GR US

Αποχαιρετούν με συγκίνηση τον «Μπαρμπα – Γιάννη» Κωσταλά

Εθνικός Κήρυξ Archive

Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Γιάννη Κωσταλά, τον Ιούλιο του 2019, με τον διεθνή καλαθοσφαιριστή Νικ Καλάθη και την οικογένειά του, στην Αστόρια. Διακρίνεται και ο Βλάσης Αναστασίου. (Φωτογραφία: Παραχώρηση Βλάσση Αναστασίου)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ένα κύμα συγκίνησης, αγάπης και ευγνωμοσύνης ακολούθησε την ανακοίνωση της εκδημίας του ομογενούς επιχειρηματία Γιάννη Κωσταλά -γνωστό στους φίλους του και ως «Μπάρμπα Γιάννη»- ο οποίος έφυγε από την ζωή το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Το ανοικτό προσκύνημα (wake) στο Γραφείο Τελετών «Matthew Funeral Home» (2508 Victory Blvd, Staten Island) θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή (15/10) από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ενώ η Νεκρώσιμος Ακολουθία θα τελεστεί το προσεχές Σάββατο, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και Νικολάου στο Στάτεν Αϊλαντ (1641 Richmond Avenue, Staten Island), με εκατοντάδες φίλους και οικείους να σπεύδουν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής σε έναν ομογενή που συνδύασε το όνομά του με τη μεγαλοψυχία, την φιλοξενία και την ανιδιοτέλεια.

«Ο θείος μου ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στη φιλοξενία. Καλωσόριζε όλους τους επισκέπτες στη Νέα Υόρκη, αγαπούσε όλους τους αθλητές από την Ελλάδα - και όχι μόνο. Οποιοσδήποτε από αυτούς κι αν ερχόταν στο μαγαζί του, τον φιλοξενούσε και τον κερνούσε. Είχε μεγάλη αγάπη για τη νεολαία, τα παιδιά και τους Έλληνες», δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), η αγαπημένη του ανιψιά, Βίβιαν, με εμφανή τη συγκίνηση στη χροιά της φωνής της.

«Η ουσία είναι πως ήταν αφοσιωμένος στην προσπάθεια να κάνει τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες. Ο πατέρας μου, ο Παναγιώτης, ως μεγαλύτερος, ήταν σαν ‘αρχηγός’ της οικογένειας και δίπλα του ήταν ο θείος ο Γιάννης. Την ώρα που έκλειναν το μαγαζί, άνοιγαν τις πόρτες για τους άστεγους, τους τάιζαν, τους έπλεναν και πάντα έφευγαν με καθαρά ρούχα. Μπορεί η αδυναμία του θείου Γιάννη να ήταν οι Έλληνες, αλλά όποιος άνθρωπος είχε ανάγκη έβρισκε ασφαλή χώρο κοντά του. Το σπίτι του είχε φιλοξενήσει -χωρίς υπερβολή- όλη την Αθήνα. Ήταν αξιόλογος άνθρωπος, με πολύ μεγάλη καρδιά. Θα αφήσει μεγάλο κενό», καταλήγει στη συνέχεια.

Ο θάνατος του Γιάννη Κωσταλά έχει βυθίσει στο πένθος την ιδιαίτερη πατρίδα του, Καρυές Λακωνίας, όπου είχε να επιδείξει σημαντική προσφορά και ήταν -όπως παντού- ιδιαίτερα αγαπητός. Στο πλαίσιο αυτό, η οικογένειά του ξεκίνησε μια δωρεά για την ανέγερση ενός Πολιτιστικού Κέντρου στο χωριό, το οποίο και θα λειτουργήσει εις μνήμην του.

«Ο Γιάννης αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά στα ανίψια και τους δικούς του ανθρώπους και, ειδικότερα, στο χωριό που μεγάλωσε, έζησε και αγάπησε πολύ. Οι Καρυές ήταν ένα σπουδαίο μέρος για αυτόν, είχε δεθεί με το χωριό, το οποίο θρηνεί σύσσωμο για αυτήν την απώλεια», αναφέρει η Λίτσα Κωσταλά, χήρα του αδερφού του, Παναγιώτη.

Όπως έγινε γνωστό, οι καταθέσεις των δωρεών μπορούν να πραγματοποιηθούν στον λογαριασμό του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (IBAN: GR5601106620000066200228709 - SWIFT(BIC): ETHNGRAAGREECE) ή της Super League Athletic Academy στη Νέα Υόρκη (30 93rd Street, Brooklyn, NY, 11209).

«Ευχαριστούμε όλους όσοι έγραψαν συγκινητικά και ιδιαίτερα λόγια για εκείνον. Αναπαύτηκε πλέον και θα τον αποχαιρετίσουμε με το ύστερο αντίο. Θα μείνει σε όλους μας για πάντα η μνήμη του. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος που τον χαρακτήριζε η μεγαλοψυχία», τονίζει η κ. Κωσταλά.

«Για εμένα ήταν ο Γιάννης»

Με τον Γιάννη Κωσταλά συνδεόταν με εξ αγχιστείας συγγένεια και μακροχρόνια φιλία ο γνωστός μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, Γρηγόρης Μανινάκης. Ειδικότερα, η σύζυγός του, Λένα Μανινάκη, είναι αδελφή της Λίτσας Κωσταλά, με αποτέλεσμα οι επαφές τους, λόγω οικογενειακής σύνδεσης, να είναι τακτικές.

«Εμεινε το προσωνύμιο ‘Μπάρμπα Γιάννης’, αλλά για εμένα ήταν απλά ο Γιάννης. Εγώ τον έζησα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Τον είχα καταλάβει ως έναν άνθρωπο που είχε απεριόριστη καλοσύνη για όλους, δεν έλεγε κακή κουβέντα για κανέναν και είχε απεριόριστη γνώση για τον αθλητισμό. Δεν άφηνε ποτέ κανέναν αβοήθητο. Ήταν πέντε αδέλφια που δούλεψαν κάτι παραπάνω από σκληρά. Η δουλειά τους απέδωσε, παρόλα αυτά δεν είχαν ποτέ την έπαρση του χρήματος, ούτε ξέχασαν από πού ήρθαν», αναφέρει ο κ. Μανινάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σύζυγός του.

«Ο Γιάννης ήταν ένας αξιαγάπητος άνθρωπος. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που δεν είχε έπαρση ενώ πάντα έδινε με ανιδιοτέλεια, δεν ρωτούσε τι θα πάρει από εσένα. Βοηθούσε άστεγους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής. Πήγαινε και τους έβρισκε για να τους ταϊσει. Τους ήξερε με το όνομά τους. Τέτοιον άνθρωπο δεν βρίσκεις. Τον αγαπούσα πολύ, ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Θα λείψει σε όλους», ήταν τα λόγια της Λένας Μανινάκη.

Τέλος, με απόφαση της Ε.Ο.Κ., κατόπιν πρότασης του Τάσου Δελημπαλταδάκη, το προσεχές Σαββατοκύριακο, κατά την έναρξη των αγώνων στα ελληνικά πρωταθλήματα μπάσκετ, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.