GR US

Ο πατέρας του νέου Υφ. Αμυνας Μ. Κράτσιου μιλά στον «Ε.K.»

Εθνικός Κήρυξ

Οικογενειακή φωτογραφία του ομογενούς Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μιχάλη Κράτσιου, με τους γονείς του, Μαρία και Ιωάννη, που δηλώνουν περήφανοι για τα επιτεύγματά του. Φωτογραφία: Παραχώρηση οικογένειας Κράτσιου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την υπερηφάνεια του για την επαγγελματική και πολιτική πορεία του γιου του, Μιχάλη, η οποία τον οδήγησε στο αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο, όπου ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Αμυνας, εξέφρασε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Ελληνοαμερικανός χημικός μηχανικός, Ιωάννης Κράτσιος.

«Είμαι πολύ περήφανος που ο γιος μου έχει καταφέρει τόσα πολλά στην ζωή του. Δούλεψε σκληρά και συνεχίζει να δουλεύει σκληρά. Μόνο αυτό μπορώ να πω. Μας έχει κάνει όλους πολύ περήφανους!» δήλωσε, αρχικά, εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Κράτσιος.

Οπως έγραψε την Τρίτη ο «Ε.Κ», ο Μιχάλης Κράτσιος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Αμυνας, έχοντας προ πολλού κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ήδη κατείχε υψηλόβαθμη θέση στα κυβερνητικά κλιμάκια.

«Νομίζω πως η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πόσο εκτιμάει την εμπειρία του και τον εμπιστεύεται ο πρόεδρος Τραμπ, προκειμένου να κάνει το καλύτερο για την Αμερική. Εχει πολλές γνώσεις, έχει πείρα και δουλεύει για το καλό της χώρας του», ανέφερε ο ομογενής επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κράτσιο, η οικογένεια έμαθε για την εξέλιξη αυτή την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, καθώς η διαδικασία επιλογής ήταν απόρρητη από πλευράς κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην έχει διαρρεύσει το παραμικρό.

«Με τον Μιχάλη μιλήσαμε για πέντε λεπτά. Με ενημέρωσε -και μου είπε να το πω και στην μητέρα του- ότι έχει πάρει την θέση του Υφυπουργού Αμυνας. Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για όλο αυτό. Ηταν μια απόρρητη διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αγαπάει την Ελλάδα και την γλώσσα»

Ο Μιχάλης Κράτσιος, ένας ομογενής δεύτερης γενιάς, διατήρησε στενή επαφή με τις ρίζες του και τα ελληνικά ήθη και έθιμα, τόσο χάρη στη μέριμνα των γονέων του, όσο και λόγω του δικού του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιστορία της.

Επί 15 και πλέον χρόνια, ο Μιχάλης Κράτσιος περνούσε τα καλοκαίρια στην Χίο με την αγαπημένη του γιαγιά, η οποία έφυγε από την ζωή πριν από μερικούς μήνες. Παρότι δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, ο -μεγαλωμένος στη Νότια Καρολίνα- σημερινός Υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, έμαθε την γλώσσα από τους γονείς του και, αργότερα, πήρε πτυχίο στις Ελληνικές Σπουδές.

«Μάθαμε στα παιδιά μας, τον Μιχάλη και την Κατερίνα, ελληνικά και αγγλικά την ίδια περίοδο. Πάντα μιλούσαν καλά την γλώσσα. Ο Μιχάλης πήγαινε κάθε καλοκαίρι στην Χίο επί 15 χρόνια και έμενε με την γιαγιά του. Μιλάει άψογα ελληνικά. Πήγε στο Πανεπιστήμιο και αποφάσισε να πάρει δεύτερο πτυχίο στις Ελληνικές Σπουδές. Διάβαζε Αρχαία Ελληνικά, ενώ τον ενδιέφεραν πολύ οι ποιητές, όπως ο Καβάφης και ο Ελύτης. Είναι ένα παιδί με ιδιαίτερη μόρφωση στα ελληνικά», τονίζει ο κ. Κράτσιος.

Καταγωγή από Καστοριά, Χίο και Μικρά Ασία

Ο Ιωάννης Κράτσιος είναι ομογενής πρώτης γενιάς και ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Σπούδασε χημικός μηχανικός και μετακόμισε στη Νότια Καρολίνα για επαγγελματικούς λόγους, όπου και διαμένει τα τελευταία 40 χρόνια. Η μητέρα του Κράτσιου, Μαρία Κοτσακά, έλκει την καταγωγή της από την Χίο και μετακόμισε στις ΗΠΑ για σπουδές.

Ο πατέρας του Ιωάννη-και παππούς του σημερινού Υφυπουργού Αμυνας- Σπυρίδων Κράτσιος καταγόταν από την Καστοριά. Είχε πολεμήσει εναντίον των Γερμανών, αλλά και στον ελληνικό εμφύλιο. Μετέβη στην Αμερική κυρίως για ιατρικούς λόγους, αφού οι σοβαροί τραυματισμοί του -έχασε το ένα του μάτι- απαιτούσαν πολλαπλές εγχειρήσεις. Η γιαγιά τού Μιχάλη Κράτσιου γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αφού η οικογένειά της έφυγε από την Παλιά Μηχανιώνα το 1923, δυο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ασφαλώς, ουδείς εκ των παλαιότερων μπορούσε να φανταστεί ότι δυο γενιές αργότερα, από την οικογένεια που εκείνοι ξεκίνησαν, θα υπήρχε ένα πρόσωπο που θα αναλάμβανε υπουργική θέση στη χώρα.