλ Γαβριήλ

O Ελληνοαμερικανός παιδίατρος, Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΑΡΧΕΙΟΥ “Ε.Κ.”

Ο παλαίμαχος Ελληνοαμερικανός παιδίατρος, Δρ Μιχαήλ Γαβριήλ (Dr. Michael Gabriel) έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών. Γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1929, ο Μιχαήλ Γαβριήλ έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, βιώνοντας τις σκοτεινές μέρες της Γερμανικής Κατοχής. Ο ίδιος και τα αδέλφια του βοηθούσαν την μητέρα τους και έκαναν οποιαδήποτε δουλειά, προκειμένου να ζήσουν. Ηταν η δύσκολη αρχή μιας σημαντικής πορείας ζωής, η οποία έμελλε να οδηγήσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και την επαγγελματική καταξίωση στη Νέα Υόρκη.

Το 1947 ο Μιχαήλ Γαβριήλ πέτυχε και μπήκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Οπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Περιοδικό», υπήρχαν 3.000 υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν μόνο 100. Δέκα χρόνια αργότερα, και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, αποφάσισε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση. Ξεκίνησε την πρακτική του εξάσκηση στο «St. Mary’s Hospital», στην πόλη Χομπόκεν της Νέας Ιερσέης και την ολοκλήρωσε στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου «Kings County Hospital», στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, έκανε ειδικότητα στην Παιδιατρική στο Νοσοκομείο «Good Samaritan Hospital» στο Σινσινάτι του Οχάιο. Ακολούθως, εγκαταστάθηκε στο Μπρούκλιν, όπου ίδρυσε την κλινική «Gabriel Pediatrics», η οποία και εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες στο Μπέι Ριτζ. Ο ίδιος, ο οποίος έγινε γνωστός ως Δρ Μάικ Γκάμπριελ, κατάφερε να κερδίσει το κοινό όχι μόνο με την άρτια επιστημονική του κατάρτιση, αλλά και για το ανθρώπινο πρόσωπο που έδειχνε απέναντι στους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς του να τον προτιμούν, κυριολεκτικά, από γενιά σε γενιά, εμπιστευόμενοι τα δικά τους παιδιά, όταν πλέον έγιναν γονείς. Σε κάθε περίπτωση, η Gabriel Pediatrics αξιοποίησε την εμπιστοσύνη της κοινότητας και, εν τέλει, επεκτάθηκε, ιδρύοντας ένα νέο παράρτημα στο Στάτεν Αϊλαντ, με τους δυο γιους του εκλιπόντος, Δημήτριο και Μιχάλη, να έχουν λάβει εγκαίρως τη σκυτάλη από τον πατέρα τους, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε η οικογένεια. Ο Δρ Γαβριήλ είχε μια ακόμη κόρη, την Αννα, ενώ μεγάλη αγάπη της ζωής του ήταν η σύζυγός του, Βούλα, η οποία έφυγε από την ζωή πολύ νέα, σε ηλικία μόλις 56 ετών, με τον ίδιο να κουβαλάει για πάντα την πίκρα της απώλειας, αλλά και την ανάμνησή της.

Νικ Γαλιφιανάκης

ΑΡΧΕΙΟ – Ο Αμερικανός βουλευτής Νικ Γαλιφιανάκης, βουλευτής της Νέας Υόρκης, στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον, στις 9 Ιανουαρίου 1967. (AP Photo/Harvey Georges, File)

Ο πρώην Δημοκρατικός βουλευτής των ΗΠΑ, Νικ Γαλιφιανάκης (Nick Galifianakis), ο οποίος εκπροσώπησε την Κεντρική Βόρεια Καρολίνα για αρκετά χρόνια πριν από δύο ανεπιτυχείς υποψηφιότητες για τη Γερουσία – η πρώτη εναντίον του συντηρητικού Τζέσι Χελμς (Jesse Helms), έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Ο Γαλιφιανάκης, ο οποίος έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον για αρκετά χρόνια πέθανε στο Ράλεϊ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Τζακ Πίνιξ (Jack Pinnix), στην εφημερίδα «The News & Observer», του Ράλεϊ.

Γεννημένος στο Ντάραμ, γιος Ελλήνων μεταναστών και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Duke, ο Γαλιφιανάκης ήταν δικηγόρος και πρώην πεζοναύτης, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση το 1960. Εκλέχθηκε στο Κογκρέσο το 1966 και έγινε ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα, ενώ υπηρέτησε τρεις θητείες.

