GR US

Νικόλας Καραμπότσιος, ο πυργοδεσπότης του Κaramoor Estate Wines

Εθνικός Κήρυξ

Ο Νίκος και η Αθηνά Καραμπότς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γέννημα θρέμμα του Μπρόνξ ο Nicholas Karabots (Νίκος Καραμπότσιος) γαλουχήθηκε ανάμεσα στις αλητοπαρέες του Μπρόνξ, φτωχόπαιδο και αυτός, όπως οι Πορτορικάνοι και οι Αφροαμερικανοί, που ζούσαν στην γειτονιά του. Οι γονείς του, από την Αργολίδα ο πατέρας του και την Αναβρυτή Λακωνίας η μητέρα του, μετανάστευσαν το 1914 στην Αμερική, για μια καλύτερη ζωή. Από τα πρόβατα και τα άλογα ο πατέρας του βρέθηκε στα 18 του, σερβιτόρος στη Νέα Υόρκη και πολύ σύντομα σε ένα θλιβερό διαμέρισμα στο Μπρονξ με 4 παιδιά. Μπλέχτηκε με άλογα και χαρτοπαιξία και τα λίγα λεφτά που έβγαζε σερβίροντας, τα έτρωγε εκεί. Η μητέρα του «μια άγια γυναίκα» περπατούσε μίλια, για να ξενοδουλεύει και να φέρνει 5 cents στο σπίτι, για να ταϊσει τα 4 παιδιά της. Ο Νικόλας στα 8 του χρόνια δούλευε λουστράκι στο Battery Park και αργότερα, καθώς μεγάλωσε λίγο, έκανε τις χαμαλοδουλειές μεταφέροντας τα γράμματα των χρηματιστών της Wall Street στο ταχυδρομείο.

Ετσι μεγάλωσε ο Νικόλας Καραμπότσιος, σήμερα 86 ετών, και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική, ο οποίος έφτιαξε μια αυτοκρατορία, από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες των ΗΠΑ, την «Kappa Media Group»,Real Estate, Country clubs, leasing εταιρείες αυτοκινήτων, χρηματιστηριακές, τεράστιες εκτάσεις γης, και ένα από τα καλύτερα και πολυβραβευμένα Οινοποιεία στην Αμερική το «Karamoor Estate Wines». Για την ζωή του μπορείς να γράψεις τόμους, γιατί οι επιχειρήσεις του είναι πολλές με μια διαφορετική ιστορία η καθεμία, στημένες ολόγυρα στην Αμερική, τις οποίες επισκέπτεται με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, όποτε χρειαστεί. Ο σκοπός όμως που τον επισκέφτηκα στην Πενσυλβάνια, ήταν να δω μόνο και να φωτογραφίσω το οινοποιείο Karamoore State Wines, για να σας μεταφέρω την εμπειρία μου, για το πώς κατασκευάζουν το κρασί σήμερα. Αποφάσισα πως ο Νικόλας Καραμπότσιος δεν κλείνεται μέσα σε ένα μπουκάλι κρασί, δεν μπορείς να τον περιορίσεις. Οσο και αν οι γειτονιές του Μπρόνξ τον πλήγωσαν, κέρδισε από κει κάτι πολύ μεγάλο. Την ορμή της ελευθερίας, που σου δίνει η φτώχεια να αγωνιστείς και να πεισμώσεις, για να απαλλαγείς από αυτήν, που τον συνοδεύει σε κάθε βήμα του στην πορεία της δραστήριας και πλούσιας ζωής του.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Νίκος και η Αθηνά Καραμπότς.

Με υποδέχτηκαν με την σύζυγο του Αθηνά, που έχει την ίδια ηλικία με αυτόν, και ζουν μαζί 65 χρόνια. Αυτοί οι δυο άνθρωποι χαράχτηκαν για πάντα στη σκέψη μου. Δεν εχω συναντήσει τόσα χρόνια στην Αμερική τέτοιο δυναμικό συνδυασμό ζευγαριού.

