GR US

Ομογενείς που πέθαναν το 2020

Εθνικός Κήρυξ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το 2020, μια χρονιά πολύ δύσκολη και με πολλές δυσμενείς συγκυρίες, συνέπεσε, μεταξύ άλλων, και με την απώλεια σημαντικών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ορισμένοι εκ των οποίων έγραψαν τη δική τους Ιστορία.

Μεταξύ αυτών, έφυγαν από την ζωή σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής, Πολ Σαρμπάνης, αγωνιστές των ελληνικών θεμάτων, όπως ο πρώην εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ευγένιος Ρωσσίδης, επαγγελματικά στελέχη με αξιοσημείωτη δραστηριότητα, όπως ο αντιπρόεδρος της Investors Bank, Χρήστος Κούτσης, προσωπικότητες της Εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης πρώην Πίτσμπουργκ, Μάξιμος, αλλά και πρόσωπα με σημαντική ιστορία, όπως ο «σταυροφόρος των θυμάτων», Γκρεγκ Ζάνης και ο ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Ανδρέας Μουσαλίμας.

Το «Περιοδικό» παραθέτει ορισμένους από τους σημαντικότερους ομογενείς που έφυγαν από την ζωή το 2020, ως φόρο τιμής στην μνήμη και την προσφορά τους.

ΠΟΛ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΠΟΛ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ

Ο θρυλικός ομογενήςπρώην Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πολ Σαρμπάνης (Paul Sarbanes) έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών, προκαλώντας θλίψη και δηλώσεις αναγνώρισης από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο στις ΗΠΑ αλλά και την Ελλάδα. Ο εκλιπών διετέλεσε επί 40 χρόνια ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, τα 30 εκ των οποίων ως ομοσπονδιακός γερουσιαστής και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές των μεγάλων εθνικών θεμάτων, όπως επίσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Παύλος - Σπυρίδων Σαρμπάνης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αμερικανική πολιτική, συνδυάζοντας το όνομά του με σημαντικές στιγμές της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας, ενώ η αυστηρά πειθαρχημένη νοοτροπία του αποτέλεσε πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης και ανάλυσης από δημοσιογράφους, φίλους και αντιπάλους. Ο ομογενής πρώην Γερουσιαστής γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1933 στην πόλη του Σαλίσμπουρι, με την εφημερίδα «Baltimore Sun» να τον χαρακτηρίζει ως «το πρότυπο του αυτοδημιούργητου Αμερικανού». Οι γονείς του, Σπύρος Σαρμπάνης και Ματίνα Τσιγκούνη - Σαρμπάνη, που προέρχονταν από τη Λακωνία, διατηρούσαν ένα εστιατόριο με την επωνυμία «Mayflower» στην περιοχή, ενώ διέμεναν στον πάνω όροφο. Εξελέγη σε νεανική ηλικία στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, ενώ το 1970 μεταπήδησε στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ως Αντιπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 1976 εξελέγη τελικά στη Γερουσία, όπου και υπηρέτησε αδιαλείπτως μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία θητεία του, το 2007. Στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ο Πολ Σαρμπάνης έγινε μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης και ήταν ένας από τους συντάκτες του παραπεμπτικού άρθρου για τον τότε πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον (Richard Nixon), στον απόηχο της υπόθεσης του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ. Το άρθρο αυτό εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, με ψήφους 27 - 11. Υπό την ταπείνωση της σίγουρης παραπομπής και διαφαινόμενης καθαίρεσής του, ο Νίξον έγινε τελικά ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που υπέβαλε την παραίτησή του. Για τον Πολ Σαρμπάνη εξέδωσαν συλλυπητήρια μηνύματα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Ο Ευριπίδης Κόντος, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ιδρυτής της μεγάλης εταιρείας παρασκευής και διανομής ελληνικών και μεσογειακών τροφίμων με έδρα τη Ν. Ιερσέη, «Kontos Foods», πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στη Φλόριδα, έχοντας αντιμετωπίσει για αρκετό καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως καρδιολογικά. Ο εκλιπών γεννήθηκε και έζησε φτωχικά τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο. Μεγάλωσε, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες, στη Λευκωσία, όπου πήγε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, εργαζόμενος παράλληλα σε ζαχαροπλαστείο. Οταν ήταν μαθητής στην 3η Γυμνασίου σταμάτησε το σχολείο και άρχισε δική του δουλειά. Συγκεκριμένα, έπεισε τους θείους του να βάλουν ενέχυρο κάποια μικρή περιουσία που είχαν, ώστε να εξασφαλίσει κάποια χρήματα και να ξεκινήσει την παραγωγή φύλλου. Από τη γνωριμία του με έναν ηλικιωμένο Κύπριο από την Αίγυπτο, που του είχε ζητήσει δουλειά, ο νεαρός Ευριπίδης έμαθε τον καλύτερο τρόπο να παρασκευάζει γρήγορα φύλλο. Η εξαιρετική ποιότητά του, το έκανε γνωστό σε όλη την Κύπρο. Υστερα από λίγο καιρό συνεταιρίστηκε με κάποιον στον οποίο τελικά πούλησε το μερίδιό του και έφυγε για τη Νέα Υόρκη το 1949. Για να πληρώσει το εισιτήριό του και να έχει κάποια χρήματα μαζί του, είχε δανειστεί. Το 1968 ο τολμηρός και εργατικός Ευριπίδης Κόντος άρχισε στο Ντούμοντ της Νέας Ιερσέης ένα μικρό μαγαζί για να φτιάξει φύλλο, που εξελίχτηκε στη γνωστή εταιρεία Apollo Fillo. Aλλά, είχε επιμονή να κάνει μηχανή για τη μαζική παραγωγή φύλλου καλής ποιότητας. Το πέτυχε με τη συνεργασία ενός μηχανικού το 1972 και οι μηχανές εκείνες άρχισαν να πουλιούνται σε όλο τον κόσμο. Το 1982 ο Ευριπίδης Κόντος πούλησε την Apollo Fillo και ίδρυσε τη σημερινή Kontos Foods, με τεράστιες, σύγχρονες εγκαταστάσεις και πολυάριθμο προσωπικό στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης. Τα προϊόντα της Kontos Foods σήμερα περιλαμβάνουν επίσης, καταϊφι, μπακλαβάδες, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ενώ διαθέτει και προϊόντα εισαγωγής. Τα προϊόντα του διατίθενται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μεγάλα καταστήματα τροφίμων σ' όλο τον κόσμο, ενώ γίνονται εξαγωγές σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και καταϊφι στην Κίνα. Ο Ευριπίδης Κόντος ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή και μπήκε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο το 1986. Είχε πάει στο χωριό του, μαζί με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Φιτζέραλντ Τορισέλι, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και του Παγκύπριου, Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλους παράγοντες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ

