GR US

Γιώργος Τσούκαλης: Υπερατλαντικές έρευνες σε συνεργασία με το FBI

Εθνικός Κήρυξ

Ο Γιώργος Τσούκαλης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο οικονομολόγος και σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Γιώργος Τσούκαλης, ασχολείται με ιδιωτικές έρευνες διεθνώς και έχει βραβευτεί με 6 διεθνή βραβεία. Εχει μελετήσει εκατοντάδες υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας, εξαφάνισης ανηλίκων, πλαστογραφίες.

Από τις πιο σημαντικές υποθέσεις του είναι η ανακάλυψη, 7 Σεπτεμβρίου 1999, στη Νέα Υόρκη, των 258 αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί το 1990 από το Μουσείο της Κορίνθου. Οπως και η σύλληψη ενός αρχαιοκάπηλου στην μαρίνα του Αλίμου, ο οποίος είχε στην κατοχή του 1.756 αρχαιότητες της Νεολιθικής περιόδου. Το «BBC» κάλυπτε όλη την επιχείρηση.

Εχει βραβευθεί με το «Δίπλωμα Αξίας» από τα Διεθνή Βραβεία Guiseppe Sciacca (Βατικανό), από την «Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών», τον «Ομιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων», τον στρατηγό του Πάπα με το χρυσό μετάλλιο της Πόλης του Βατικανού, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και από την IPA (Διεθνή Ενωση Αστυνομικών).

«Ε.Κ.»: Ζείτε μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, πείτε μας για τις υποθέσεις που έχετε αναλάβει στην Αμερική.

Γιώργος Τσούκαλης: Στα τριάντα χρόνια που πηγαινοέρχομαι έχω ασχοληθεί με περισσότερες από 25 υποθέσεις. Απάτες οικονομικής φύσεως, εξαφανίσεις, αρχαιοκαπηλίες, ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υποθέσεις. Και αρκετές άλλες υποθέσεις κακοποιών και εντοπισμού συγγενών που είχαν χαθεί. Η έρευνα στην Αμερική έχει διαφορές από την έρευνα στην Ευρώπη, ίσως λόγω κουλτούρας νόμων. Σε γενικές γραμμές όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

«Ε.Κ.»: Ποιες είναι οι διαφορές;

Γιώργος Τσούκαλης: Σε πολλές περιπτώσεις οι νόμοι Αμερικής και Ευρώπης διαφέρουν αρκετά. Αυτό επιβάλλει να υπάρχουν ιδιαίτερες γνώσεις από τον ερευνητή-ντετέκτιβ για να μην τους παραβεί. Μάλιστα στην Αμερική υπάρχουν και διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά η συνεργασία ιδιωτικών ερευνητών με τις Αρχές είναι πιο εύκαμπτη σε αντίθεση με την Ευρώπη.

«Ε.Κ.»: Ποιες ήταν οι σημαντικότερες υποθέσεις σας;

Γιώργος Τσούκαλης: Ο εντοπισμός κακοποιού με διεθνές ένταλμα σύλληψης, ο οποίος ζούσε στη Φλόριδα με δυο πλαστά διαβατήρια. Ηταν η υπόθεση εντοπισμού ολόκληρου του Μουσείου την Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο βρέθηκε στο Μαϊάμι σε αποθήκες πλησίον του αεροδρομίου.

Μια άλλη υπόθεση εντοπισμού κακοποιού στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε καταχραστεί 2.500.000 λίρες από την εταιρεία που εργαζόταν στη Βρετανία, που είχε μηχανές για σκάφη αναψυχής. Εργαζόταν ως οικονομικός διευθυντής και σε συνεργασία με προμηθευτή της εταιρείας παραποιούσε στοιχεία παραλαβής εμπορευμάτων.

Συζούσε με την ερωμένη του (χορεύτρια σε καμπαρέ και πρώην εστεμμένη σε καλλιστεία στη Ρωσία) αρχικά στη Βρετανία και μετά στην Αμερική όπου συνελήφθη.

