GR US

Εστιατόρια και θεάματα μόνο για εμβολιασμένους στην Νέα Υόρκη

Αssociated Press

Πολίτες έξω από το «Paris Cafe» στη Νέα Υόρκη. (AP Photo/Mark Lennihan)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Βόμβα μεγατόνων» από τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio) ο οποίος, το πρωί της Τρίτης, ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες δικαίωμα πρόσβασης σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως είναι αυτοί της εστίασης, των θεαμάτων και των γυμναστηρίων, θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Πρόκειται για το λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο», το οποίο έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι η Γαλλία, υιοθετήθηκε από την Ιταλία και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βάσει αυτού, οι υπεύθυνοι στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τα γήπεδα και άλλους χώρους θα πρέπει να ζητάνε πιστοποιητικό εμβολιασμού -την καρτέλα ή το ψηφιακό της επίσημης πολιτειακής εφαρμογής Excelsior Pass- προκειμένου να επιτρέπουν την είσοδο σε κάποιον πελάτη ή θεατή. Το μέτρο αυτό, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, επεκτείνεται και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίοι, εφόσον θέλουν να εργαστούν εκεί, θα πρέπει, με τη σειρά τους να είναι εμβολιασμένοι.

Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Αύγουστο, αν και ο Δήμαρχος έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο, με τα μέτρα να αυστηροποιούνται πλήρως από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν ανοίξει εκ νέου τα σχολεία και υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία -ειδικά το Μανχάταν - θα επιστρέψουν στις εργασιακές τους βάσεις, αφήνοντας το καθεστώς τηλεργασίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως, εάν είσαι εμβολιασμένος, μπορείς να επωφεληθείς με πολλούς τρόπους. Μπορείς να ζήσεις μια καλύτερη ζωή. Εκτός από το γενικότερο θέμα της υγείας σου, μπορείς να συμμετέχεις σε πολλές, πολλές δραστηριότητες. Εάν είσαι ανεμβολίαστος, θα έχεις να κάνεις λιγότερα πράγματα», τόνισε ο κ. Ντε Μπλάσιο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «NY1».

Σε αντίθεση με τους εσωτερικούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται κανονικά στους εξωτερικούς, οι οποίοι βέβαια θα πάψουν να είναι πολύ χρηστικοί από τη στιγμή που επιστρέψουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στην πόλη.

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο ντε Μπλάσιο είχε προαναγγελθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ένα 24ωρο νωρίτερα, από τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο (Andrew Cuomo), ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ακόμη κι αν δεν θεσπιστεί σχετικός κανονισμός, να αναλάβουν την πρωτοβουλία.

«Θα βοηθήσει την επιχείρησή σας, δεν θα την πλήξει, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουόμο, υπενθυμίζοντας το sold out στο Radio City Music Hall αλλά και την ανάλογη πολιτική που εφάρμοσαν, πριν από ενάμιση μήνα, τόσο οι Μπρούκλιν Νετς, όσο και οι Νιου Γιορκ Νικς, που συγκέντρωσαν χωρητικότητα της τάξεως του 90%, χωρίς να αναφερθεί κάποια διασπορά της Covid-19 στα κλειστά γήπεδα.

«Οταν πηγαίνω για ένα ποτό, θέλω να ξέρω ότι αυτός που θα έχω δίπλα μου και θα του μιλήσω είναι εμβολιασμένος. Όταν πηγαίνω για να φάω, θέλω να ξέρω ότι αυτοί που κάθονται στο δίπλα τραπέζι είναι εμβολιασμένοι», είπε ο κ. Κουόμο, καλώντας τους ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων να αξιοποιήσουν την ψηφιακή εφαρμογή της Πολιτείας (Excelsior Pass) και να επιτρέπουν στο εσωτερικό τους μόνο εμβολιασμένους.

«Ο κόσμος θα δυσαρεστηθεί ό,τι και να κάνεις. Συνεπώς, αναλάβετε την πρωτοβουλία», είπε ο κ. Κουόμο.