Απέραντη θλίψη προκάλεσε στην Ομογένεια η είδηση της απώλειας του αντιπροέδρου της Investors Bank και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Χρήστου Κούτση, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 63 ετών, μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο. Η σύζυγός του, Κλεοπάτρα, μαζί με τα δυο τους παιδιά, Αντρια και Πάνο, έμειναν στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την κ. Κούτση, ο εκλιπών διαγνώστηκε με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο τον Δεκέμβριο του 2016. Παρ' όλα αυτά, αντιμετώπισε με σθένος την ασθένεια και έμεινε εν ζωή για τριάμισι και πλέον χρόνια, έστω κι αν η κατάστασή του δεν ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη. Κοινή συνισταμένη των οικείων, των φίλων και των συνεργατών είναι πως ο Χρήστος Κούτσης ήταν πρωτίστως άνθρωπος και μετά επαγγελματίας. Ενα παιδί του μεταναστευτικού κύματος της δεκαετίας του '80, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στις ΗΠΑ ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του. Εργάστηκε στην Ionian Shipping Company για 4 χρόνια, ακολούθως συνεργάστηκε με την Atlantic Bank, κατόπιν ανέλαβε επιτελική θέση στην Marathon, παραμένοντας στο σχήμα και μετά την απορρόφησή της από την Investors Bank, για περίπου 9 χρόνια. Παρότι η υγεία του είχε παρουσιάσει επιδείνωση, επέδειξε θέληση και ανταποκρινόταν στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, για όσο του επέτρεπε ο οργανισμός του.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΡΩΣΣΙΔΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΡΩΣΣΙΔΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Ευγένιος Ρωσσίδης πρώην εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», δικηγόρος, ένθερμος υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και των θεμάτων της Ελλάδος, ιδρυτής του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου AHI. Ο αείμνηστος ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός ο οποίος επικυρώθηκε από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη θέση του Εκτελεστικού Τομέα. Υπηρέτησε ως Βοηθός Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του αείμνηστου Ρίτσαρντ Νίξον.

ΓΚΡΕΓΚ ΖΑΝΗΣ

Αssociated Press

ΓΚΡΕΓΚ ΖΑΝΗΣ. (AP Photo/John Locher)

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, λαβωμένος από πολλαπλά χτυπήματα του καρκίνου, άφησε ο ομογενής Γκρεγκ Ζανής (Greg Zanis), στο σπίτι του, στην πόλη Ορόρα, στο Ιλινόις, τη Δευτέρα 4 Μαϊου. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό που έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Αμερική από την ακτιβιστική δράση του εις μνήμην των νεκρών των μαζικών δολοφονιών στη χώρα, καθώς τοποθέτησε περισσότερους από 26.000 σταυρούς με τα ονόματα των θυμάτων, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Επρόκειτο για μια δραστηριότητα που στηρίχθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Crosses for Losses (Σταυροί για τις Απώλειες), που είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ο Ζανής συνέχισε τη δραστηριότητά του μέχρι και την περασμένη χρονιά, όταν και αποφάσισε, για λόγους υγείας, να βγει στη σύνταξη τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, είχε δηλώσει πως το έργο της τοποθέτησης των σταυρών θα συνεχιστεί, περνώντας τη σκυτάλη σε έναν οργανισμό που υπάγεται στη Λουθηρανική Εκκλησία, στην περιοχή του Νόρθμπρουκ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΣΑΛΙΜΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΣΑΛΙΜΑΣ

Ο θρυλικός ομογενής βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Ανδρέας Μουσαλίμας (Andrew -Sam- Mousalimas) έφυγε από την ζωή σε ηλικία 95 ετών. Ο Μουσαλίμας βρισκόταν ως στρατιώτης στο Fort Bliss του Τέξας όταν και στρατολογήθηκε στη μονάδα των Ελληνοαμερικανών. Ηταν γιος Ελλήνων μεταναστών και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δυτικό Οκλαντ. Η οικογένειά του μιλούσε ελληνικά στο σπίτι. Το γεγονός πως μιλούσε άπταιστα ελληνικά ήταν το προτέρημά του, καθώς ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσε ο Στρατός. Η αποστολή προέβλεπε να πέσει η μονάδα των περίπου 160 ομογενών με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα και να συνεργαστεί με Ελληνες αντάρτες. Σε μία συγκεκριμένη μάχη στα βουνά της Μακεδονίας, η ομάδα ανατίναξε μία γέφυρα η οποία χρησιμοποιείτο από τα τρένα του Αξονα. Μετά τον πόλεμο, λειτουργούσε το γνωστό εστιατόριο «Kings X» στο Οκλαντ, ενώ υπήρξε συνιδρυτής του «fantasy football». Ο Μουσαλίμας ήταν ανάμεσα στους λίγους, ανά τις δεκαετίες, που έχουν λάβει την υψηλότερη τιμή για έναν πολίτη από το Κογκρέσο, το Congressional Gold Medal.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 78 ετών, άφησε ο ομογενής αγωνιστής της ΕΟΚΑ και επί χρόνια στέλεχος της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) και εν γένει της ελληνοκυπριακής ομογένειας στο Ιλινόις, Δημήτριος Ζεμενίδης, πατέρας του Εκτελεστικού Διευθυντή της HALC, Αυξεντίου (Εντι) Ζεμενίδη. Ο Δημήτριος Ζεμενίδης γεννήθηκε το 1942 στα Κατεχόμενα κι έζησε τις πιο έντονες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της Μεγαλονήσου, που κορυφώθηκαν με την τουρκική εισβολή το 1974. Μπήκε στην ΕΟΚΑ σε ηλικία 14 ετών, ενώ υπηρέτησε για 3 χρόνια στην Εθνική Φρουρά. Το 1967 ήρθε στην Αμερική όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Στο μεσοδιάστημα, γνώρισε και την μετέπειτα σύζυγό του, Ειρήνη, με την οποία παντρεύτηκε και αργότερα μετακόμισαν στην Κύπρο. Ενα χρόνο μετά την επιστροφή τους, έγινε η εισβολή. Ο Δημήτριος Ζεμενίδης ενεπλάκη με τα δρώμενα και τις δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής ομογένειας στο Σικάγο. Ηταν μέλος της ΠΣΕΚΑ και επί χρόνια πρόεδρος της Αδελφότητας Κυπρίων του Ιλινόις, ενώ είχε ενεργό ρόλο και στην επιτροπή της ενορίας Αγίων Ταξιαρχών και Χαραλάμπους στο Σικάγο.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΕΤΣΙΛΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΕΤΣΙΛΑΣ

Ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, Χρύσανθος Πετσίλας, έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία 73 ετών, σκορπώντας θλίψη στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, όπου ήταν και πολύ αγαπητός. Οπως δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ιωάννης, ο Χρύσανθος Πετσίλας βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Ο Χρύσανθος Πετσίλας γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία 29 ετών. Σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο NYU. Οπως τόνισε ο αδερφός του, στη Νέα Υόρκη έκανε διάφορες δουλειές, μέχρι να υπηρετήσει στο ελληνικό Γραφείο Τύπου, αλλά και το Γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, όπου, λίγα χρόνια αργότερα, προήχθη στη διευθυντική θέση. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείτο με την υποκριτική, έχοντας λάβει μέρος σε σίριαλ, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων και ορισμένα δημιουργών της ομογένειας, όπως το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Φύτου Στράτη. Εγινε θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο, όταν υποδύθηκε, με μεγάλη ψυχραιμία και πειστικότητα, έναν άνδρα που παντρεύτηκε μια 12χρονη, το 2016, σε ένα βιντεοσκοπημένο κοινωνικό πείραμα, στην Τάιμς Σκουέαρ, στηλιτεύοντας το καθεστώς χωρών που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ανηλίκων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΠΑΝΤΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΠΑΝΤΗΣ

Οργή στην αμερικανική και ελληνική κοινή γνώμη προκάλεσε ο αναπάντεχος θάνατος του 29χρονου ομογενούς Γιώργου Ζαπάντη από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια της βίαιης επιχείρησης σύλληψής του από αστυνομικούς του NYPD. Οπως προέκυψε από το επίσημο βίντεο καταγραφής των επιχειρήσεων της Αστυνομίας, οι αστυνομικοί έπληξαν επανειλημμένως τον Ζαπάντη με τέιζερ προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν, ανταποκρινόμενοι σε μια -ανακριβή- πληροφορία ότι οπλοφορούσε σε δημόσιο χώρο. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση, ενώ δεν γνώριζαν το γεγονός ότι ο Ζαπάντης αντιμετώπιζε πρόβλημα διπολικής διαταραχής, παρά το γεγονός ότι είχε καταγραφεί από τις Αρχές κατά το παρελθόν. Ο θάνατος του Ζαπάντη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ο Ελληνας Τζορτζ Φλόιντ», προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, ενώ η οικογένειά του κινήθηκε νομικά εναντίον των Αρχών.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εθνικός Κήρυξ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο ομογενής Κυριάκος Παπανικολάου, πρώην συνεργάτης του «Εθνικού Κήρυκα» για περισσότερα από 30 χρόνια, πέθανε τη Μεγάλη Δευτέρα σε ηλικία 90 ετών.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αγλαντζιά της Κύπρου το 1929 και ήταν ο νεότερος από τα έξι παιδιά του Κωνσταντίνου και της Ιφιγένειας. Στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Παπανικολάου εργάστηκε σε εστιατόρια και ντάινερ. Στη συνέχειαδούλεψε στην εφημερίδα «Ατλαντίδα» για μερικά χρόνια, μέχρι που έπιασε δουλειά στον «Εθνικό Κήρυκα» όπου έμεινε για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι το 1994 όπου συνταξιοδοτήθηκε. Εργάστηκε στην εφημερίδα ως λινοτύπης και έπειτα στον τομέα της σελιδοποίησης. Η μεγαλύτερη κόρη του, Αριάδνη, πέθανε σε ηλικία 52 ετών από καρκίνο. Απέκτησε τρία εγγόνια από τον γιο του Μιχάλη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΛΑΜΠΕΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΛΑΜΠΕΑΣ

Ο Σταύρος (Στιβ) Χλαμπέας πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, με καταγωγή από τα Κύθηρα, ο Ελληνας ομογενής φοίτησε στην Ακαδημία Αεροναυπηγικής. Το 1960 ξεκίνησε να δουλεύει στο αεροδρόμιο «Λα Γκουάρντια» για την αεροπορική εταιρεία American Airlines. Όμως, έξι μήνες μετά, αποφάσισε πως ήθελε κάτι περισσότερο, έτσι κατατάχθηκε στους πεζοναύτες. Στα 4 χρόνια που υπηρέτησε, πέρασε ένα χρόνο στην Ιαπωνία ενώ το 1962 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κι Ουέστ της Φλόριδας απέσπασε έπαινο για την αυταπάρνηση που έδειξε στην κατάσβεση αεροσκάφους. Ο Στιβ, το 1969 παντρεύτηκε την σύζυγό του Αννα στον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας. Εκεί, σε νεαρότερη ηλικία υπηρέτησε ως παπαδοπαίδι. Το ζευγάρι το 1970 απέκτησε το πρώτο του παιδί, τον Θεόδωρο και τέσσερα χρόνια μετά, τον Γιάννη. Ο Στιβ Χλαμπέας απέκτησε 4 εγγόνια, τον Ντάνιελ, τον Στίβεν, τον Πίτερ και την Βενετία. Ο Στιβ και η Αννα το 2007 άρχισαν να πηγαίνουν στην ενορία του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν, εκεί που η Αννα συνήθιζε να πηγαίνει όταν ήταν νέα κοπέλα και έμενε στη γειτονιά. Οταν του ζητήθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή της ενορίας, στην αρχή ήταν διστακτικός αλλά τελικά δέχθηκε και σύντομα έγινε αντιπρόεδρος. Το διάστημα 2015-2019 ανέλαβε πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέλαβε πολλά έργα, μεταξύ αυτών και τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της ενορίας.

