GR US

Ο Τζέιμι Ντάιμον προβλέπει οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Εθνικός Κήρυξ

Ο ομογενής Διευθύνων Σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. (Paul Morigi/AP Images for JPMorgan Chase)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθησή του πως η αμερικανική οικονομία έχει τη μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να προσεγγίσει υψηλούς δείκτες ανάπτυξης έως το έτος 2023 εξέφρασε, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο ομογενής Διευθύνων Σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

Ειδικότερα, ο κ. Ντάιμον, ο οποίος, κατά την αντίστοιχη περσινή του παρέμβαση ήταν αισθητά πιο απαισιόδοξος, εκτίμησε πως τα ισχυρά καταναλωτικά ταμειακά αποθέματα, η ευρεία διάθεση των εμβολίων αλλά και η πρόταση της διακυβέρνησης Μπάιντεν για ένα κονδύλι 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αξιοποιηθεί για ανακατασκευή και αναμόρφωση των υποδομών, μπορεί να οδηγήσει σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, συνυπάρχοντας, όμως, με μια, έστω και πιο επιβραδυμένη, άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ο Ντάιμον είχε απευθύνει προειδοποίηση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιφέρει πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ σε ποσοστό 35%, ενώ ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος για το πώς θα αντιμετώπιζε την κατάσταση ο τραπεζικός τομέας. Φέτος, αναγνώρισε ότι η ζημιά δεν ήταν αυτή που περίμενε, εστιάζοντας τόσο στους χειρισμούς της αμερικανικής διακυβέρνησης, όσο και τις κινήσεις του τραπεζικού τομέα.

«Οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι θα περίμεναν, αφότου ο κορωνοϊός χτύπησε την οικονομία πέρυσι, χάρη στην πρωτοφανή κυβερνητική οικονομική υποστήριξη προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ενα μεγάλο κομμάτι αυτής της βοήθειας κινήθηκε μέσα από μεγάλες τράπεζες, όπως η JP Morgan», αναφέρει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Πάντως, ο Ντάιμον θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη την αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα, τονίζοντας ότι το ποσοστό του ελλείμματος δεν μπορεί να βρίσκεται ανεβασμένο αιωνίως από το 10 στο 15%. Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι η επιπλέον φορολογία που θα επιβληθεί στις μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να είναι μετριοπαθής και ελεγχόμενη, προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν ανταγωνιστικές έναντι των άλλων χωρών.

Αντίθετα, εκφράζει την πεποίθηση πως, εφόσον ο αυξημένος φόρος στους οικονομικά εύρωστους θα αξιοποιηθεί προς όφελος εκείνων των πιο αδύναμων πολιτών που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια, τότε οι αντιδράσεις θα αμβλυνθούν κι ένα μεγάλο κομμάτι ενδεχομένως να συμφωνήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαν να κινηθούν, σύμφωνα με τον Ντάιμον, τα προγράμματα οικονομικά προσιτής φύλαξης παιδιών αλλά και εργασιακής εκπαίδευσης για πιο υψηλόμισθες θέσεις εργασίας.

Στην ίδια επιστολή, συνολικού εύρους 65 σελίδων, ο Ντάιμον αναλύει επίσης τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, αλλά και το πώς θα εργάζονται οι 250.000 υπάλληλοί της μετά την πανδημία, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι θα επιστρέψει στο γραφείο, ενώ ένας μικρότερος αριθμός θα μοιράζει μέρες μεταξύ γραφείου και εργασίας από το σπίτι ή μόνο από το σπίτι.