Το 1972, ο Γαλιφιανάκης νίκησε τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπ. Εβερετ Τζόρνταν (B. Everett Jordan) στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αλλά εκείνον τον Νοέμβριο έχασε από τον Ρεπουμπλικάνο Χελμς, ο οποίος ήταν τότε τηλεοπτικός σχολιαστής στο Ράλεϊ.

Δημήτριος (Τζέιμς) Παντελίδης

Ο αείμνηστος Τζέιμς Παντελίδης. (Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Ηγεσίας των 100)

Ο Δημήτριος (Τζέιμς) Παντελίδης (James Pantelidis), αντιπρόεδρος του Κληροδοτήματος της «Ηγεσίας των 100» του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου (Archbishop Iakovos Leadership 100 Fund) και εξέχων επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και άνθρωπος της Εκκλησίας, απεβίωσε στις 13 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 69 ετών. Μέλος της «Ηγεσίας των 100», μαζί με την σύζυγό του, Στέλλα, από το 2004, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2009, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου για πολλά χρόνια και εξελέγη αντιπρόεδρος το 2022.

Ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», Δημήτριος Γ. Λογοθέτης, σχολίασε: «Ο Τζιμ ήταν ένας αφοσιωμένος χριστιανός, του οποίου η αγάπη για την Εκκλησία και την οικογένειά του ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ημουν πραγματικά ευλογημένος που είχα τον Τζιμ ως αντιπρόεδρο. Η βαθιά του πίστη, το θάρρος, το κίνητρο και η θέλησή του να μην τα παρατάει ‘ποτέ’ είναι θετικές αξίες που πρέπει να ακολουθήσουμε στη δική μας ζωή. Θα λείψει πολύ σε όλους και προσευχόμαστε η λατρευτή του ψυχή να βρει αιώνια ανάπαυση στη Βασιλεία του Θεού».

Ο Τζέιμς Παντελίδης διετέλεσε γενικός και οικονομικός διευθυντής της Pan-Brothers Associates, Inc., μιας 52 ετών οικογενειακής επιχείρησης διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων. Αφησε πίσω την σύζυγό του, Στέλλα, τις κόρες του, Κάρλι και Μαριάνα, και τον γιο του, Νικόλα, μαζί με τους αδελφούς του Πέτρο και Γιώργο, καθώς και ανιψιούς και ανιψιές.

Μαρία Μακεδών

Η αείμνηστη Μαρία Μακεδών

Θλίψη στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προκάλεσε η εκδημία της Ελληνοαμερικανίδας εκπαιδευτικού -και επί δεκαετίες διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας- Μαρίας Μακεδών.

Με ιδιαίτερη αγάπη για τα Ελληνικά Γράμματα και τους μαθητές, η Μαρία Μακεδών υπηρέτησε επί 4 και πλέον δεκαετίες το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αφοσιωμένη στον ιερό σκοπό της διατήρησης της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ηδη από το 1971, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Ακαδημία Εκπαιδευτικών του Αγίου Βασιλείου (St. Basil Academy/Teachers College) εντάχθηκε στο Τμήμα Εκπαίδευσης ως βοηθός του διευθυντή. Στη συνέχεια, ακολουθώντας ανάλογη μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια St John’s και Columbia University, ανέλαβε τα επιτελικά καθήκοντα της διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας, ως μια προσωπική επιλογή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, μια θέση στην οποία παρέμεινε επί μια σχεδόν τριακονταετία.

Η Μαρία Μακεδών άφησε πίσω της τον σύζυγό της, Απόστολο Φούντα, τον γιο της, Στυλιανό Στρατηγό και τα αδέλφια της, Γεώργιο, Κωνσταντίνα και Αναστάσιο.

Ιωάννης Παναγούλιας

Ο Γιάννης Παναγούλιας «έσβησε» σε ηλικία 51 ετών. Φωτογραφία: facebook

Ο Ιωάννης Παναγούλιας (John Panagoulias), γιος του αείμνηστου ομοσπονδιακού προπονητή Αλκέτα Παναγούλια, έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία 51 ετών.