Εντονες προσωπικότητες και οι δυο, με βαθειά αγάπη ανάμεσά τους, που έχει χτιστεί, όχι μόνο σε κοινές προσπάθειες και αγώνες, ή στις τρεις πανέμορφες κόρες τους, αλλά σε κάτι πολύ δικό τους: ένα διαρκές χιούμορ και πειράγματα, που δεν τους εγκατέλειψε ποτέ από την μέρα που γνωρίστηκαν, καθώς και σε ένα ειλικρινή σεβασμό, για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που σαν κοινός στόχος τους έφερε ακόμα πιο κοντά. Δυο άνθρωποι με τόσο νεανικό πνεύμα, που φλερτάρουν μεταξύ τους, σαν να γνωρίστηκαν χτες! Προσπαθώ ακόμα να βρω ένα ψεγάδι, να καταρρίψω το παραμύθι που έζησα εκείνη την αλησμόνητη Πέμπτη, από τις 3 μ.μ. το μεσημέρι, μέχρι τις 9 μ.μ. το βράδυ, μέχρι που έκλεισαν την μεγάλη σιδερένια πόρτα του καταπράσινου πριγκηπάτου πίσω μου, με αγκαλιές, φιλιά και ξεπροβοδίσματα από δυο Ελληνες, που είχα πειστεί, ότι το είδος είχε πια χαθεί στην Αμερική.

Εφυγα μισοζαλισμένη από ανείπωτη χαρά, ένα εξαίσιο Chardonnay του 2016, που ακολουθήθηκε από ένα συγκλονιστικό Meritage του 2015, αλλά κυρίως περήφανη, γιατί υπάρχουν τέτοιοι Ελληνες που πραγματοποίησαν το αμερικανικό όνειρο, χωρίς να χάσουν την ελληνικότητά τους, τη γλώσσα τους, και κυρίως την ανθρωπιά τους, που τόσοι πολλοί χάνουν, όταν το χρήμα ρέει άφθονο στην εστία τους.

Κύριε Κάραμποτς σε ποια γλώσσα θα μιλήσουμε;

Μα Ελληνικά ασφαλώς. Γιατί νομίζεις, ότι σε κάλεσα να έρθεις εδω; Για να μιλήσω Αγγλικά; Δεν μου δίνεται συχνά αυτή η ευκαιρία να κάνω λίγο πρακτική στα Ελληνικά μου!

Εθνικός Κήρυξ

Η οικογένεια του Νίκου και της Αθηνάς Καραμπότς με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Σας βλέπω εδώ στις εκατοντάδες φωτογραφίες του γραφείου σας και με ένα σφυρί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ναι. Μου έκαναν παλιότερα την τιμή να κηρύξω την έναρξη του χρηματιστηρίου, (opening Bell New York Stock Exchange). Ημουν στο Διοικητικό Συμβούλιο μιας εταιρείας και κατάφερα να φέρω τις μετοχές της από 8 δολάρια την μετοχή σε 149,99. Εγώ είχα κέρδος 550 εκατομμύρια δολάρια. Δεν πούλησα ούτε μια μετοχή! Από αυτή την εταιρεία χτίσαμε, την τρίτη πιο μεγάλη κωμόπολη στο Μεξικό, εξω από το Albuquerque, όπου είχα αγοράσει 90.000 χιλιάδες εκτάρια και μου δόθηκε η ευκαιρία να τα αξιοποιήσω.

