GR US

Μαθήτρια χάρισε την υποτροφία της αξίας 40.000 δολαρίων

Αssociated Press

Ενας άνδρας φορώντας μάσκα, στέκεται έξω από τη βιβλιοθήκη Widener του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. (AP Photo/Elise Amendola)

ΦΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ. ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ. Για εβδομάδες η μαθήτρια Verda Tetteh περίμενε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα κατέθετε την αίτηση για την υποτροφία ύψους 40.000 δολαρίων που προσέφερε το σχολείο της στο Φίτσμπεργκ της Μασαχουσέτης σε αποφοίτους του.

Η μαθήτρια είχε επιλέξει το Χάρβαρντ για τις σπουδές της και είχε ήδη αποφασίσει ότι θα πλήρωνε τα δίδακτρα και το δωμάτιο που θα έμενε. Ο βαθμός της 4,9 της προσέφερε τη δυνατότητα να πάει σε άλλα κολέγια και να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα των σπουδών της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», η Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού του σχολείου την ενθάρρυνε, λέγοντάς της πως δούλεψε σκληρά και άξιζε το βραβείο «The General Excellence Prize». Η υποτροφία κάθε χρόνο δίνεται σε έναν μαθητή και μια μαθήτρια που επιλέγονται από μια επιτροπή δασκάλων, διοικητικά μέλη του σχολείου και συμβούλους.

Κατά τη διάρκεια της αποφοίτησης, η 17χρονη μαθήτρια άκουσε το όνομά της από την υποδιευθύντρια ως την νικήτρια της υποτροφίας. Δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση, η μαθήτρια ζήτησε συγγνώμη που διέκοψε την απονομή και πήρε το λόγο. «Είμαι τόσο ευγνώμων για αυτή την υποτροφία, όμως γνωρίζω ότι δεν είμαι αυτή που την χρειάζεται περισσότερο» είπε η Tetteh με τρεμάμενη φωνή. «Θα ήμουν πραγματικά τόσο ευγνώμων εάν η Διεύθυνση του σχολείου σκεφτόταν να δώσει αυτή την υποτροφία σε κάποιον μαθητή που θα πάει σε Δημόσιο κολέγιο».

Αμέσως μετά τα όσα είπε, οι συμμαθητές της και το κοινό την χειροκρότησαν και την συνεχάρησαν για την κίνησή της αυτή. «Οταν είπα αυτά τα λόγια ήξερα πως ήταν τα σωστά και ότι αυτό έπρεπε να κάνω» ανέφερε αργότερα σε συνέντευξη που έδωσε.

Η 17χρονη μετανάστευσε στην Αμερική από την Γκάνα σε ηλικία 8 χρόνων. Συγκεκριμένα, στην πόλη Φίτσμπεργκ, μια πόλη με 40.000 κατοίκους, 50 μίλια δυτικά της Βοστώνης. Ο πληθυσμός στο Φίτσμπεργκ άρχισε να μειώνεται τις περασμένες δεκαετίες, καθώς οι ντόπιοι ιδιοκτήτες πουλούσαν τις επιχειρήσεις τους σε φαρμακευτικές και άλλες μεγάλες εταιρείες. Ενα ποσοστό 60% και πλέον μαθητών στο Λύκειο της πόλης αναγνωρίστηκε σε «μειονεκτική θέση οικονομικά» και το 67% περιγράφεται ως ποσοστό «υψηλών αναγκών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διευθυντής του σχολείου Jeremy Roche, το 75% των 1300 συνολικά μαθητών του σχολείου είναι έγχρωμοι και τουλάχιστον το 40% εξ αυτών πηγαίνουν στο Δημόσιο κολέγιο όταν αποφοιτήσουν.

«Πολλές οικογένειες στην περιοχή μας δουλεύουν σκληρά αλλά δεν κάνουν αρκετά χρήματα και πολλοί από τους αποφοίτους μας είναι οι πρώτοι από την οικογένειά τους που τελειώνουν το Λύκειο» ανέφερε ο Roche.

Οταν η 17χρονη μαθήτρια ήταν 9 χρόνων η μητέρα της Rosemary Annan γράφτηκε στο δημόσιο κολέγιο Mount Wachusett Community College. Δούλευε 80 ώρες την εβδομάδα όμως αποφάσισε να πάρει ένα δίπλωμα στη Φυσική με την ελπίδα ότι αυτό θα την βοηθούσε να βρει μια δουλειά για να μεγαλώσει καλύτερα τα τέσσερα παιδιά της. Οι προσπάθειες της μητέρας της την ενέπνευσαν, καθώς ήρθε στην Αμερική γνωρίζοντας λίγα αγγλικά αλλά ανυπομονούσε να αριστεύσει στις σπουδές της. Καθόταν στο σχολείο μέχρι αργά για να βελτιώσει τα αγγλικά της και συμμετείχε σε ενισχυτικά προγράμματα. Όπως είπε η ίδια στην ομιλία της, «το κάθε παιδί που μεταναστεύει εδώ, μπορεί να τα καταφέρει. Ο καθένας που ονειρεύεται μπορεί να τα καταφέρει».