GR US

Ο γενικός πρόξενος στη Βοστώνη αποκαλύπτει στον «Ε.Κ.» για την πτήση Βοστώνη – Αθήνα

Εθνικός Κήρυξ

Από τη συνάντηση το 2018 στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη. Διακρίνονται από αριστερά Νικόλαος Μητρόπουλος, Μαρίνα Χατζοπούλου, Εντ φρένι, Τόνυ Γκλυν, γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και Γεώργιος Ζαχαρίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η είδηση που έβγαλε ο «Ε.Κ.» κατ' αποκλειστικότητα στις 3 Οκτωβρίου, πως η αεροπορική εταιρεία Delta καθιερώνει απευθείας πτήση Βοστώνη - Αθήνα από τον Μάιο του 2022, έγινε με ανακούφιση δεκτή από την Ομογένεια της Βοστώνης και ευρύτερα της Νέας Αγγλίας, καθότι θέτει τέρμα στην ταλαιπωρία μετάβασης στην Ελλάδα μέσω Ευρώπης, Καναδά ή Νέας Υόρκης.

Όπως ήδη σημείωσε ο «Ε.Κ.», ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ' αυτό το επίτευγμα και ο οποίος σήμερα με συνέντευξή του αποκαλύπτει όλη την προσπάθεια και διαδικασία που καταβλήθηκε επί τρία χρόνια.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως «η απευθείας πτήση Βοστώνης - Αθήνας μετά από 22 χρόνια είναι ένα πολύ χαρμόσυνο νέο για όλη την Ομογένεια της Νέας Αγγλίας. Θα προσελκύσει στην Ελλάδα υψηλού εισοδήματος και εκπαιδευτικής στάθμης τουρίστες, θα διευκολύνει την επανένωση οικογενειών, τις επαφές της Ομογένειας με την πατρίδα και τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και επιχειρηματικές ανταλλαγές».

Αν ήταν κάτι που αναμενόταν ή ήλθε ως έκπληξη με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη πανδημία, είπε πως «η αλήθεια είναι ότι η πανδημία ανέκοψε μία δυναμική που είχε δημιουργηθεί και δυσκόλεψε πολύ το εγχείρημα. Το κλείσιμο των συνόρων και οι πολιτικές καραντίνας οδήγησαν στην κατάρρευση των αεροπορικών μεταφορών. Η πανδημία, όμως, ανέδειξε ταυτόχρονα τη σημασία των απευθείας πτήσεων, καθώς ταξιδεύοντας απευθείας ο επιβάτης περνάει λιγότερες ώρες σε πολυσύχναστα αεροδρόμια και αεροπλάνα και φτάνει κατευθείαν στον προορισμό του γλυτώνοντας επιπρόσθετους ελέγχους και γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Η ανάκαμψη των αερομεταφορών και ο εμβολιασμός του πληθυσμού ανέτρεψαν την κατάσταση και το πετυχημένο τουριστικά ελληνικό καλοκαίρι συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος. Σε αυτό βοήθησε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πολύ εγκαίρως, τον Μάρτιο του 2021, ότι θα ανοίξει στις 14 Μαΐου του 2021 στους Αμερικανούς και σε άλλους τουρίστες, γεγονός που οδήγησε στην επιτυχία πτήσεων από άλλες πόλεις της Αμερικής που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Βοστώνη ή είναι κόμβοι αερομεταφορών».

Εθνικός Κήρυξ

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη με τον κυβερνήτη Μασαχουσέτης Τσαρλς Μπέικρ σε συνέδριο των αεροπορικών εταιρειών την περασμένη εβδομάδα στη Βοστώνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Ο κ. Ευθυμίου εξήγησε πως «η προσπάθεια άρχισε το 2018 όταν στο Γενικό Προξενείο αρχίσαμε να διαμορφώνουμε την ομάδα εργασίας που θα προωθούσε το εγχείρημα. Μέλη αυτής της προσπάθειας ήταν εξαρχής οι ομογενείς Μαρίνα Χατζοπούλου και ο Νίκος Μητρόπουλος. Στην πορεία μάς βοήθησε η Κατερίνα Μακατούνη στα θέματα της έρευνας αγοράς και η Στεφανία Ορφανού, η οποία εργαζόταν παλαιότερα στην Ολυμπιακή, στις επαφές με τους τουριστικούς πράκτορες. Κλειδί για να συνεχίσουμε ήταν τα στατιστικά στοιχεία που μας έδωσε ο Γεώργιος Ζαχαρίας, νυν πρόεδρος της Kayak, εταιρείας που εξειδικεύεται στις ταξιδιωτικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, τα οποία αποδείκνυαν ότι υπάρχει επαρκής κίνηση και ότι μία εποχιακή πτήση τρεις φορές την εβδομάδα θα ήταν βιώσιμη εμπορικά.

Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2018 συνάντηση με τον Tom Glynn (παλαιό συνεργάτη του Κυβερνήτη Δουκάκη) και τότε CEO του Massport στο αεροδρόμιο μαζί με στελέχη του αεροδρομίου. Συστάθηκε στη συνέχεια από το αεροδρόμιο επιτροπή από κοινού με φορείς όπως ο οργανισμός MOITI και το Greater Boston Convention & Visitors Bureau και το Massachusetts Office of Travel & Tourism, η οποία συνεδρίαζε μηνιαίως μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία. Στη συνέχεια, η ομάδα εργασίας του Γενικού Προξενείου πραγματοποίησε το Δεκέμβριο του 2018 έρευνα αγοράς (marketing survey) στην οποία ανταποκρίθηκαν τρεισήμισι χιλιάδες ομογενείς μέσα σε 4 μέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς! Τέτοια ήταν η λαχτάρα της Ομογένειας.

Εθνικός Κήρυξ

Από τη συνεδρίαση στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη τον Ιανουάριο του 2019. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Το εγχείρημα στήριξαν ο κυβερνήτης Τσαρλς Μπέικερ τον οποίο συνάντησε η Ομάδα εργασίας και ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ο πρόεδρος του Massport Λεωνίδας Ευαγγελίδης, η νυν CEO του Massport Lisa Wieland. Το Δεκέμβριο του 2019 επισκέφθηκε τη Βοστώνη επί τούτου ο τότε υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης, ο οποίος συναντήθηκε με φορείς του αεροδρομίου και του τουρισμού, εκφράζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο».

Είπε ακόμα, πως «επί ένα χρόνο συγκεντρώναμε συμβουλές και στατιστικά στοιχεία, ενώ συνεργαζόμασταν και μιλούσαμε με φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Στη συνέχεια, φέραμε σε απευθείας επαφή το αεροδρόμιο της Βοστώνης με την Ιωάννα Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνιών και Marketing του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι απευθείας σε αυτό το στάδιο δεν βολιδοσκοπήσαμε καμία εταιρεία. Αυτό γινόταν μέσω του γραφείου ανάπτυξης του αεροδρομίου Massport, το οποίο συνομιλούσε με εταιρείες αμερικανικές και ευρωπαϊκές. Αρχικά δύο εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον όχι για να δραστηριοποιηθούν άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα».

Στην ερώτηση «τελικά πώς ελήφθη η απόφαση της Delta;», είπε πως «το πολύ πετυχημένο τουριστικά καλοκαίρι ήταν αναμφίβολα ο καθοριστικότερος παράγοντας. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Delta αναβαθμίζει τη θέση της στη Βοστώνη, η οποία γίνεται ένας μικρός περιφερειακός κόμβος για την εταιρεία. Η Πολιτεία της Μασαχουσέτης και η διοίκηση του εδώ αεροδρομίου, επίσης, μετά από όλη τη συνεργασία που είχαμε είχε την απευθείας πτήση με την Αθήνα ψηλά ως προτεραιότητα και την προώθησε. Πέρυσι τον Απρίλιο τόσο ο τέως υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης που επισκέφτηκε τη Delta στα γραφεία της όσο και η ομάδα εργασίας του Γενικού Προξενείου που επικοινώνησε με την εταιρεία δύο εβδομάδες αργότερα παρουσιάσαμε τα στατιστικά δεδομένα που θα δικαιολογούσαν μία πτήση Βοστώνης - Αθήνας.

Τα στοιχεία που έχουμε μας δείχνουν ότι πριν την πανδημία η Αθήνα ήταν ο μεγαλύτερος μη απευθείας εξυπηρετούμενος διεθνής προορισμός με 68.000 επιβάτες. Η Βοστώνη το 2018 ήταν αντίστοιχα ο δεύτερος μεγαλύτερος μη άμεσα εξυπηρετούμενος διεθνής προορισμός από την Αθήνα. Η εταιρεία τον Απρίλιο δεν συμπεριέλαβε την Αθήνα στους προορισμούς της από τη Βοστώνη αλλά σήμερα, μετά το πετυχημένο τουριστικά ελληνικό καλοκαίρι, στάθμισε όλα τα ανωτέρω δεδομένα και αποφάσισε να ξεκινήσει την πτήση Βοστώνη Αθήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, «οι ομογενείς μας και οι εξ Ελλάδος ταξιδιώτες αποτελούν το 23% των επιβατών που κάνουν την πτήση Βοστώνη - Αθήνα. Η στήριξη από πλευράς της Ομογένειας θα είναι κλειδί για το εάν θα διατηρηθεί ή όχι τα επόμενα χρόνια η πτήση και για το εάν θα επεκταθεί περισσότερες φορές την εβδομάδα και όλο το χρόνο. Τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι η διάνοιξη μίας απευθείας πτήσης αυξάνει την επιβατική κίνηση μεσοσταθμικά κατά 46% και όλες οι προγνώσεις για τις τουριστικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2022 δείχνουν αισιόδοξες».