Πώς αναμειχτήκατε με την Wall Street;

Δούλευα ήδη για τις χαμαλοδουλειές εκεί, αλλά είχαν και ένα λιθογραφείο όπου μπήκα μέσα και άρχισα να μαθαίνω τη δουλειά. Μετά προόδευσα και άρχισα να δουλεύω και σε άλλα λιθογραφεία. Σε λίγο με πήρε κοντά του και με βοήθησε ένας Εβραίος, που αγαπούσε πολύ τους Ελληνες και είπε «θα σου δώσω την ευκαιρία να πουλάς, γιατί το έχεις μέσα σου». Σε εκείνα τα χρόνια δεν μπορούσες να πουλάς αντικείμενα σχετικά με την λιθογραφία, αν δεν είχες πτυχίο. Εγώ μόνο Γυμνάσιο είχα τελειώσει και αυτός με στήριξε πολύ.Το 1960 στα 26 μου χρόνια μετά από αρκετή εμπειρία ξεκίνησα την δική μου εταιρεία λιθογραφίας και από τότε ήμουν αυτοαπασχολούμενος.

Πότε φύγατε από το Μπρονξ;

Μέχρι τα 18 χρόνια μου ήμουν στο σπίτι μου και το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω από εκείνη τη γειτονιά, την εγκληματικότητα και τη φτώχεια που ζούσαμε. Παντρευτήκαμε με την Αθηνά στα 21 μας. Ετσι γινόταν τότε και κάναμε 3 κόρες. Είχα πολλά στόματα να θρέψω, αλλά η Αθηνά δεν μου είπε ούτε μια φορά «πότε θα γυρίσεις σπίτι». Και συνέχισα να αγωνίζομαι…

Εθνικός Κήρυξ

Πού σας οδήγησε αυτός ο αγώνας;

Αργότερα συνεταιρίστηκα με έναν Αγγλο που ήταν κεφάλι στις φόρμουλες των φίλμς για τα XRay. Την εποχή εκείνη χρειαζόντουσαν 20 λεπτά να ετοιμαστούν, ενώ αυτός τα τελείωνε σε 90 δευτερόλεπτα. Κάναμε όλου του κόσμου τα XRay και πουλούσαμε την τεχνογνωσία. Μετά σταματήσαμε την συνεργασία και τότε άρχισα να ψάχνω να βρω τι να αγοράσω . Είχα ήδη κερδίσει αρκετά χρήματα από την προηγούμενη επιχείρηση και είχα αρχίσει να μπαίνω δυναμικά στο χρηματιστήριο, όπου πήγαινα πολύ καλά.

Πότε ξεκινήσατε τον εκδοτικό σας οίκο;

Το 1975 περίπου ξεκίνησα ένα εκδοτικό οίκο και αγόρασα μια μεγάλη εταιρεία και σταδιακά πολλές άλλες με σταυρόλεξα, boxing και Reasling. Σήμερα έχουμε 30 περιοδικά καθώς και βιβλία για παιδιά. Το 1990 ίδρυσα τον «Σπαρτιατικό Οργανισμό» που περιλαμβάνει διαχειριστικές και νομικές υπηρεσίες, που σχετίζονται με την Karabots συμπεριλαμβανομένων των «Kappa GraphicsLP», «Kappa Publishing Group, Inc.» «KappaBooks» «AMREP Corporation» (AXR/NYSE) «Universal Map Group, LLC» «Bendon Publishing International, Inc» «Jericho National Golf Club, Inc.» και πολλές άλλες που ασχολούνται με άλλα θέματα μίσθωσης αυτοκινήτων, ανάπτυξη γης και παραγωγή ακινήτων και αμπελώνων.

Ας έρθουμε στα αμπέλια και στα κρασιά. Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με το κρασί;

Εθνικός Κήρυξ

Είχα στο Oxmoor 240 εκτάρια. Αλλαξα το όνομα της περιοχής και το έκανα Karamoor που αποτελείται από το πρώτο συνθετικό του ονόματός μου, με το δεύτερο του Oxmoor και αν πείτε τη λέξη, ακούγεται σαν την δική μας ελληνική έκφραση «Χαρά μου». Κάναμε τότε παραγωγή από hey, αρνιά σόγια και διάφορα παρεμφερή, αλλά δεν έβγαιναν ούτε οι μισθοί των εργατών. Οπότε δεν περίμενα. Είπα, αν είναι να χάσω πολλά λεφτά, ας τα χάσω, όχι πουλώντας χορτάρια, αλλά κάτι μεγάλο. Και έτσι το 2004 ξεκίνησα την καλλιέργεια των πρώτων δώδεκα στρεμμάτων αμπελιών. Μετά συνεχίσαμε προσθέτοντας και άλλα με σπόρους που φέραμε από τη Γαλλία. Ηθελα να φυτέψω και ελληνικά σταφύλια, αλλά η αμπελουργός μας είπε, ότι η γη αυτή ήταν καλή για το γαλλικό σταφύλι και όχι για το ελληνικό.

