GR US

Δημοσιοποιήθηκε το βίντεο της επιχείρησης σύλληψης του Ζαπάντη

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Facebook

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης το βίντεο από τις κάμερες σώματος των αστυνομικών που συμμετείχαν στη μοιραία επιχείρηση σύλληψης του ομογενούς Γιώργου Ζαπάντη, στο Ουαϊτστόουν, που κατέληξε στον τραγικό θάνατό του από ανακοπή καρδιάς.

«Δεν προχωράμε σε κανένα οριστικό συμπέρασμα για το κατά πόσον οι ενέργειες ενός αστυνομικού ήταν συμβατές με την πολιτική του Τμήματος και το νόμο, μέχρι να γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία» δήλωσε, στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του βίντεο που ανέβηκε από το 109ο Τμήμα του NYPD, συνολικής διάρκειας 2,5 ωρών, ο εκπρόσωπος του NYPD, Κάρλος Νιέβες (Sgt. Carlos Nieves), ο οποίος περιέγραψε τα γεγονότα που καταγράφηκαν από τις ξεχωριστές κάμερες σώματος των έξι αστυνομικών που ήταν παρόντες.

Σύμφωνα με το «The City», οι αστυνομικοί έρχονται σε επαφή με κάποιους γείτονες κι ένας εξ αυτών αναφέρει πως ο Ζαπάντης κινήθηκε εναντίον του 25χρονου γιου του, κρατώντας ένα σπαθί. Σε δηλώσεις τους στην ιστοσελίδα, υποστηρίζουν πως προειδοποίησαν τους αστυνομικούς για τα ψυχολογικά προβλήματα παθολογικής φύσεως που αντιμετώπιζε ο άτυχος ομογενής, συμβουλεύοντας να περιμένουν μέχρι να φτάσει στο σημείο η μητέρα του.

Οπως καταδεικνύεται από την καταγραφή της αστυνομικής επιχείρησης, αρχικά ο Ζαπάντης αντιστέκεται και κινείται απειλητικά προς τους αστυνομικούς, όμως, στη συνέχεια, αφού έχει ακινητοποιηθεί, αναταράσσεται επανειλημμένα με το τέιζερ, ενώ οι αστυνομικοί δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τις κραυγές του, όταν πλέον είναι στο έδαφος και προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες.

Ειδικότερα, στην αρχή του βίντεο, ο Ζαπάντης εμφανίζεται με μια αρχαία πανοπλία και κλείνει ξανά την πόρτα προς τους αστυνομικούς. Κατόπιν, όταν επιστρέφει, βεβαιώνει τους άνδρες των Αρχών πως είναι άοπλος. Στη συνέχεια, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με έναν από τους αστυνομικούς και τους επιτίθεται, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιχείρηση ακινητοποίησής του.

Ο Κάρλος Νιέβες αναφέρει ότι τρεις ήταν οι αστυνομικοί που χρησιμοποίησαν το τέιζερ - όλοι τους από δυο φορές. Συνεπώς, το σώμα του Ζαπάντη δέχτηκε ηλεκτρικές αναταράξεις τουλάχιστον έξι φορές. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, όταν ο ομογενής, ο οποίος διέθετε ισχυρή σωματική διάπλαση, είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί, άρχισε να παραπονιέται πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει, εκλιπαρώντας τους αστυνομικούς να του δώσουν χώρο. Λίγο αργότερα, σταματάει να ανταποκρίνεται και οι αστυνομικοί αναρωτιούνται κατά πόσον εξακολουθεί να αναπνέει.

«Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιαίτερα εκπαιδευμένος για να καταλάβει πως το να πέφτουν έξι άτομα πάνω σε κάποιον και να τον χτυπούν με τέιζερ, θα μπορούσε να τον σκοτώσει», σχολίασε στην ιστοσελίδα The City ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος, Γιώργος Βομβολάκης (Georve Vomvolakis), που εκπροσωπεί την οικογένεια.

Η υπόθεση διερευνάται από το Γραφείο της Πολιτειακής Γενικής Εισαγγελέως, Λετίσια Τζέιμς (Letitia James), καθώς έχει στη δικαιοδοσία του περιπτώσεις κατά τις οποίες άοπλοι πολίτες πέφτουν νεκροί στα χέρια της Αστυνομίας, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της στην ιστοσελίδα The City.