GR US

Με ανησυχία για το αύριο, άνοιξαν τα εστιατόρια στη Φλόριδα - Τι λένε ομογενείς στον «Ε.Κ.»

Εθνικός Κήρυξ

O Aνδρέας Σαλιβάρας, στην είσοδο του παραδοσιακού εστιατορίου του, «Μύκονος». Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/ Σταύρος Μαρμαρινός

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ. “O κόσμος έχει κουραστεί κλεισμένος τόσο καιρό μέσα στα σπίτια”, λέει στον “Εθνικό Κήρυκα” ο ιδιοκτήτης του φημισμένου εστιατορίου “Μύκονος”, στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, Ανδρέας Σαλιβάρας. Το μαγειρείο του, όπως γράφει η πινακίδα του, διατηρεί αυθεντική την ελληνική κουζίνα όλα αυτά τα χρόνια, πράγμα που το έχει κάνει σταυροδρόμι για τους ομογενείς οι οποίοι προτιμούν το σπιτικό φαγητό, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες στο “Ελληνικό χωρίο”, που αναζητούν παραδοσιακές γεύσεις.

Μετά από μερικούς μήνες, που το εστιατόριο αυτό λειτουργούσε μόνο για παραγγελίες και παραλαβές φαγητών, αρχίζει τον τελευταίο καιρό να βλέπει καθισμένο κόσμο μέσα στους δύο χώρους που διαθέτει. Εστω σε πληρότητα πενήντα τοις εκατό, γιατί τόσο επιτρέπουν οι αρχές.

“Υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα, γι' αυτό και πολλοί πελάτες μας που έρχονταν με όλη την οικογένειά τους παλαιότερα, τώρα έρχονται να φάνε, χωρίς τους παππούδες και τις γιαγιάδες”, προσθέτει ο κ. Σαλιβάρας. “Θέλουν να τους προστατεύσουν, αλλά φεύγοντας παίρνουν μαζί τους φαγητό και γι' αυτούς”.

Το “Μύκονος” ξέρει όλα αυτά τα χρόνια να κρατά τους μόνιμους πελάτες του και να προσελκύει συνεχώς και άλλους. Ο κ. Σαλιβάρας, συνηθίζει να πηγαίνει στα τραπέζια, να πιάνει νέες γνωριμίες, και να συζητά για τα πάντα.

Εθνικός Κήρυξ

Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Mr. Souvlaki», Eλευθερία Κίκη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/ Σταύρος Μαρμαρινός

“Υπάρχει ένα άγχος στον κόσμο, που το βλέπω στους περισσότερους πελάτες μας”, λέει. “Τώρα, βρίσκουν και πάλι μια διέξοδο στα εστιατόρια, όπου μπορούν να βρίσκονται με φίλους, να συζητούν από κοντά, ενώ διαφορετικά πολλοί από αυτούς θα ήταν αναγκασμένοι να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, στημένοι απέναντι σε μια τηλεόραση.

Παρά την κρισιμότητα αυτών των μηνών για τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων, ο κ. Σαλιβάρας κράτησε όλο το προσωπικό του και δεν απέλυσε κανέναν.

Κανέναν δεν απέλυσε ούτε στο δεύτερο εστιατόριο, πιο μοντέρνο σε κουζίνα και διακόσμηση, με την ονομασία “Dimitri's on the water”, ακριβώς απέναντι, που διευθύνει ο γιος του, Δημήτρης. “Εχουμε 20 εργαζόμενους σ' αυτό και όλους τους κρατήσαμε”, λέει.

Το δεύτερο αυτό εστιατόριο, που έχει τραπέζια και απ' έξω, δίπλα στον γραφικό Anclote River, είχε μείνει κλειστό, περισσότερο καιρό.

Μερικά τετράγωνα από τα δύο αυτά εστιατόρια, που βρίσκονται στην τουριστική Λεωφόρο Δωδεκανήσου, είναι το εστιατόριο “Mr. Souvlaki”, γνωστό όχι μόνο για τα νόστιμα και πλούσια σουβλάκια του, αλλά και για την ποιότητα όλων των φαγητών του.