Πόσα κρασιά έχετε σήμερα;

Τώρα έχουμε 7 διαφορετικά κρασιά και έχουμε στρέμματα με ποικιλίες Cabernet Franc,Chardonnay, Petit Verdot, Cabernet Savignon, Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Grigio, Merlot και Meritage. Φτιάχνουμε 60.000 μπουκάλια τον χρόνο, αλλά προσθέσαμε και άλλους αμπελώνες που θα καρπίσουν αργότερα. Τα κρασιά μας όπως το Sauvignon Blanc 2017, το Merlot 2015, το Meritage 2015, το Petit Verdot 2016 και το Cabernet Frank 2015 έχουν βραβευτεί από την Καλιφόρνια και την Νέα Υόρκη. Φτιάχνουμε ακριβά και εξαιρετικά κρασιά. Εκτός από τα τουρς που κάνουμε και τις ξεναγήσεις που είναι ιδιωτικές στους αμπελώνες, ανοίγουμε τώρα ένα winestore για το κοινό, όπου θα μπορεί ο καθένας να αγοράσει το κρασί μας και να το δοκιμάσει.

Είχε επιπτώσεις η κρίση στις πωλήσεις των κρασιών σας;

Εμάς δεν μας άγγιξε η κρίση. Είχαμε πολλές και αναπάντεχες πωλήσεις, γιατί έκλεισαν όλα τα μαγαζιά. Εμείς επειδή είμασταν οινοποιείο στην Πενσυλβάνια είχαμε την άδεια να πουλήσουμε. Ετσι πουλήσαμε πολλά κρασιά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τώρα που άνοιξαν τα μαγαζιά, πέσαμε κάπως.

Εθνικός Κήρυξ

Ποια είναι η πιο αγαπημένη στιγμή της μέρας σας;

Όταν κάθε βράδυ παίρνω ένα ποτήρι κρασί και με την Αθηνά καθόμαστε έξω και βλέπω όλα όσα έχουμε καταφέρει και δεν το πιστεύω ούτε ο ίδιος, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ μετά από τόση φτώχεια. Αυτή η φύση, αυτή η ελευθερία και ομορφιά των μεγάλων καταπράσινων εκτάσεων, είναι η λύτρωσή μου από τις μνήμες της φτώχειας που πάντα με ακολουθούν. Δεν ξέχασα ποτέ από πού ήρθα γι' αυτό κάνω προσπάθεις να βοηθήσω τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κυρίως τα νέα τα παιδιά που πρέπει να μάθουν πως η ζωή μπορεί να τους προσφέρει πολλά αρκεί να την κυνηγήσουν. Αν την αγαπήσεις, θα σε αγαπήσει και αυτή.

Εχετε μπει στη βαθειά Αμερική. Πώς μπορείτε και διατηρείτε τον Ελληνα μέσα σας και έχετε κρατήσει τη γλώσσα μας τόσο καλά στο λόγο σας;