Και μια έρευνα στην Ουάσιγκτον για λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας, μια υπόθεση που απασχόλησε την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟ ΚΙ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση

«Ε.Κ.»: Τι ακριβώς δηλαδή;

Γιώργος Τσούκαλης: Ηταν μια έρευνα κακοποιού ο οποίος αφού πήρε την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, κάποιος συνεργάτης του τον οποίο έριξε οικονομικά, ειδοποίησε την ασφαλιστική και μας ανέθεσε να συλλέξουμε στοιχεία για να τον εντοπίσουμε. Μετά από τρεις μήνες παραδώσαμε τα στοιχεία στον εντολέα και τη διεύθυνσή του. Το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου ενήργησε κατάλληλα και συνελήφθη ο απατεώνας και δυο συνεργοί του.

«Ε.Κ.»: Πώς ήταν οι συνεργασίες σας με την αμερικανική κυβέρνηση; Πόσο δύσκολες ήταν οι καταστάσεις που αντιμετωπίσατε;

Γιώργος Τσούκαλης: Η συνεργασία μου με τις αμερικανικές Αρχές είναι λεπτή αλλά δύσκολη, γιατί οι συνθήκες έρευνας διαφέρουν σε πολλά σημεία και οι νόμοι Ελλάδας-Ευρώπης διαφέρουν από αυτούς της Αμερικής.

«Ε.Κ.»: Πότε αισθανθήκατε το μεγαλύτερο κίνδυνο;

Γιώργος Τσούκαλης: Το μεγαλύτερο κίνδυνο τον αισθάνθηκα στην Κύπρο όταν εντόπισα κακοποιούς οι οποίοι οπλοφορούσαν. Για να σωθώ μπήκα σε υπόνομο περιμένοντας την Αστυνομία, την οποία ήδη είχα ειδοποιήσει. Αν αργούσαν 10 λεπτά τώρα δεν θα ήμουν στη ζωή.

Επίσης όταν συνέβαλα να συλληφθεί ο Ριζάι (κακοποιός ο οποίος εκτίει ποινές για φόνο και ναρκωτικά). Είχα γίνει μάλιστα τόσο εμμονή του που όταν δραπέτευσε από τον Κορυδαλλό συνεννοήθηκε με την ερωμένη συνεργό του -η οποία ήταν εκτός φυλακής- και αυτή νοίκιασε το ελικόπτερο με το οποίο πήγε και τον πήρε από τη φυλακή, στο όνομα Τσούκαλης!

Ρώτησα ψυχολόγους γιατί το έκανε και μου απάντησαν όλοι γιατί του είχα γίνει εμμονή. Ημουν ο άνθρωπος που τον έκλεισε μέσα και με έπαιρνε τηλέφωνο -για ένα διάστημα καθημερινά- από τη φυλακή και με απειλούσε ότι θα μου ρίξει μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια! Οπως σας είπα επικίνδυνη δουλειά.

«Ε.Κ.»: Τι έχετε να πείτε στους ομογενείς μας;

Γιώργος Τσούκαλης: Οι ομογενείς τολμώ να πω, λόγω του ότι τους λείπει η ιδιαίτερη πατρίδα, αγαπούν την Ελλάδα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση δείχνουν την αγάπη τους έμπρακτα για την πατρίδα.

«Ε.Κ.»: Τι επίπτωση είχε ο κορωνοϊός στη δουλειά σας και τι άλλαξε;

Γιώργος Τσούκαλης: Σίγουρα ο Covid-19 επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες, δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε εντός και εκτός Ελλάδας. Οξύμωρα μας δόθηκε η ευκαιρία να ανασυνταχτούμε και να οργανώσουμε πολλά πράγματα, για παράδειγμα τελείωσα το δεύτερο βιβλίο μου.

Εθνικός Κήρυξ

ΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΣΣΗ ΒΑΛΑΤΣΟ (ΠΡΟΕΔΡΟ ΙPΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση

«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα πιο σημαντικά ορόσημα της καριέρας σας;

Γιώργος Τσούκαλης: Ο εντοπισμός των δραστών της ληστείας του Μουσείου της Κορίνθου και ο επαναπατρισμός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οταν καταφέραμε με τον συνεργάτη μου Πέτρο Γωνιωτάκη και εντοπίσαμε τις αρχαιότητες στο Μαϊάμι ένιωσα τη μεγαλύτερη ικανοποίηση ως Ελληνας για την κατάκτηση αυτή.

