GR US

Κύμα συμπαράστασης μετά την καταστροφική πυρκαγιά σε πολυκατοικία του Κουίνς

Εθνικός Κήρυξ

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο Τζάκσον Χάιτς. (Φωτογραφία: FDNY)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περισσότερα από 400 άτομα έμειναν χωρίς στέγη και οικοσκευή, ενώ 25 τραυματίστηκαν, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη 6 Απριλίου, σε εξαώροφη πολυκατοικία στη διεύθυνση 89 - 07 34 Avenue, στο Τζάκσον Χάιτς.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε την πρώτη κλήση για πυρκαγιά σε συγκεκριμένο διαμέρισμα λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Οι πυροσβέστες επενέβησαν άμεσα, παρ’ όλα αυτά όμως η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει σε παρακείμενα διαμερίσματα και να απειλήσει με ολοκληρωτική καταστροφή.

Η μάχη με τις φλόγες ήταν πολύωρη και, περίπου στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο συναγερμός αναβαθμίστηκε, με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να επιστρατεύουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να την αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο σημείο έσπευσαν, μέχρι να κατασβεστεί η πυρκαγιά, 350 πυροσβέστες και διασώστες από τα γειτονικά τμήματα.

Δίνοντας γενναία μάχη και διασφαλίζοντας ότι δεν υπήρχαν θύματα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της FDNY, οι φλόγες είχαν προλάβει να καταστρέψουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πολυκατοικίας, η οποία στέγαζε συνολικά 133 διαμερίσματα.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε οκτώ σήματα συναγερμού και τουλάχιστον 12 ώρες για να θέσει την φωτιά υπό έλεγχο, δουλεύοντας εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ τραυματίστηκαν πολλά μέλη μας και ορισμένοι ένοικοι», δήλωσε ο επικεφαλής της FDNY, Ντάνιελ Νίγκρο (Daniel Nigro), στην απολογιστική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι από τους 25 τραυματίες, οι 19 ήταν πυροσβέστες και οι άλλοι 6 ένοικοι της πολυκατοικίας. Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίστηκε πως οι άπαντες βρίσκονταν εν γένει σε καλή κατάσταση και δεν απειλείται η ζωή τους, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Queens Post».

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίγκρο επεσήμανε πως, ακόμη και σε αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό, οι κάτοικοι της πολυκατοικίας στάθηκαν τυχεροί στην ατυχία τους, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από τον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας, δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλους προκειμένου να βγουν από το κτίριο. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι επεκτάθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ένοικοι του διαμερίσματος είχαν αφήσει ανοικτή την πόρτα, ενώ καθυστέρησαν σχετικά να τηλεφωνήσουν στο 911, καθώς το έκαναν μετά από 10 λεπτά.

«Ευτυχώς, η πυρκαγιά ήταν στον πάνω - πάνω όροφο. Εάν αυτή η πυρκαγιά ξεκινούσε από χαμηλότερα στο κτίριο, θα μπορούσε να έχει φρικτό αποτέλεσμα, με απώλεια ανθρώπινης ζωής, με αυτήν την πόρτα που είχαν αφήσει ανοικτή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής.

Κύμα συμπαράστασης για τους ενοίκους

Στο μεταξύ, η αποκατάσταση των 400 ενοίκων, αλλά και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον το πρώτο διάστημα μετά την πυρκαγιά, έχει ευαισθητοποιήσει μεμονωμένους συμπολίτες τους αλλά και ακτιβιστικές οργανώσεις, που δραστηριοποιήθηκαν προκειμένου να τους ανακουφίσουν.

Ηδη στο GoFundMe έχει ξεκινήσει σχετική καμπάνια ηλεκτρονικής δωρεάς, με στόχο τις 250.000 δολάρια, η οποία παρουσίασε σημαντική ανταπόκριση, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός μερίμνησε προκειμένου να τους αποκαταστήσει προσωρινά σε ξενοδοχεία.