GR US

Η αναβολή της Delta και τα ερωτηματικά για την γραμμή Αθήνα - Νέα Υόρκη

Αssociated Press

Για τις 5 Ιουνίου ανέβαλε η Delta Airlines την έναρξη της απευθείας γραμμής Νέα Υόρκη - Αθήνα. (Φωτογραφία: ΑP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τις 5 Ιουνίου μετέθεσε, τελικά, την έναρξη δραστηριότητας της γραμμής Αθήνα - Νέα Υόρκη η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Airlines, σκορπώντας ερωτηματικά για το κατά πόσον, εν τέλει, θα πραγματοποιηθούν φέτος αυτές οι απευθείας πτήσεις ή εάν η αβεβαιότητα της πανδημίας θα φέρει ένα νέο κύμα ακυρώσεων ή επαναπρογραμματισμών που ενδεχομένως να μην τηρηθούν.

Το αρχικό πρόγραμμα της εταιρείας προέβλεπε έναρξη των απευθείας πτήσεων για τις αρχές Μαϊου, όμως τελικά μεταφέρθηκε για τον Ιούνιο, σε πανομοιότυπη ημερομηνία με δυο ακόμη εταιρείες, την Emirates και την American Airlines, που επίσης σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στη γραμμή.

Αστάθμητος παράγοντας, ασφαλώς, είναι η επικείμενη άρση των περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., προκειμένου οι πολίτες και από τις δυο πλευρές να μπορούν να κυκλοφορήσουν εκατέρωθεν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του εμβολιασμού ή του αρνητικού τεστ για την Covid-19.

«Συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με την πορεία της πανδημίας της Covid-19, την πορεία της ζήτησης και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε πάλι την υπηρεσία αυτή, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της Delta Airlines στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») όταν τέθηκε το σχετικό ερώτημα σχετικά με το στάτους των καλοκαιρινών απευθείας πτήσεων της γραμμής Νέα Υόρκη - Αθήνα.

«Κλειδί» η ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών

Οπως είχε αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε.Κ.», υψηλά ιστάμενη και αξιόπιστη πηγή του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού θεωρεί πως οι Αμερικανοί θα βρίσκονται στον κατάλογο των πολιτών της αλλοδαπής που θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τις 14 Μαϊου, ημερομηνία κατά την οποία προγραμματίζεται η επίσημη έναρξη της τουριστικής κίνησης στη χώρα.

Παράλληλα, αποκάλυψη του έγκυρου «Schengen Visa Info» τόνισε πως ο Λευκός Οίκος προσανατολίζεται να πράξει αναλόγως στα μέσα Μαϊου για τους πολίτες από Ε.Ε., Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία, επίσης τηρώντας συγκεκριμένους όρους.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο έμπειρος ταξιδιωτικός πράκτορας Νίκος Τσακανίκας, ιδρυτής και διευθυντής του Homeric Tours, συμβούλεψε τους ομογενείς που θέλουν να ταξιδέψουν με απευθείας πτήση να μην σπεύσουν ακόμη να κλείσουν τα εισιτήριά τους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την ελληνική κυβέρνηση και να δοθεί το σύνθημα του οριστικού ανοίγματος της τουριστικής αγοράς προς την Αμερική.

«Εφόσον με ρωτάτε, εγώ θα συμβούλευα τους ομογενείς που ενδιαφέρονται για απευθείας πτήση να μην κλείσουν ακόμα: Αρχικά, πρέπει να γίνουν οι ανακοινώσεις για την άρση των περιορισμών. Δεύτερον, πρέπει να δούμε τον χρόνο που θα γίνει αυτό. Οπως γνωρίζετε, τα αεροπλάνα για υπερατλαντικά ταξίδια δεν γεμίζουν εάν ταξιδεύουν μόνο Ελληνοαμερικανοί. Σε αυτήν την περίπτωση, η γραμμή θα πρέπει να αφορά όλους τους Αμερικανούς. Ακόμη και μετά το άνοιγμα της αγοράς, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να περάσει το μήνυμα στο κοινό και να αποφασίσει να κλείσει το εισιτήριό του. Οι εταιρείες αυτές πουλάνε εισιτήρια για τις αρχές Ιουνίου, αλλά καλό θα είναι να περιμένουμε να δούμε τι σκοπεύουν να κάνουν», τόνισε ο κ. Τσακανίκας.

«Εχει ζήτηση η Ελλάδα»

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα απασχόλησε και ένα γενικότερο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal», με τον συντάκτη να επισημαίνει πως οι εταιρείες έχουν την πρόθεση να δραστηριοποιηθούν στη γραμμή, αλλά, παράλληλα, βρίσκονται και εν αναμονή των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι αεροπορικές εταιρείες επίσης ‘κάνουν τον σταυρό τους’ αυτό το καλοκαίρι για τις πτήσεις προς Αθήνα, μετά τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα ανοίξει στα μέσα Μαϊου για τους Αμερικανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, εντός διαστήματος τριών ημερών πριν την άφιξη», τονίζει το δημοσίευμα, φιλοξενώντας και σχετική δήλωση του ιδρυτή της Embark Beyond στη Νέα Υόρκη, Τζακ Εζον, που υποστηρίζει ότι οι πελάτες του επιθυμούν διακαώς αυτό το καλοκαίρι να βρεθούν στα ελληνικά νησιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις του Νίκου Τσακανίκα, ο οποίος αναγνωρίζει πως το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή την περσινή χρονιά.

«Ο κόσμος είναι κουρασμένος, θέλει να ταξιδέψει και ασφαλώς οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν να ταξιδέψουν. Υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον τώρα σε σχέση με πέρυσι. Το βλέπουμε από τα τηλέφωνα που λαμβάνουμε. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον δεν μεταφράζεται ακόμα σε συγκεκριμένες κρατήσεις. Ολοι βρίσκονται σε αναμονή», προσθέτει ο κ. Τσακανίκας.