GR US

Βροχή αιτημάτων στο Προξενείο ΝΥ για διαβατήρια και βεβαιώσεις

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη ομιλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου του Γενικού Προξενείου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εναν μεγάλο αριθμό αιτημάτων καλούνται να εξυπηρετήσουν, καθημερινά τα στελέχη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη αφού, λόγω των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών περιορισμών, η μετάβαση στην πατρίδα έχει γίνει μια λιγότερο απλή, γραφειοκρατικά, υπόθεση για τους ομογενείς.

Τα αιτήματα για ραντεβού και τα τηλεφωνήματα πέφτουν «βροχή», με τις προξενικές Αρχές να καλούνται να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι είτε θέλουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε προσπαθούν να βρουν ένα «παραθυράκι» για να ταξιδέψουν.

«Αυτό που γίνεται, είναι πραγματικά πρωτοφανές. Εχουμε εκατοντάδες αιτήματα από Ελληνες πολίτες για έκδοση βεβαίωσης ελληνικής ιθαγένειας, ενώ δεκάδες άλλοι, πολίτες τρίτων χωρών, αιτούνται εξαίρεση από τα περιοριστικά μέτρα για διάφορους λόγους», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος, το πρωί της Δευτέρας μέτρησε μπροστά μας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 17 άτομα (!) να αναμένουν για να εισέλθουν στο Γενικό Προξενείο την ίδια χρονική στιγμή, αδιαφορώντας για τον Covid-19.

Οπως έχει αναφέρει επανειλημμένως ο «Ε.Κ.», η βεβαίωση ελληνικής ιθαγένειας είναι το έγγραφο, το οποίο επιτρέπει σε Ελληνες πολίτες, κατόχους αμερικανικού διαβατηρίου, οι οποίοι δεν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο, ούτε και ελληνική ταυτότητα νέου τύπου που να αναγράφει το όνομά τους και με λατινικούς χαρακτήρες, να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Η διαδικασία έκδοσης τής εν λόγω βεβαίωσης είναι σχετικά απλή, διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η προσέλευση των ενδιαφερομένων στα γραφεία του Γενικού Προξενείου.

Μέσω του «Ε.Κ.», ο Δρ Κούτρας συνιστά, για μια ακόμη φορά, στους πολίτες να αξιοποιούν τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής πληροφόρησης και εξυπηρέτησης και, εφόσον είναι δυνατή η εξ αποστάσεως ικανοποίηση των αιτημάτων, να αποφεύγουν την προσέλευση στο Γενικό Προξενείο, καθώς ο συγχρωτισμός και συνωστισμός αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης της Covid-19, ακόμα και αν ο επισκέπτης είναι ασυμπτωματικός.

Η αξία του ελληνικού διαβατηρίου

Χρειάστηκε μια περίσταση, όπως αυτή της πανδημίας και των -αναπάντεχων- παρατεταμένων περιορισμών, για να γίνει ευρέως αντιληπτή στους ομογενείς η χρησιμότητα και η αξία του ελληνικού διαβατηρίου.

«Αυτό που προτρέπουμε τους ομογενείς είναι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες αναφορικά με δήλωση των ληξιαρχικών γεγονότων και κατ’ επέκταση την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Τότε, και μόνο τότε, θα μπορέσουν να αιτηθούν την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου. Η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας είναι προαπαιτούμενο για την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου», ανέφερε ο Δρ Κούτρας, ο οποίος, αρκετά χρόνια πριν από την πανδημία, προέτρεπε τους ομογενείς μας, κατόχους μόνο αμερικανικού διαβατηρίου να αποκτήσουν και το ελληνικό, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Απελευθέρωση τέλος Ιουλίου;

Στο μεταξύ, ο «γόρδιος δεσμός», έστω κι αργά, ενδέχεται να λυθεί με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πριν από την έλευση του Αυγούστου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ειδικότερα, την Δευτέρα, ο κ. Πέτσας ανέφερε, για πρώτη φορά, πως η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει την απαγόρευση προς τους Αμερικανούς υπηκόους προς το τέλος Ιουλίου, ανοίγοντας την αγορά των ΗΠΑ για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Θα έχουν προηγηθεί η Βρετανία (15 Ιουλίου) και η Σουηδία (22 Ιουλίου).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτείται η προσκόμιση ελέγχων PCR έως και 72 ώρες πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Ολα αυτά βέβαια υπό τον αστερίσκο της πορείας των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Να αναφερθεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες «Delta» και «Emirates» έχουν αφαιρέσει, επί του παρόντος, από το πρόγραμμά τους τις απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα.