GR US

Ο ομογενής CEO της Pfizer στο μάτι του κυκλώνα

Εθνικός Κήρυξ

Κλινική δοκιμή σε ασθενή του πειραματικού εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό. (University of Maryland School of Medicine via AP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις πρόσφατες δηλώσεις του ομογενούς Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, Δρα Αλμπερτ Μπουρλά (Dr. Albert Bourla) και το ενδεχόμενο έγκρισης του εμβολίου για το νέο κορωνοϊό εντός του Οκτωβρίου, με δεδομένες τις αποχρώσες ενδείξεις περί πολιτικών πιέσεων από τον Λευκό Οίκο, ανέλυσαν οι «New York Times».

«Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο μας -στην καλύτερη περίπτωση- προβλέπει ότι θα έχουμε την απάντηση έως το τέλος Οκτωβρίου», είχε αναφέρει ο Δρ. Μπουρλά στην εκπομπή «Today». Σε άλλες συνεντεύξεις, έχει πει πως περιμένει ένα κείμενο συμπερασμάτων έως την προαναφερόμενη περίοδο, με την αίτηση για άμεση έγκριση να μπορεί να κατατεθεί άμεσα.

Οι δηλώσεις αυτές έχουν φέρει την Pfizer, σύμφωνα με τους «New York Times», στα ραντάρ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), ο οποίος ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του για θετικά νέα ως προς την εύρεση του εμβολίου στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητές του για τελική επικράτηση στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Εθνικός Κήρυξ

Ο επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπούρλας (Albert Bourla). Φωτογραφία: https://www.pfizer.com/

«Θα έχουμε το εμβόλιο πολύ σύντομα. Ισως και νωρίτερα από μια πολύ σημαντική ημερομηνία», είπε πρόσφατα ο Τραμπ.

Πάντως, από όλες τις απόψεις, το ενδεχόμενο να είναι έτοιμο το εμβόλιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, φαντάζει μακρινό. Ακόμη κι αν δείξει υποσχόμενα στοιχεία στις κλινικές δοκιμές -παραμένει μεγάλο το εάν- η εταιρεία δεν θα έχει συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα για να μιλήσει με κάθε στατιστική σιγουριά πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αναφέρει η «New York Times».

«Επαναλαμβάνοντας μια ημερομηνία που αντιτίθεται στις περισσότερες επιστημονικές προβλέψεις, ο Δρ. Μπουρλά τζογάρει σε μεγάλο βαθμό. Εάν η Pfizer κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο πριν δοκιμαστεί λεπτομερώς -κάτι για το οποίο η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει- θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Είναι και θέμα αντίληψης: Εάν οι Αμερικανοί θεωρήσουν ότι η κυκλοφορία του εμβολίου επισπεύσθηκε για να δώσει ώθηση στον Τραμπ, πολλοί ενδέχεται να αρνηθούν τον εμβολιασμό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη όμως κι αν μπει το πολιτικό σκέλος στην άκρη, η Pfizer έχει ένα άλλο βασικό κίνητρο για να εξαντλήσει τα περιθώρια προκειμένου να γίνει η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που θα κυκλοφορήσει εμβόλιο: Το οικονομικό κέρδος.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πλεονέκτημα να είσαι ο πρώτος που θα το κάνει», αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μπράουν, Δρ. Μέγκαν Ράνεϊ (Dr. Megan Ranney), η οποία και ήταν μεταξύ των 60 επιστημόνων που συνυπέγραψαν τη σχετική επιστολή προς την Pfizer, ζητώντας να μην βιαστεί στη διαδικασία με το εμβόλιο.

Στη συνέχεια, οι «New York Times» αναφέρουν ότι με δεδομένες τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να παρέμβει στις αποφάσεις των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας, ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται πως η έγκριση εμβολίου θα γίνει κάτω από παρόμοια πίεση.

«Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι πως η πολιτική ή το οικονομικό κέρδος ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια πιο σύντομη διαδικασία κυκλοφορίας, σε σχέση με το επιστημονικά ορθό», προσθέτει η Ράνεϊ.

Πάντως, μια εκπρόσωπος της Pfizer διευκρίνισε πως ο Δρ. Μπουρλά δεν εννοούσε κυκλοφορία του εμβολίου στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά για πιθανή ύπαρξη προς αξιολόγηση, εκείνη την περίοδο, ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από τις δοκιμές.

Στο μεταξύ, οι άμεσοι ανταγωνιστές της Pfizer, η Moderna και η AstraZeneca, έχουν πιο συντηρητική ρητορική σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του εμβολίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπάνσελ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Οκτώβριος είναι πιθανός, επειδή λίγα πράγματα στην ζωή είναι απίθανα. Πιο ταιριαστό είναι το 'πολύ δύσκολα'».