Ο Ιωάννης Παναγούλιας γεννήθηκε στο Μανχάταν το 1972 και ήταν ο μικρότερος γιος του Αλκέτα Παναγούλια. Σε ηλικία ενός χρόνου, η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελλάδα, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1983. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στην Βιρτζίνια, ενώ επέλεξε την καριέρα του συμβούλου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να γίνει παππούς, αφού η μεγαλύτερή του κόρη είναι ήδη 29 ετών, ενώ η δεύτερη 23.

Ο εκλιπών είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με τον πατέρα του και το 1994 ακολουθούσε την αποστολή της Εθνικής Ελλάδος, όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ ενόψει του Μουντιάλ.  Μάλιστα, σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε εκείνη την περίοδο, είχε εκφράσει, την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ο Αλκέτας Παναγούλιας βρέθηκε στο στόχαστρο.

«Ηταν ένας άνδρας με καρδιά μικρού παιδιού. Ηταν πάντα πολύ γλυκός, πρόθυμος να βοηθήσει κόσμο και πάντα με το καλαμπούρι και τα αστεία. Δεν κρατούσε ποτέ κακία και ήταν πολύ ευαίσθητος. Ηταν άρρωστος Αρειανός, αλλά και ένθερμος φίλος των New York Giants και Rangers», ανέφερε η αδερφή του, Δέσποινα Παναγούλια.

Γεράσιμος-Νικόλαος Μπάλλας

Ο αδικοχαμένος Γεράσιμος – Νικόλαος Μπάλλας (FB/Saints Anargyroi, Taxiarchis & Gerasimos Greek Orthodox Church of Greenport)

Συγκίνηση προκάλεσε ο οδυνηρός θάνατος του 18χρονου Γεράσιμου-Νικολάου Μπάλλα, από το Λονγκ Αϊλαντ, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από μερικούς μήνες, χτυπημένος από μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Πρόκειται για τον εγγονό του ιερέα π. Γεράσιμου Μπάλλα, επί σειρά ετών ιερατικού προϊστάμενου στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στο Γκρίνπορτ, και γιο του Δημητρίου και της Τασίας Μπάλλα, με καταγωγή από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αντίστοιχα. Εκτός από τους γονείς του, ο 18χρονος άφησε πίσω την μικρότερη αδερφή του, Γεωργία, ηλικίας 13 ετών.

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε την εκδημία του Γεράσιμου Ν. Μπάλλα, εγγονού του π. Γεράσιμου Μπάλα. Δυστυχώς, έδωσε μια πολύ γενναία μάχη ενάντια στον καρκίνο και υπέκυψε. Ο Γεράσιμος-Νικόλαος Μπάλλας ήταν ένας λαμπρός νέος που έφυγε πολύ νωρίς. Ηταν πρόσκοπος και αριστούχος στο σχολείο, είχε χάρισμα στην μουσική και τον αγαπούσαν όλοι για την προσωπικότητα και την θέρμη του.

Να είναι η μνήμη του αιώνια και ο Θεός να τον αναπαύσει και να δώσει δύναμη στην οικογένειά του και όλους όσοι θρηνούν για αυτό», ήταν η ανακοίνωση της επίσημης σελίδας της ενορίας στο Facebook, μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η εκδημία του 18χρονου.

Δρ Γεώργιος Κληρονόμος

Ο Δρ. Γεώργιος Κληρονόμος (Northwell)

Οδύνη και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού προκάλεσε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου απόδημου νευροχειρουργού Δρα Γεωργίου Κληρονόμου, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως, σε ηλικία 48 ετών, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, πόλη στην οποία είχε υπηρετήσει κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, ο Δρ Γεώργιος Κληρονόμος άφησε την τελευταία του πνοή στο πατρικό του σπίτι, στη Μονεμβασιά, όπου βρισκόταν για λόγους αναψυχής.

Ο Δρ Γεώργιος Κληρονόμος δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ και συνεργαζόταν με το «Northwell Health», όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία «North Shore University Hospital at Northwell Health» και «South Shore University Hospital at Northwell Health».

Ηταν απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ θήτευσε στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, όπου και έλαβε την ειδικότητά του στη Νευροχειρουργική, όπως επίσης και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας». Στη συνέχεια, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή του στη Νευρο-ογκολογία, τη χειρουργική των εγκεφαλικών αγγείων και τη χειρουργική βάσεως κρανίου, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ (Lenox Hill Hospital) της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, είχε να επιδείξει μια επαγγελματική εμπειρία άνω των 20 ετών, με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις αλλά και αξιοπρόσεκτη ακαδημαϊκή παρουσία, καθότι δίδαξε, μεταξύ άλλων, ως αναπληρωτής καθηγητής (Assistant Professor) στον τομέα της Νευροχειρουργικής, στο σχετικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Χόφστρα (Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell, Neurosurgery).

