GR US

Δεύτερη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη Ελλήνων εκπαιδευτικών

Εθνικός Κήρυξ

Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην πρώτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Προτάσεις εκπαιδευτικών, καθώς και προγραμματισμός για το άμεσο μέλλον, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, κατά τη δεύτερη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, το Σάββατο 22 Αυγούστου. Θα υπάρξει, επίσης, ενημέρωση για την υποβολή από την οργάνωση αυτή, υπομνήματος στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος, σχετιζόμενου κυρίως με θέματα των αποσπασμένων από τη γενέτειρα εκπαιδευτικών. Και ακόμα, αναμένεται να γίνει αναφορά σε ενδιαφέρον που υπάρχει για τη λειτουργία ενός φορέα που θα ενώνει τους Ελληνες εκπαιδευτικούς σ' όλο τον κόσμο.

Στη δεύτερη αυτή τηλεδιάσκεψη έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή Ελληνες εκπαιδευτικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Αλβανία και την Αφρική, ενώ αναμένονται συμμετοχές από τη Βρετανία και άλλες χώρες.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, όπως εμφανίστηκε κατά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη, τον Ιούνιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

«Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η πρώτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη, και μετά από αιτήματα πολλών εκπαιδευτικών που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε εκείνη, κρίναμε χρήσιμο να δώσουμε την ευκαιρία για περισσότερες συμμετοχές και περαιτέρω ανταλλαγή σκέψεων», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη. «Είναι ανάγκη να εξετάσουμε, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τους τρόπους που την αντιμετωπίζουν στο έργο τους και τις σκέψεις τους για το μέλλον».

Μεταξύ των παραγόντων, που αναμένεται να μιλήσουν στη δεύτερη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, η υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος, Σοφία Ζαχαράκη, ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης και η διευθύντρια του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρεμμύδα. Ολοι τους, είχαν απευθύνει χαιρετισμούς και κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη, στις 10 Ιουνίου.

Εθνικός Κήρυξ

Η υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος, Σοφία Ζαχαράκη, κατά το χαιρετισμό της στην πρώτη τηλεδιάσκεψη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών οργανώνει τη δεύτερη αυτή τηλεδιάσκεψη σε συνεργασία, όπως ανακοίνωσε, με τον Δρα Κουλαρμάνη και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δρ Ελένη Γρίβα και τη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ν. Υόρκης, «Προμηθέας» και του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία» Αμερικής, καθώς και άλλων φορέων.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν 10 περίπου εκπαιδευτικοί από τη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστώνη, Κλίαργουότερ και Μαϊάμι Φλόριδας, καθώς και Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Από την Ελλάδα, αναμένονται τουλάχιστον τέσσερις δάσκαλοι και μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την Δρα Ελένη Γρίβα, η οποία συμμετείχε και στην πρώτη τηλεδιάσκεψη.

Από την Κύπρο έχουν δηλώσει συμμετοχή η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της Μεγαλονήσου.

Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχει ζητήσει ένας εκπαιδευτικός από Καναδά να συμμετάσχει, αλλά είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός αυτός.

Από τη Γερμανία θα συμμετάσχει η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Μόναχο, Σπυριδούλα Μπέση.

Από την Ιταλία δήλωσαν συμμετοχή τέσσερις εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του Ελληνικού Μορφωτικού Ιδρύματος Μιλάνου, Νίκος Φράγκος.

Εξι συνολικά εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών τους, από τη Ρουμανία, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του εκεί Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Από τη Γεωργία, υπάρχουν πέντε συνολικά συμμετοχές εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων είναι και η Σοφία Σαμανίδη, από το Ινστιτούτο Κλασσικών-Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Τέσσερις εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν από την Ουκρανία. Μεταξύ αυτών είναι η υπεύθυνη του Τομέα Εκπªαίδευσης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της χώρας αυτής, Ελένη Ντόμπρα. Επίσης, η αναπληρωτής καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, Ναταλία Βουεβούτκο.

Εθνικός Κήρυξ

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Κ./Σταύρος Μαρμαρινός

Από την Αλβανία θα συμμετάσχουν τέσσερις εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, καθώς και Επιβλέπων των Ελληνικών Μειονοτικών σχολείων στη χώρα, Παναγιώτης Μπάρκας.

Εν τω μεταξύ, στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών προς το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τους αποσπασμένους δασκάλους, τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη της επαναφοράς των αποσπάσεων χωρίς επιμίσθιο και χωρίς μισθό στο εξωτερικό, για τους εκπαιδευτικούς που είναι παντρεμένοι με ομογενείς.

Σε σχετική επιστολή προς την Ομοσπονδία, που είχε στείλει, όπως ζητήθηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς, η διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος της Αθηναϊκής Ακαδημίας του Κλίαργουότερ της Φλόριδας, Σεβαστή Βαρυτιμίδου, είχε τονιστεί, ότι εάν το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος δεν μεριμνήσει για τους ομογενείς εκπαιδευτικούς με μακροχρόνια διδακτική εμπειρία, τότε υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης των ελληνικών προγραμμάτων στο εξωτερικό. Επίσης, ότι οι ομογενείς εκπαιδευτικοί με πολυετή εμπειρία, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού και την Ελλάδα. Γνωρίζουν την κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, χειρίζονται άριστα τη γλώσσα της χώρας στην οποία εργάζονται, προωθούν τα ελληνικά προγράμματα στην Ομογένεια και παρέχουν βοήθεια στους νεοαποσπασμένους εκπαιδευτικούς, ως μέντορες (καθοδηγητές, υποστηρικτές). Πολλοί ομογενείς εκπαιδευτικοί, είτε επειδή θέλουν να προσφέρουν, είτε για λόγους προϋπηρεσίας, εργάζονται για ένα διάστημα και μετά καταφεύγουν στα δημόσια αμερικανικά σχολεία.