Η Ελλάδα με χτυπάει στην καρδιά. Νιώθω Ελληνας, γιατί όταν ήμουν μικρός 4 χρόνων και πήγαινα κοντά στη μάνα μου και μίλαγα Αγγλικά, μου έδινε ένα χαστούκι και μου έλεγε «εδώ στο σπίτι μας θα μιλάς Ελληνικά». Η μάνα μου μου μίλαγε συνέχεια για το χωριό της, την Αναβρυτή της Σπάρτης. Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου. Δεν πηγαίνω πουθενά αλλού τα καλοκαίρια. Πηγαίνω στον τάφο του παππού μου, που είναι θαμμένη και η γιαγιά μου και η εξαδέλφη μου, που βίασαν και σκότωσαν οι Γερμανοί στα 16 χρόνια της. Είναι οι ρίζες μου αυτές, γεμάτες πολιτισμό και ιστορία, που θαυμάζει όλος ο πλανήτης! Πώς μπορώ να τις απαρνηθώ!

Η σχέση με τον πατέρα σας πώς διαμορφώθηκε;

Εθνικός Κήρυξ

Τα τελευταία χρόνια, πριν πεθάνει ήταν κοντά μας. Ηταν αυστηρός, καλός άνθρωπος, αλλά δεν ήταν φτιαγμένος να κάνει οικογένεια. Θα ήταν γύρω στα 86 του χρόνια, όταν του λέω μια μέρα κάνοντας χιούμορ… «Πατέρα σκέφτομαι να σου φέρω πρόβατα και άλογα, όπως είχες παλιά στο χωριό σου, να θυμηθείς τα νιάτα σου». Και μου απαντάει αγανακτισμένος: «Τι λες παιδί μου! Είδα και έπαθα να ξεφύγω από αυτά τα σκασμένα! Δεν τα θέλω πάλι στο κεφάλι μου».

Τελικά από όσα ακούω τόση ώρα μου φαίνεστε περισσότερο σοσιαλιστής, παρά καπιταλιστής. Τι είστε τελικά σαν φρόνημα;

Είναι δύσκολο να απαντήσω. Ναι, έτσι όπως φαίνομαι, είμαι καπιταλιστής, αλλά ξέρω τι σημαίνει φτώχεια και αγαπάω τους συνδικαλιστές, άσχετα αν θυμώνω πολλές φορές μαζί τους. Καταλαβαίνω τι σημαίνει η στέρηση. Εχω εργάτες που δουλεύουν δίπλα μου 45 ολόκληρα χρόνια. Τους αγαπάω τους ανθρώπους και ας σκουπίζουν το πάτωμα. Δεν είμαι ψηλομύτης. Και σαν φτωχός που ήμουν και πλούσιος που είμαι, τους μισώ τους αλαζόνες!

*** Εδώ σταμάτησε η συνέντευξή μας γιατί ο Νικόλας και η Αθηνά έπρεπε να με πάνε στα αμπέλια στις 5 και 30 μ.μ., για να παρακολουθήσω την εκπαιδευτική ξενάγηση της Cherri Morrison,που κάνουν κάθε εβδομάδα στο κοινό. Θα συμπληρώσω κάτι που δεν θέλησε να μου πεί για το κοινωνικό του εργο. Το «Karabots Foundation» έχει δωρήσει μέχρι σήμερα 60 εκατομμύρια στο «The Franklin Institute» στο τμήμα Inspire Science, το οποίο είναι το μεγαλύτερο δώρο στην ιστορία του Ινστιτούτου με πολλαπλές αίθουσες για εκπαίδευση, για συνέδρια και για εκθέσεις με θέματα, που αφορούν την νευροεπιστήμη. Επιπλέον έχουν φτιάξει το «Nickolas and Athena Karabots Pediatric Care Center West Philadelphia» ένα Κέντρο Παιδιατρικής Φροντίδας που παρέχει τις καλύτερες διαθέσιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στα παιδιά της Δυτικής Φιλαδέλφειας καθώς και πολλά κοινοτικά προγράμματα. Και δεν σταματά εδώ η προσφορά τους.

Εθνικός Κήρυξ

Στο «Nickolas and Athena Karabots Pediatric Care Center West Philadelphia» μαζί με παιδιά που νοσηλεύτηκαν.

Εθνικός Κήρυξ

Εθνικός Κήρυξ