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο Αγαμέμνων Βογιατζής στην οικία του στο Λιν της Μασαχουσέτης, όπου διέμενε επί μακρά σειρά ετών. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο χωριό Δάφια της Λέσβου εκ γονέων Κωνσταντίνου και Θελξιόπης Βογιατζή. Υπηρέτησε με περηφάνια στον Ελληνικό Στρατό ως ασυρματιστής και μετά την αφυπηρέτησή του το 1960 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το έτος 1972 ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «A. Voyiatzis Tuxedos» επί της οδού Western του Λιν και ήταν παντού γνωστός για την ποιότητα των ενδυμάτων και ιδιαίτερα τoυ είδους των tuxedo.

ΤΟΥΛΑ ΣΠΑΡΑΓΓΗ

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών η Τούλα Σπαράγγη από την πόλη Τσέλμσφορντ (Chelmsford) της Μασαχουσέτης έπειτα από σύντομη ασθένεια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, έχοντας στο πλευρό της τα μέλη της αγαπημένης της οικογένειας. Η αείμνηστη είχε γεννηθεί στη Βοστώνη την 1η Απριλίου του 1937 εκ γονέων Αγγέλου και Πολίτας Τσιλικούνα μεταναστών εξ Ελλάδος. Απεφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης παράρτημα του Λόουελ -UMass Lowell – και έλαβε το πτυχίο Μουσικής. Εργάσθηκε ως διδασκάλισσα της μουσικής επί 20 χρόνια σε δημόσια σχολεία του Αντόβερ και του Λόουελ. Επειτα από τη συνταξιοδότησή της δίδασκε στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ επί σειρά ετών όπου και ήταν αγαπητή από όλους μαθητές και δασκάλους.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Εθνικός Κήρυξ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η Ομογένεια της Βοστώνης είναι κατά πολύ φτωχότερη με την εκδημία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, 81 ετών, από την πόλη Stoughton της Μασαχουσέτης. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου από τον Ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ Μασαχουσέτης. Ο αείμνηστος Γιώργος είχε γεννηθεί στο προάστιο του Ταύρου της Αθήνας από όπου και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, νυμφεύθηκε με την Στυλιανή Γλεζέλη καταγόμενη από την Αγιάσο της Λέσβου και απόκτησαν μία θαυμάσια οικογένεια. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διακρινόταν για τον μειλίχιο και καλοσυνάτο χαρακτήρα του, τη μεγάλη του αγάπη για την οικογένειά του, την ευγένεια της συμπεριφοράς του προς όλους, τη βαθιά του πίστη στον Θεό και την αφοσίωσή του στην Εκκλησία, τον Ελληνισμό και τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις με τις οποίες ανέθρεψε τα παιδιά του. Ηταν άνθρωπος αγάπης και ειρήνης.

ΘΩΜΑΣ ΤΙΓΚΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Θωμάς Τίγκας στο Ντράκετ της Μασαχουσέτης. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1944 στο χωριό Πορτί της Καρδίτσας εκ γονέων Φιλίππου και Αλεξάνδρας Τίγκα. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησαν με τον αδελφό του Κώστα Τίγκα το συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων CTP Auto. Επειτα από μερικά ο Θωμάς άνοιξε το δικό του συνεργείο με την ονομασία «Tom's Auto Service» το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει.

ΠΩΛ ΜΑΝΩΛΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Πωλ Μανώλης από την πόλη του Αγίου Φραγκίσκου Καλιφόρνιας, γνωστός ιστορικός της Εκκλησίας της Αμερικής και στον οποίον είχε επιδοθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οφίκιο του Μέγα Υπομνηματογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΔΙΔΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων εκοιμήθη σε ηλικία 89 ετών. Τα λίγα τελευταία χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του διέμενε στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, υπό τη φροντίδα του οικείου Μητροπολίτη Γεωργίου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΛΟΥΤΣΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ο Νικόλαος Καρλούτσος στην πόλη Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1937 στο χωριό Λατζοί της Ηλείας εκ γονέων του πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ και της πρεσβυτέρας Ολγας.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΙΖΟΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΙΖΟΣ

Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ρίζος, 82 ετών, από την πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, στον αυτοκινητόδρομο 3 βόρεια της Βοστώνης, ο οποίος ενώνει την πολιτεία της Μασαχουσέτης με την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

Εκοι�ήθη εν Κυρίω ο π. Απόστολος Ανανιάδης, καταξιω�ένος κληρικός, πατέρας και παππούς θαυ�ασίων οικογενειών. Η πρεσβυτέρα του Καλλιόπη –νοσοκό�ος- τον περιποιήθηκε στο σπίτι κατά θαυμαστό τρόπο. Ο π. Απόστολος Ανανιάδης υπηρέτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βανκούβερ, Αγίας Τριάδος, Λόντον, Αγίου Δη�ητρίου, Τορόντο και Παναγίας, Τορόντο. Πέραν τούτων, υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Επισκοπής Τορόντο (Καναδά) από το έτος 1979 έως το έτος 1989. Υπηρέτησε, επίσης, ως καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Ακαδημίας της Αρχιεπισκοπής Καναδά.

ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΡΑΤΣΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΡΑΤΣΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ο γνωστός ιεροψάλτης Μάρκος Μπράτσης από το Ρόσλιντεϊλ της Βοστώνης έπειτα από μία πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά εξήντα πέντε πάνω χρόνων στην Εκκλησία και την Ομογένεια. Ο αείμνηστος ήταν γνωστός στην Ομογένεια της Βοστώνης, για την πολύχρονη προσφορά και υπηρεσία του στην Εκκλησία από τη θέση του λαμπαδαρίου ιεροψάλτη στην κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ, αλλά και γενικότερα του φροντιστή των λεπτομερειών της τέλεσης των Ακολουθιών και των μυστηρίων επί ολόκληρες δεκαετίες. Η ζωή του όλη ήταν η Εκκλησία.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Κόνιαρης, ο οποίος ήταν εκ των πλέον λογίων και πολυγραφότατων ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Είχε προηγηθεί η εκδημία της συζύγου του, πρεσβυτέρας Μαρίας Κόνιαρη, το 1991, έπειτα από 42 χρόνια έγγαμου βίου. Ο αείμνηστος π. Αντώνιος είχε γεννηθεί στη Βοστώνη το 1926 εκ γονέων Μιχαήλ και Βασιλικής Κόνιαρη, οι οποίοι ανήκαν στην πρώτη γενιά των Ελλήνων μεταναστών. Μαθήτευσε στο διάσημο Λύκειο «Boston Latin School» και στη συνέχεια απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΞΥΚΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΚΩΣΤΑΣ ΞΥΚΗΣ

Στο πένθος βυθίστηκε η αθλητική και δη η ποδοσφαιρική Ομογένεια. Ο Κώστας Ξύκης δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο πρόεδρος του Λονγκ Αϊλαντ Λιγκ «έφυγε» -δυστυχώς- το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, χάνοντας τη μάχη με την ζωή. Ο Κώστας Ξύκης βρισκόταν στην Εντατική από τις 12 Μαρτίου, όταν και υπέστη εγκεφαλικό, ενώ του διαγνώστηκε και ανεύρυσμα. Όταν βγήκε νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Αποθεραπείας, όμως από τη Μεγάλη Δευτέρα και μετά παρουσίασε επιδείνωση της κατάστασής του, και σύμφωνα με πληροφορίες μετά από νέο εγκεφαλικό άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος και στη θλίψη την Ομογένεια. Η κηδεία του έγινε σε πολύ στενό -και μόνο- οικογενειακό περιβάλλον.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ

Ο Τάσος Τσιριγώτης από το Σαν Αντόνιο του Τέξας έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών. Γεννημένος το 1927 στο χωριό του Αγίου Ιωάννη στη Σπάρτη, μετανάστευσε στην Αμερική το 1959. Μετά από μερικά χρόνια κατάφερε να ανοίξει το δικό του. Αγόρασε το «Brandin Iron» που βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο «North Star» και έπειτα το «Crystal Baking Company». Ο Τσιριγώτης παντρεύτηκε το 1961 την Ντιάνα Γκαρσία. Εμειναν παντρεμένοι για 55 χρόνια έως ότου εκείνη έφυγε από τη ζωή το 2016, χρονιά όπου πήρε και την αμερικανική υπηκοότητα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ

Ο ομογενής Μπιλ Σγουράκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Greek Islands», στην Ομάχα, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Ο Σγουράκης μετανάστευσε στην Αμερική το 1965, σε ηλικία 26 χρόνων. Επιασε δουλειά και γνώρισε την σύζυγό του Ιωάννα. Μάζεψε λεφτά και άρχισε να στέλνει στα τρία αδέλφια του στην Ελλάδα για να τα φέρει στην Αμερική. Ο Μπιλ Σγουράκης άνοιξε το εστιατόριο μαζί με τον αδελφό του Γιώργο.

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Τρύφωνας Χατζηνικολάου, ένας ομογενής γνωστός για την προσφορά του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια. Γεννήθηκε στο χωριό Περίστα της Ναυπακτίας. Ηταν το 1951 που ο Χατζηνικολάου έφτασε στη Νέα Υόρκη και έμεινε σε έναν θείο του. Δούλεψε σε εστιατόρια και σύντομα κατάφερε να ανοίξει το δικό του κατάστημα στην περιοχή Ρόκαγουεϊ του Λονγκ Αϊλαντ. Συμμετείχε ενεργά στην ελληνική κοινότητα. Είχε διατελέσει μέλος της Επιτροπής της Παρέλασης ενώ ήταν και στο Σύλλογο Ναυπακτίων. Ο Τρύφωνας Χατζηνικολάου έγραφε ποιήματα και άρθρα για τον «Εθνικό Κήρυκα». Αν και δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο λόγω του πολέμου έγραψε και βιβλία εκτός από τη συλλογή με τα ποιήματα. Οταν συνταξιοδοτήθηκε, μετακόμισε στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, όπου διέμεινε μαζί με τον γιο του έως το τέλος της ζωής του.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

Εχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο αγωνιστής του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου Θεολόγος Παπαύλου σε ηλικία 73 ετών στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Οργανισμού Lobby for Cyprus, αλλά και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στο ανακοινωθέν του Lobby for Cyprus αναγράφονται, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Με μεγάλη θλίψη το Lobby for Cyprus μοιράζεται μαζί σας τα λυπητερά νέα πως το αγαπητό μας μέλος, αδελφός και φίλος, Θεολόγος Παπαπαύλου απεβίωσε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στο κορωνοϊό. Σ' όλη του τη ζωή ο Θεολόγος εργάσθηκε πολύ σκληρά, αγαπούσε πολύ την οικογένειά του και είχε την πατρίδα καταγωγής του, την Κύπρο, στην καρδιά του. Υπηρέτησε ως κορυφαίο μέλος του Lobby for Cyprus και για άλλες Κυπριακές Οργανώσεις της Διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο Δημοσθένης Βασιλείου στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο 11 Απριλίου. Είχε γεννηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 1928 στο μικρό αγροτικό χωριό Σκάλα Λακωνίας, στην Ελλάδα. Επειτα από την αφυπηρέτηση στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1955 όπου άρχισε να εργάζεται σε επιχειρήσεις εστιατορίων. Το 1959 νυμφεύθηκε την αγάπη της ζωής του, την Κατερίνα Σαραντοπούλου, σύζυγος επί 61 χρόνια, η οποία καταγόταν επίσης από τη Σκάλα Λακωνίας, και ξεκίνησαν αμέσως την οικογένειά τους. Το 1968 ο Δημοσθένης και τα τέσσερα παιδιά του μετανάστευσαν στη Νέα Υόρκη, ο τόπος ο οποίος υπήρξε το «σπίτι του» για το υπόλοιπο της ζωής του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΦΕΛ

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Αθανάσιος Τριανταφέλ, από το Λιν της Μασαχουσέτης, έπειτα από σύντομη ασθένεια και νοσηλεία στο Νοσοκομείο «North Shore Medical Center» στην πόλη Σάλεμ. Ο αείμνηστος διατέλεσε επί μακρά σειρά ετών πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ομογενειακής Τράπεζας Community Credit Union of Lynn και έχει βοηθήσει χιλιάδες Ελληνες μετανάστες του τελευταίου μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος εξ' Ελλάδος στη δεκαετία του 1970 να βρουν εργασίες στην αρχή και στη συνέχεια να αποκτήσουν δικά τους μαγαζιά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΓΓΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο αγαπημένος και σεβαστός νεκροπομπός της Βοστώνης, Νικόλαος Φάγγας, από την πόλη Γουόλθαμ της Μασαχουσέτης στην οικία του περιστοιχισμένος από την οικογένειά του. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στις 6 Απριλίου του 1937 εκ γονέων Γεωργίου και Πολυξένης Φάγγας. Μαθήτευσε στα δημόσια σχολεία του Κέμπριτζ και μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο φοίτησε στο New England Institute στο Kenmore Square και σπούδασε στον κλάδο των Νεκρώσιμων Υπηρεσιών. Το 1955 γνώρισε τη σύζυγό του Ann Marie Brogna Φάγγα παντρεύτηκαν το 1957 και απέκτησαν έξι παιδιά.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΝΑΡΑ

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών η Φωτεινή Παναρά, στην πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης. Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου το 1933 σ' ένα μικρό χωριό της Καλαμπάκας, εκ γονέων Νικολάου και Δήμητρας Κροσάρη. Οταν ήταν έξι ετών πέθανε ο πατέρας της αφήνοντας την μητέρα της να αναθρέψει μόνη της πέντε παιδιά και ένα ακόμα το οποίο βρισκόταν καθ' οδόν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών από ανακοπή καρδιάς στην πόλη Γουόλθαμ της Μασαχουσέτης ο Ιωάννης Μωράκης. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στις 15 Ιουνίου του 1930 εκ γονέων Αντωνίου και Νίτσας Μωράκη. Απεφοίτησε από το διάσημο Λύκειο Boston Latin High School και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό κατά τον πόλεμο της Κορέας.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΙΓΚΑ

Εθνικός Κήρυξ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΙΓΚΑ

Απεβίωσε η Αικατερίνη Σίγκα σε ηλικία 91 ετών στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης. Η αείμνηστη ήταν «η μάνα» του Ομογενειακού Ηπειρωτισμού της πόλης του Γούστερ που θεωρείται η πρωτεύουσά του και όχι μόνο. Διατέλεσε πρόεδρος του γυναικείου συλλόγου «Ο Χορός του Ζαλόγγου» ήταν η ψυχή και η κινητήρια δύναμη της δράσης και των δραστηριοτήτων, ενώ είχε προσφέρει μακρόχρονες και πολύτιμες υπηρεσίες στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ομογένεια του Ντράκετ και του Λόουελ της Μασαχουσέτης θρήνησε την εκδημία του Ευστάθιου Σταθόπουλου, ο οποίος εκδήμησε αδόκητα στα 64 του χρόνια βυθίζοντας στον πόνο και τη θλίψη την οικογένειά του, τους συγγενείς, φίλους και γνώριμους, οι οποίοι κυριολεκτικά τον λάτρευαν γιατί ήταν άνθρωπος με έμφυτη καλοσύνη, αγάπη στην καρδιά, αλληλεγγύη και φιλανθρωπία για όλους. Διάβαζε ανελλιπώς τον «Εθνικό Κήρυκα» επί πολλά έτη και πάντοτε σχολίαζε με τα καλύτερα λόγια την ποιότητα των άρθρων του κατά τρόπο πηγαίο και αντικειμενικό. Ο αείμνηστος Ευστάθιος ή Στάθης όπως ήταν ευρύτερα γνωστός είχε πάντοτε έναν λόγο καλοσύνης και εκτίμησης να πει για όλους, ενώ ήταν αφοσιωμένος στην Ορθόδοξη Πίστη και την Ελληνική Πολιτιστική και Πνευματική Κληρονομιά, θερμός υποστηρικτής του Ελληνισμού και της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΚΝΟΠΟΥΛΟΣ

Απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία 60 ετών ο Βασίλειος Τσακνόπουλος λίγες εβδομάδες μετά τη συνταξιοδότησή του χωρίς ουσιαστικά να προλάβει να χαρεί τις ημέρες της σύνταξής του. Ο αείμνηστος είχε γεννηθεί στο Λόουελ της Μασαχουσέτης εκ γονέων Αλέκου και Αγγελικής Τσακνοπούλου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ

Απεβίωσε στην πόλη Laurence της Μασαχουσέτης σε ηλικία 88 ετών ο Χρήστος Κοντούλης. Ο αείμνηστος είχε γεννηθεί στη Στρέφη Μεσσηνίας εκ γονέων Παναγιώτη και Δήμητρας Κοντούλη. Με τη σύζυγό του Γεωργία μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1969 για να δώσουν στις τρεις θυγατέρες τους μια καλύτερη ζωή και πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες, καθότι πίστευαν πολύ στην αξία της Παιδείας για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΑΤΡΟΥ

Εθνικός Κήρυξ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΑΤΡΟΥ

«Εφυγε» για το μεγάλο ταξίδι πρόωρα και αναπάντεχα σε ηλικία 53 ετών ο Χρήστος Ιατρού, από την πόλη Λιν της Μασαχουσέτης χτυπημένος από την επάρατη ασθένεια, τον καρκίνο. Τον χτύπησε με καλπάζουσα ορμή για να τον στερήσει από την αγαπημένη του σύζυγο, την Κατίνα με την οποία ήταν νυμφευμένος επί 35 χρόνια. Από τα τρία φιλοπρόοδα παιδιά του, τον Βασίλη, τον Ηλία και τον Αλέξανδρο όλα με πανεπιστημιακές σπουδές και καλές προοπτικές για τη ζωή και το μέλλον τους, καθότι ο αείμνηστος πίστευε πολύ στο αγαθό και την αρετή της Παιδείας.

