GR US

Διχασμένοι οι πολίτες από το ξαφνικό άνοιγμα της Νέας Υόρκης

Αssociated Press

Οπαδοί κατά τη διάρκεια του αγώνα μπέιζμπολ μεταξύ των New York Yankees και των Houston Astros, Νέα Υόρκη, 4 Μαίου, 2021. (AP Photo/Frank Franklin II)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Εφθασε η ώρα για τις ειδήσεις που λαχταρούσαν τόσοι πολλοί εδώ και τόσο καιρό. Η Νέα Υόρκη ξανανοίγει - όχι κάποια τυχαία μέρα, αλλά σε δύο εβδομάδες. Η περσινή διαγραφή της νυχτερινής ζωής, της κουλτούρας, του φαγητού και των αγορών της πόλης -τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την πόλη αυτή ως Νέα Υόρκη- ξαφνικά θα ανακληθεί.

Ετσι, την Τρίτη, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κυβερνήτη Αντριου Κουόμο, οι Νεοϋορκέζοι ανταποκρίνονταν με ένα μείγμα χαράς και αμφιβολίας, καθώς διπλασιάστηκαν τα ερωτήματα «άκουσα καλά;». Η ιδέα να έχουμε πίσω τόσα πολλά τόσο γρήγορα -στις 19 Μαΐου, μια φαινομενικά τυχαία Τετάρτη- προκάλεσε σε πολλούς ζαλάδα.

«Δεν το πιστεύω πραγματικά», δήλωσε ο 16χρονος Τσάρλι Κλάουντ (Charlie Cloud), μαθητής λυκείου από το Μανχάταν. «Ζούσαμε έτσι για πολύ καιρό, αυτό συνέβη λίγο γρήγορα». Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να κάνει σχέδια για να επιστρέψει στα μέρη που σύχναζε: «Το αγαπημένο μου μέρος είναι το Bowlmor», είπε.

Η επανέναρξη συμπίπτει με παρόμοια μέτρα στο Κονέκτικατ και τη Νέα Ιερσέη. Από το Kabab King στο Κουίνς έως το κατάστημα «Our Hero’s Sandwich» στο Τζέρσεϊ Σίτι έως το «Atticus Bookstore Cafe» στο Νιου Χέιβεν, οι άνθρωποι αντέδρασαν με χαρά ή ανήσυχα στην είδηση ανοίγματος, μια στιγμή που πρέπει να θυμόμαστε σε μια γενιά, τόσο ξεκάθαρα όσο εκείνη όταν όλα ξαφνικά έκλεισαν.

Κάποιοι αμφισβήτησαν την ασφάλεια και τη λογική του συγχρονισμού. Πολύ γρήγορα, πολύ βεβιασμένα, είπαν. Αλλοι χαμογέλασαν με τρόπο που δεν το είχαν κάνει για ένα χρόνο και έκαναν σχέδια: Μία ταινία πετυχημένη στη μεγάλη οθόνη, ένα αγαπημένο γωνιακό τραπέζι σε κέντρο τζαζ.

Ο απλός ενθουσιασμός της αλληλεπίδρασης με την πόλη ξανά, το να φύγεις από το σπίτι και να επιστρέψεις ώρες αργότερα, είχε εξασθενήσει και τώρα αναζωογονείται.

«Είναι σαν να αιωρείται η αγάπη στον αέρα», δήλωσε ο Τζορτζ Μερκάδο (George Mercado), 56 ετών, που εργάζεται στο πίσω μέρος του ανθοπωλείου «Bouquets and Baskets», στο Τζέρσεϊ Σίτι, την Τρίτη το πρωί. «Εδώ και ενάμισι χρόνο έχουμε κάνει πολλές κηδείες, πολλές κηδείες. Τώρα κάνουμε επιτέλους πολλές ρυθμίσεις για γάμους και γάμους».

Στο Μπρούκλιν, ο Χοσέ Χερνάντεζ (Jose Hernandez), 52 ετών, ένας εργαζόμενος στο «Red Hook», εξακολουθούσε να ακούγεται λίγο δύσπιστος καθώς περίμενε ένα λεωφορείο στο κέντρο της πόλης. «Είναι ώρα», είπε. «Θα συμβεί».

Βεβαίως, η είδηση του νέου ανοίγματος για εστιατόρια, μπαρ, γραφεία και καταστήματα με χωρητικότητα 100% οδήγησε μόνο σε περισσότερες ερωτήσεις για πολλούς. Ομως, με περιορισμούς κοινωνικής απόστασης που εξακολουθούν να ισχύουν, η συντριπτική πλειονότητα των εστιατορίων και των μπαρ δεν μπορεί να ανοίξει πλήρως με κριτήρια προπανδημικής χωρητικότητας. Πώς θα αισθάνεται κανείς σε μπαρ όταν το επόμενο σκαμπό είναι έξι πόδια μακριά;

Περίπου το 16 τοις εκατό των εργαζομένων σε γραφεία στην περιοχή της Νέας Υόρκης επέστρεψαν κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, από περίπου 10 τοις εκατό το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την Kastle Systems, μια εταιρεία ασφαλείας γραφείου που παρακολουθεί τις κινήσεις ασφαλείας των εργαζομένων σε ορισμένα κτίρια.