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Γιώργος Τσούκαλης: Πάνω απ' όλα η εχεμύθεια. Παράλληλα, ο μεγάλος και αθεράπευτος έρωτάς μου για την έρευνα. Ασφαλώς μεγάλο ρόλο παίζει η μεθοδικότητα και βέβαια απαιτούνται μεγάλα αποθέματα υπομονής.

Καταλυτικός είναι ο ρόλος της ενέργειας. Πρέπει να είναι κάποιος δραστήριος για να θεωρείται επιτυχημένος και να μην επαναπαύεται.

Σίγουρα θα σταθώ στον παράγοντα της αξιοπιστίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ισως το σπουδαιότερο όλων είναι η σωστή επιλογή των συνεργατών μου σε μια δουλειά που απαιτεί διαρκώς λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.

Επίσης δεν μπορώ να αγνοήσω και μια άλλη παράμετρο. Κάποιοι άνθρωποι που γνώρισα στην πορεία μου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μένα και για το έργο μου. Αναφέρομαι στον αείμνηστο Γιάννη Μπίθα και στον σημερινό μέντορα της καρδιάς μου, τον Μίμη Πλέσσα.

«Ε.Κ.»: Πείτε μας για την εργασιακή σας διαδρομή.

Γιώργος Τσούκαλης: Ξεκίνησα να εργάζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια σε διάφορα γραφεία ερευνών. Στη συνέχεια αποφάσισα να ανοίξω ένα δικό μου γραφείο και ευτυχώς ήμουν τυχερός ευθύς εξ' αρχής διότι ασχολήθηκα με ομολογουμένως πολύ σοβαρές έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Βρετανία, Τουρκία.

Στην πορεία θυμάμαι ότι κλήθηκα να αναλάβω πολύ δύσκολες υποθέσεις. Ναυτιλιακές, εμπορικές, ασφαλιστικές έρευνες και γενικά υποθέσεις με αύρα οικονομικής απάτης που τα συμφέροντα είναι τεράστια και φυσικά οι κίνδυνοι πολύ μεγάλοι.

Η αμοιβή είναι κίνητρο, αλλά πιο σημαντικό είναι να φτάσεις στην άκρη του νήματος. Η ικανοποίηση ότι κέρδισες άλλη μια παρτίδα με κακοποιούς είναι η ποιοτική μου αδρεναλίνη.

Εθνικός Κήρυξ

O ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΙΛΑ ΚΑΡΡΕΡ ΠΛΕΣΣΑ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η γοητεία στην επικινδυνότητα της δουλειάς σας;

Γιώργος Τσούκαλης: Είναι η γοητεία της αδρεναλίνης, αλλά και η αγωνία που κρύβει κάθε υπόθεση κι αυτά σε συνδυασμό με τη διαρκή εναλλαγή παραστάσεων, τόπων και υποθέσεων. Δεν μπορείς να βαρεθείς ποτέ σε αυτή τη δουλειά.

Από την άλλη, σαφώς και μιλάμε για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο επάγγελμα από τη φύση του. Οταν καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος καθημερινά με επικίνδυνους κακοποιούς, παραβάτες, εθνικούς μειοδότες, ανθρώπους που δεν έχουν ηθικό φραγμό και πολλές φορές χαρακτηρίζονται από πλήρη έλλειψη συναίσθησης και συνείδησης, αποτελείς εύκολο στόχο.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Γιώργος Τσούκαλης: Θέλω να φθάσω τις 20.000 αρχαιότητες οι οποίες θα επιστραφούν στην πατρίδα μας με πρωτοβουλία μου και σε συνεργασία πάντα με το επιτελείο μου. Ηδη έχω παραδώσει στην Πολιτεία συνολικά 16.410 αρχαία αντικείμενα μέσα σε 30 χρόνια. Ο πήχης καθημερινά μεγαλώνει.

«Ε.Κ.»: Τι θα ζητούσατε επαγγελματικά εάν ξέρατε ότι η απάντηση θα είναι «ναι»;

Γιώργος Τσούκαλης: Το αυτονόητο. Αυτό που θέλουμε όλοι εδώ και χρόνια. Να μας επιστρέψουν άμεσα τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, και όχι μόνο εκείνα, αλλά και κάθε αρχαίο αντικείμενο που μας ανήκει και να μπουν επιτέλους όλα στη σωστή τους θέση.