Νίκος Ανδριώτης

Ο αείμνηστος Νίκος Ανδριώτης στο γραφείο του. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗΣ

Σε ηλικία 82 ετών, υπέκυψε στο μοιραίο, ο πρώην πρόεδρος και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγ. Δημητρίου, Αστόριας της Ν. Υόρκης, Νίκος Ανδριώτης, μέγας ευεργέτης της Ομογένειας και της ιδιαίτερης πατρίδας του, Νισύρου, ο οποίος αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του ήταν πάνδημη και τελέστηκε σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδριώτης έφυγε από την ζωή τον Σεπτέμβριο, στο νοσοκομείο «Mount Sinai Queens», όπου είχε διακομιστεί με μια πνευμονία. Η ήδη σοβαρή κατάστασή του επιβαρύνθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ήταν ο ύψιστος συντελεστής της δημιουργίας του σχολικού συγκροτήματος της Κοινότητας στη σημερινή του μορφή. Επί της προεδρίας του στην Κοινότητα ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αμερική, αναγνωρισμένο και από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος.

Ως πρόεδρος της κοινότητας αρχικά, αλλά και αργότερα, αγωνίστηκε, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις μερικών, για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρό του. Για πολλά χρόνια, ο Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος υπηρέτησε και ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, εργάστηκε με επιτυχία για την πρόοδο του Σχολείου.

Τη χρονιά που η κοινότητα τον τίμησε με το «Οδύσσειο Βραβείο» ο Νίκος Ανδριώτης δώρισε 100.000 δολάρια για την ίδρυση του «Nick A. Andriotis Assistance Fund» για παιδιά με οικονομικές ανάγκες.

Ο Νίκος Ανδριώτης γεννήθηκε στο χωριό Νικιά της Νισύρου τον Νοέμβριο του 1940 και το 1956, σε ηλικία 16 ετών, μετανάστευσε στην Αμερική. Ολα του τα χρόνια διέμενε στην Αστόρια την οποία και αγάπησε υπερβολικά.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στο ασανσέρ ενός ξενοδοχείου στην 49η Οδό, μεταξύ 6ης και 7ης Λεωφόρου του Μανχάταν. Ηξερε τότε ελάχιστα Αγγλικά.

Μετά από το ξενοδοχείο εκείνο ασχολήθηκε με τα εστιατόρια, όπου εργάστηκε ως σερβιτόρος. Στη συνέχεια έγινε ο ίδιος επιχειρηματίας στο χώρο των ακινήτων. Για πολλά χρόνια, και μέχρις ότου κλονίστηκε η υγεία του, διετέλεσε συνεργάτης του ομογενή εκατομμυριούχου, Στάθη Βαλιώτη, στην εταιρεία «Αlma Realty Company» του τελευταίου. Διετέλεσε μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγ. Δημητρίου, Αστόριας και πρόεδρος από το 1976 μέχρι το 1977 και από το 1979 μέχρι το 1982.

Το έργο τελείωσε, το «θαύμα» έγινε και ο Νίκος Ανδριώτης δικαιώθηκε στο πείσμα και στην επιμονή του. Το 2017 έκανε δωρεά ένα εκατομμύριο δολάρια στο σχολείο της Αγίας Αικατερίνης.

Η τελευταία του δωρεά, ήταν ποσού δύο εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση των δημοτικών ιαματικών λουτρών της Νισύρου. Ο Δήμος τον ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη του νησιού.

Νικόλαος Βέλλιος

Νικόλαος Βέλλιος

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Νικόλαος Βέλλιος, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών.

Ο Νίκος Βέλλιος γεννήθηκε το 1929 στον Διπλάτανο Αιτωλοακαρνανίας και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 1955. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με επιχειρήσεις εστιατορίων, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικής του δράσης ήταν το εστιατόριο «Κάπτεν Κόρες», ένα από τα μεγαλύτερα πέντε αστέρων στο Μπρούκλιν.