Αυτό τον καιρό, η κίνηση είναι λιγότερη, όπως παντού. “Αλλού, αφήνουν άδειο ένα τραπέζι ανάμεσα σε δύο γεμάτα, σύμφωνα με τις εντολές για προστασία από τον κορωνοϊό”, λέει η ιδιοκτήτρια του “Mr. Souvlaki”, Ελευθερία Κίκη. “Εμείς, για να δείξουμε πιο φανερά το ενδιαφέρον μας για την προστασία των πελατών μας, αφαιρέσαμε, εντελώς, τα μισά τραπέζια και καθίσματα από την αίθουσα και βάλαμε τα υπόλοιπα σε κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους”.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, το εστιατόριό της, λειτουργούσε μόνο για παραγγελίες και παραλαβές φαγητών.

“Τώρα άρχισε και σιγά-σιγά βγαίνει ο κόσμος”, λέει. “Τόσο καιρό, του έλειψε η από κοντά ζωντανή επικοινωνία, το μοίρασμα του φαγητού, το τσούγκρισμα του ποτηριού, το αστείο την ώρα του φαγητού. Στο μαγαζί μας δείχνουμε πάντα τη γνωστή μας φιλοξενία. Είναι σκληρό σε όλους να κρύβεται το χαμόγελο, πίσω από μια μάσκα”.

Εθνικός Κήρυξ

Το «Λιμάνι» γνωστό για τα σουβλάκια του. Μπροστά, ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Χρήστου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/ Σταύρος Μαρμαρινός

Η κ. Κίκη δεν έκανε, επίσης, όλο αυτό το διάστημα καμία απόλυση στο προσωπικό της. Μόνο ελαττώθηκαν, λόγω ελλιπούς λειτουργίας της επιχείρησης, οι ώρες εργασίας. Το σύνολο του προσωπικού φτάνει τα 20 άτομα.

Διαπίστωση και της ίδιας είναι ότι πολλοί πελάτες που έφερναν πριν μαζί τους και τους παππούδες και γιαγιάδες, τώρα τους αφήνουν στα σπίτια τους για να μη τους εκθέσουν σε πιθανούς κινδύνους.

“Δυστυχώς, έχουμε ανησυχία, μέρα με τη μέρα, για το τί θα γίνει με την πανδημία και τις επιχειρήσεις μας”, λέει.

Στη Λεωφόρο Δωδεκανήσου, κοντά στο άγαλμα του Ελληνα σφουγγαρά, με τραπέζια και πάγκους δίπλα στα νερά του Anclote River, είναι το γωνιακό “Λιμάνι”. Ενας μικρός χώρος μέσα είναι όλο τα μαγαζί, γεμάτο με σκεύη κουζίνας. Δεν χωρούν μέσα πελάτες, οι οποίοι παραγγέλνουν κυρίως σουβλάκια από το παράθυρο και στη συνέχεια κάθονται και τρώνε απ' έξω. Οι φανατικοί πελάτες του βεβαιώνουν ότι τα σουβλάκια του είναι τα καλύτερα που έχουν δοκιμάσει ποτέ. Ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Χρήστου, πάντα χαμογελαστός, και καλοκάγαθος στα πειράγματά του, ποτέ δεν αποκαλύπτει το μυστικό της νοστιμιάς τους.

“Οι πελάτες μας, είναι πιστοί και δεν σταμάτησαν να έρχονται”, λέει. “Είμαστε μικρό μαγαζί, και ο κόσμος θέλει να βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις”.

Στην αρχή της πανδημίας και για τεσσερισήμισι περίπου εβδομάδες το μαγαζί του ήταν κλειστό. Είχε αντιμετωπίσει και μεγάλα προβλήματα, γιατί δεν εύρισκε στην αγορά τα κρέατα που χρησιμοποιεί.

“Οταν άνοιξα, είχα περισσότερες παραγγελίες από πριν”, προσθέτει. “Πάντως, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Κάτι που πρόσεξα, είναι ότι αποφεύγουν να φέρουν μαζί τους για φαγητό, όπως παλιότερα, τους γονείς τους, από φόβο για τον κορωνοϊό”.

Ο κ. Χρήστου εκφράζει φόβους για την πορεία των επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας. “Κανείς δεν ξέρει τί θα ξημερώσει”, τονίζει. “Ας ευχηθούμε να αλλάξει σύντομα η κατάσταση”.