GR US

Νέα Υόρκη: Μέτρο-προειδοποίηση για τους υγειονομικούς υπαλλήλους

Αssociated Press

Νοσοκόμα ετοιμάζει ένα εμβόλιο της J&J στο Στάτεν Αϊλαντ, της Νέας Υόρκης, 8 Απριλίου, 2021. (AP Photo/Mary Altaffer, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας και στη Νέα Υόρκη, αλλά και το γεγονός ότι ένα -έστω μικρότερο- ποσοστό εργαζόμενων σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης επιμένει να μην εμβολιάζεται, οδήγησε τον δήμαρχο της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio) να λάβει τα πρώτα αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να είναι μόνο η αρχή.

Ηδη, ο κ. Ντε Μπλάσιο ξεκίνησε με τους εργαζόμενους στις Μονάδες Υγείας, οι οποίοι πλέον, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί, θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν η πηγή διασποράς του κορωνοϊού σε ευπαθείς ομάδες, με πιθανά μοιραία αποτελέσματα.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί ο κανονισμός έστω του εβδομαδιαίου τεστ -αρχής γενομένης από τις 2 Αυγούστου- τότε οι παραβάτες θα βγαίνουν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται τόσο ο Δήμος, όσο και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης να ακολουθήσουν μια ακόμη πιο σκληρή στάση από τον Σεπτέμβριο, εφόσον τα εμβόλια λάβουν την πλήρη άδεια από την FDA. Παρ’ όλα αυτά, το μέτρο που ανακοινώθηκε για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας είναι πιθανόν να επεκταθεί σύντομα και στους δημοτικούς υπαλλήλους, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ντε Μπλάσιο, σύμφωνα με τη «New York Post».

Μάλιστα, «οδηγός» σε αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό να αποτελέσει η πρόσφατη απόφαση της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, όπου οι δημοτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν ακόμη και το ενδεχόμενο της απόλυσης από τις υπηρεσίες του Δήμου, σε περίπτωση που αρνηθούν να εμβολιαστούν μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Για εμάς, η πρώτη προτεραιότητα ήταν να το θέσουμε στους υγειονομικούς υπαλλήλους και να προχωρήσει εκεί. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Θα εξετάσουμε και μια άλλη γκάμα επιλογών, εάν δεν δούμε τους αριθμούς των εμβολιασμών να ανεβαίνουν», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, ο οποίος, σε διάφορες τηλεοπτικές του εμφανίσεις τις τελευταίες ημέρες χαρακτήρισε την απόφαση «εμβόλιο ή εβδομαδιαίο τεστ» ως ένα δίκαιο μέτρο για όλους, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση να προχωρήσουν και άλλα μέτρα στην συνέχεια.

«Εάν -και μακάρι- οι άνθρωποι εμβολιαστούν και η μετάλλαξη Δέλτα αναχαιτιστεί, θα είναι καλά τα νέα. Εάν όμως ο κόσμος δεν εμβολιαστεί και η Δέλτα επεκταθεί κι άλλο, νομίζω ότι πολύς κόσμος θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα, δικαιωματικά, ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο επιθετικοί από εκεί και πέρα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε με το πιο προφανές κομμάτι της εξίσωσης, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ας το δουλέψουμε εκεί και αναλόγως θα πάμε στο επόμενο βήμα», δήλωσε ο Μπιλ ντε Μπλάσιο στον τηλεοπτικό σταθμό «MSNBC».

Επί του παρόντος, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δήμος Νέας Υόρκης -όπως και η Πολιτεία- εστιάζει στην επέκταση των εμβολιασμών, ιδίως σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά, και όχι στην επιστροφή σε υγειονομικά πρωτόκολλα που χαλάρωσαν τους προηγούμενους μήνες, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς χώρους.

Παρ’ ότι πολλοί επιστήμονες πιέζουν με τοποθετήσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση -τόσο σε πολιτειακό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο- κοινή γραμμή φαίνεται πως είναι ότι ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα αφενός θα προκαλούσε εκνευρισμό σε εκείνους που εμβολιάστηκαν, αλλά κι έναν εφησυχασμό ή περαιτέρω δυσπιστία σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

«Δεν θέλω να δω τον κόσμο να λέει ‘ωραία φοράμε μάσκα, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούμε’», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντε Μπλάσιο.