Είχε ιδιαίτερη εμπλοκή με τα κοινά, καθότι διετέλεσε στέλεχος της AHEPA, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, της κοινότητας των Τριών Ιεραρχών το Μπρούκλιν και της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, υπηρέτησε επί δεκαετίες πρόεδρος των Διπλατανιωτών Αμερικής, ενώ συνεισέφερε τα μέγιστα στις διαδικασίες προκειμένου ο Σύλλογος να αποκτήσει το δικό του σπίτι, αξίας 500.000 δολαρίων, που ήταν και ο πρώτος ιδιόκτητος χώρος των Ρουμελιώτικων Σωματείων της Νέας Υόρκης.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Νίκος Βέλλιος δραστηριοποιήθηκε εκ νέου στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αναλαμβάνοντας ρόλο στη Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων. Μετά το νέο διοικητικό ρήγμα, το καλοκαίρι του 2021, πήρε θέση στο πλευρό των Γεωργίου Γεωργόπουλου και Αποστόλου Τομόπουλου, συμμετέχοντας στη συνέχεια στο αμφιλεγόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, είχε εκφράσει την πικρία του για τα γεγονότα και επί της ουσίας απείχε από το προσκήνιο τα τελευταία δυο χρόνια.

Γκας Αντυ

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και δραστήριο στέλεχος της οργανωμένης Ομογένειας, Γκας Αντυ (Gus Andy), έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 85 ετών,  βυθίζοντας στη θλίψη τους οικείους του και την ευρύτερη κοινότητα.

Γεννημένος στον Βελβεντό το 1938, ο Γκας Αντυ -το πλήρες ελληνικό όνομα του οποίου είναι Κωνσταντίνος Αντωνιάδης- μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Σικάγο, σε ηλικία μόλις 13 ετών, προκειμένου να βιώσουν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τη φτώχεια της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Από νεαρή ηλικία, ο Γκας Αντυ, στο πλευρό της μητέρας του, Βασιλικής, του πατέρα του, Γιώργου, και του αδελφού του, Γιάννη, συνεισέφερε σε διάφορες δουλειές προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του για τα προς το ζην. Παράλληλα, όμως, είχε αφοσιωθεί και στην εκπαίδευση, με σκοπό να αλλάξει επίπεδο τα επόμενα χρόνια. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, όπου έλαβε πτυχίο στην Αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, για την ειδίκευση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Παράλληλα, έκανε σπουδές πάνω στα Οικονομικά, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την εστίαση, όπως επίσης και την ισπανική γλώσσα.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Γκας Αντυ δούλεψε στην Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Πολιτείας της Φλόριδας, ενώ, λίγο αργότερα, δραστηριοποιήθηκε στο Κάπε Μέι της Νέας Ιερσέης, όπου και εξαγόρασε το ξενοδοχείο «Λα Μερ» (La Mer Hotel), το οποίο παρέμεινε υπό την ιδιοκτησία του μέχρι και το τέλος της ζωής του. Την ίδια στιγμή, με την πάροδο των ετών, ο Αντυ προχώρησε και σε άλλες επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς ακινήτων, γεγονός που τον κατέστησε ιδιαίτερα επιτυχημένο επιχειρηματία.

Εκτός όμως από την επιχειρηματική δραστηριότητά του, ο Γκας Αντυ ήταν ιδιαίτερα ενεργός και στις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, με ισχυρή παρουσία στο Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), έναν οργανισμό που υπηρέτησε επί δεκαετίες.

Βασίλειος Θεοδοσάκης

Ο αείμνηστος Αρχων Βασίλειος Θεοδοσάκης, άνθρωπος πίστεως και προσφοράς στην Εκκλησία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ORDER OF SAINT ANDREW

Απεβίωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ο Βασίλειος Θεοδοσάκης, άνθρωπος βαθιάς πίστεως στην Εκκλησία, ο οποίος προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινότητα των Τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν στην οποία διετέλεσε πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου από το 1967 μέχρι το 1971. Στις 19 Μαρτίου του 1978 τιμήθηκε με το οφίκιο του Αρχοντα Δεπουτάτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, σε μήνυμά του προς τους Αρχοντες έγραψε: «Ο Αρχων Βασίλειος Θεοδοσάκης θα παραμείνει στη μνήμη όλων ως ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος σε συνεργασία με τον αγαπητό του φίλο αδελφό Αρχοντα Κώστα Βέλλιο, παρουσίαζαν και έστηναν την έκθεση για τη μεγάλη καταστροφή και καύση της Σμύρνης, κάθε χρόνο στις κοινότητες της περιοχής της Νέας Υόρκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