ΑΝΝΑ ΝΤΡΑΓΚΟΝ

Απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών από φυσικά αίτια η Αννα Σταύρου-Ντράγκον από την πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης, η οποία διέμενε στον Οίκο Ευγηρίας «DY'Ouville» του Λόουελ. Με τον αείμνηστο σύζυγό της Βασίλη, ο οποίος απεβίωσε το 1983 είχαν μετακομίσει από το Λιν στο Ναχάντ το 1953 όπου και παρέμεινε πριν μερικά χρόνια προ της εκδημίας της. Η αείμνηστη Αννα Ντράγκον γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1918 στο Δυτικό Λιν εκ γονέων Νικολάου και Αικατερίνης Σταύρου. Το 1936 απεφοίτησε από το Λύκειο «Lynn Classical High School» όπου ήταν μέλος της γυναικείας ομάδας καλαθοσφαίρισης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΑΤΑΛΙΑ

Το νησί της Λήμνου και ιδιαίτερα το χωριό Θάνος στο οποίο είχε γεννηθεί και πέρασε τα παιδικά της χρόνια, αλλά και η Νέα Υόρκη πένθησαν για την εκδημία της Αγγελικής Μπατάλια, πολυαγαπημένης συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής, ανιψιάς, θείας και εξαδέλφης. Επίσης, κατώδυνοι είναι και οι συγγενείς της στην Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική, καθότι όπως είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» η πρώτη της εξαδέλφη Ελένη Ψαρρά, «η Αγγελική ήταν άνθρωπος με μεγάλη καλοσύνη, αγάπη και εκτίμηση για όλους, ενώ αγαπούσε με πάθος το χωριό μας, το Θάνος της Λήμνου».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Απεβίωσε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης σε ηλικία 81 ετών ο ομογενής Σμήναρχος Νικόλαος Πάππας, ο οποίος ήταν εκ των επιφανών μελών της Ομογένειας του Λόουελ. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1939 στο Λόουελ εκ γονέων Γεωργίου και Πωλίνας Πάππα. Σπούδασε μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Λόουελ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Western New England School στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ηταν πολύ αφοσιωμένος στους γονείς του, υπόδειγμα παιδιού, και φρόντισε την μητέρα του επί πολλά έτη μέχρι της εκδημίας της το έτος 2001. Εργάσθηκε στην Αεροπορική Βάση Hansom Air Force Base στην πόλη Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης επί τριάντα και πλέον έτη. Υπηρέτησε στην Αεροπορία κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών ο Αθανάσιος Αντωνόπουλος γνωστός ως Αρθουρ Αντον από το Λόουελ της Μασαχουσέτης, εκ των πλέον επιφανών ομογενών της περιοχής Νέας Αγγλίας, αλλά επίσης γνωστός ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της πολύχρονης και πολύτιμης ανάμειξης και προσφοράς του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο αείμνηστος ήταν εκ των ιδρυτών της Οργάνωσης της «Ηγεσίας των 100» επί Αρχιεπισκοπίας Ιακώβου, πάντοτε πρόθυμος και εκ των πρώτων να συμβάλλει και συνδράμει στο έργο της Εκκλησίας, μέχρι και πριν δύο χρόνια που ήταν επίτιμος πρόεδρος της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη, τον Ιούλιο του 2018, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΠΑ

Εθνικός Κήρυξ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΠΑ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών η Δήμητρα Χρονοπούλου - Πάππα, επιφανής δασκάλα της Ελληνικής Γλώσσας και υπέρμαχος της Ελληνικής Παιδείας στην περιοχή την Βοστώνης. Η αείμνηστη δίδαξε επί πολλές δεκαετίες με μεράκι, αφοσίωση και αυταπάρνηση σε Απογευματινά Σχολεία της Μασαχουσέτης, συμπεριλαμβανομένου και του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης. Το έτος 1971 ξεκίνησε το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της κοινότητας Αγίας Αικατερίνης στο Κουίνσι, στο οποίο δίδαξε αρχικά και αργότερα συνέχισε μετά τη μεταφορά της κοινότητας στο γειτονικό Μπρέιντρι. Στην ίδια κοινότητα συμμετείχε στη χορωδία αλλά και στη Φιλόπτωχο αδελφότητα. Διετέλεσε επί σειρά ετών και συγκεκριμένα από το 1984 μέχρι το 1992 πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Αγγλίας, ο οποίος επί ημερών της είχε αποκτήσει αίγλη και δραστηριότητα με διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων για την Ελληνική Παιδεία.

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΓΚΟΛΦΩ ΝΙΚΑ

Απεβίωσε η πρεσβυτέρα Γκόλφω Νίκα, σύζυγος του αειμνήστου πρωτοπρεσβυτέρου Προκοπίου Νίκα και σεβαστή μητέρα του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Νίκα, προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα. Η αείμνηστη γεννήθηκε στην Αθήνα εκ γονέων Βασιλείου Δρουβιώτη και Διονυσίας Ασημακοπούλου και ήταν το μικρότερο από τα εννέα παιδιά. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Toledo University από το οποίο έλαβε το πτυχίο Μάστερ.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Ο Σωτήρης Αγγελάτος, ιδιοκτήτης του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «Φωνή των Ελλήνων» στη Φλόριδα έφυγε από την ζωή σε ηλικία 74 ετών. Μαζί με τον αδελφό του, Αγγελο Αγγελάτο, δημιούργησαν το ελληνικό ράδιο στη Φλόριδα και μαζί το ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια, που αποτέλεσε και είναι ακόμα, βασική συντροφιά των ομογενών στις περιοχές γύρω από την Τάμπα και όχι μόνο. Ο εκλιπών είχε δύο κόρες, την Ροξάνα-Ναυσικά, φαρμακοποιό, που διαμένει στο Μαϊάμι και τη Ζωή, δασκάλα, που διαμένει κοντά στην περιοχή που είναι το σπίτι των γονέων της. Η πρωινή εκπομπή του Σωτήρη Αγγελάτου, «Καλημέρα Φλόριδα», κατά την οποία άλλοτε σοβαρά και άλλοτε με χιούμορ, αλλά πάντοτε με απλή και κατανοητή απ' όλους γλώσσα, σχολίαζε, ή σατίριζε, πρόσωπα και καταστάσεις, είχε πιστό ακροατήριο.

ΦΩΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ

Ο ομογενής Φώτιος (Frank) Παπαδάτος έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 37 χρόνων. Γεννήθηκε το 1983 στο Μπρούκλιν και ήταν παιδί του Διονυσίου Παπαδάτου και της Σταυρούλας Λουζάκου-Παπαδάτου και ο νεαρότερος αδελφός του, Στίβεν, ήταν μέλος στην ενορία του Τίμιου Σταυρού στο Μπέιριτζ και ενεργό μέλος στα προγράμματα νεολαίας της εκκλησίας. Ο Φώτης έπαιζε μπάσκετ με την ομάδα νέων της ενορίας ενώ ήταν για πολλά χρόνια και στους προσκόπους.

ΤΖΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

Ο επιχειρηματίας Τζον Παπανίκος για πολλά χρόνια ιδιοκτήτης του «Newest Lunch» στην περιοχή Schenectady στο Ολμπανι, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 65 ετών. Ο ομογενής εστιάτορας είχε επιστρέψει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, αν και επισκεπτόταν συχνά τη Νέα Υόρκη και το μαγαζί του. Ο Παπανίκος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ανιψιός του στην «Daily Gazette» πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο Τζον Παπανίκος αγόρασε το «Newest Lunch» στον δρόμο Αλμπανι το 1987. Το μαγαζί είχε πρωτοανοίξει το 1921 και πάντοτε είχε Ελληνες ιδιοκτήτες.

ΝΕΟΚΛΗΣ ΛΕΟΝΤΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΝΕΟΚΛΗΣ ΛΕΟΝΤΗΣ

Ο ομογενής ακαδημαϊκός Δρ Νεοκλής Λεοντής, από το Μπόουλινγκ Γκριν του Οχάιο, έφυγε ξαφνικά από την ζωή, χάνοντας την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Ηταν επίσης εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην Περιφέρεια του Μπόουλινγκ Γκριν καθώς και καθηγητής από το 1987 στο Bowling Green State University. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στην άσφαλτο, στην περιοχή του Γουντ Κάουντι στο Οχάιο. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος ενώ η σύζυγός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στην πολιτική. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η γερουσιαστής Τερέζα Γκαβαρόνε, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπομπ Λάτα, ο βουλευτής Χαράζ Γκανμπαρί και άλλοι.

ΚΟΥΛΑ ΣΒΩΚΟΥ

Η ομογενής Κούλα Σβώκου Χάρντετ, από τη Δυτική Βιρτζίνια, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Γεννήθηκε το 1938 στην πόλη Γιουνιοτάουν από τον Τσαρλς και την Θέλμα Σβώκου. Και οι δύο γονείς της κατάγονταν από τη Χίο την οποία αγαπούσε και επισκέπτονταν συχνά.

ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΕΤΖΙΟΥ

Η ομογενής Ιουλία Μπέτζιου από το Γουάιτστόουν έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και ήταν παντρεμένη με τον Ελληνοαμερικανό ομογενή Ηλία Μπέτζιο, επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Αμερικής που έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2018. Ο Μπέτζιος ήταν ιδρυτής της κοινότητας Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΑΝΓΚΟΣ

O γνωστός επιχειρηματίας και εστιάτορας, Γεώργιος Τσαλιάνγκος πέθανε σε ηλικία 78 ετών. Γεννημένος στην Εύβοια, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του Χρήστου και έγινε ψαράς. Ακολούθως, εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείων και έπειτα έγινε ο προσωπικός οδηγός πολλών γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών του Στέλιου Καζαντζίδη, του Δημήτρη Μητροπάνου και του Μανώλη Αγγελόπουλου.

ΜΠΕΣ ΜΠΑΛΑΜΟΥ

Η ελληνικής καταγωγής Μπες Μπαλαμού Γεράνια έφυγε από τη ζωή στο σπίτι της στο Πιόρια Χάιτς όπου ζούσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Ηταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά των μεταναστών Διονυσίας και Παναγιώτη Μπαλαμού. Από νεαρή ηλικία, η Μπαλαμού ήταν μέλος στην ενορία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην περιοχή Ντέκατουρ όπου και μεγάλωσε.

ΑΘΗΝΑ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ

Η Αθηνά Βασιλάτου πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Οπως λένε οι δικοί της, έζησε ευτυχισμένα μαζί με τον σύζυγό της για 54 χρόνια ενώ επισκεπτόταν πάντα την Κέρκυρα μετά τη συνταξιοδότησή της. Γεννημένη στην Κέρκυρα το 1933, ήταν το μεσαίο από τα τρία παιδιά στην οικογένεια. Μετανάστευσε στην Αμερική με τη βοήθεια ενός θείου της που ήδη βρισκόταν εκεί.

ΠΙΤ ΠΕΡΛΕΓΚΟΣ

Ο ομογενής Πιτ Περλέγκος ζούσε στο Στόκτον της Καλιφόρνιας. Γεννημένος το 1920 στο χωριό Γαρέα της Αρχαίας Τεγέας στην Αρκαδία, ήταν γιος του Ζαφείρη και της Διαμάντως Περλέγκου. Ο ομογενής γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά του λίγες ημέρες πριν πεθάνει, στις 26 Οκτωβρίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Μια από τις πιο διαχρονικές και εμβληματικές φωνές της ομογενειακής διασκέδασης σίγησε για πάντα, σκορπώντας τη θλίψη στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο λόγος για τον Μιχάλη Παφίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ο Μιχάλης Παφίτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Είχε την τύχη να δουλέψει μαζί με τους μεγαλύτερους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως με τους Τσιτσάνη, Παπαΐωάννου, Γαβαλά, Αγγελόπουλο, Διονυσίου, Περπινιάδη κ.ά. Στην Αμερική άρχισε να τραγουδάει το 1975. Οι παλαιότεροι τον θυμούνται σε όλα τα γνωστά νυχτερινά κέντρα, που έγραψαν τη δική τους Ιστορία κατά τις δεκαετίες που ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα έφτανε στο αποκορύφωμά του.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Θλίψη στην Ομογένεια προκάλεσε η εκδημία του Ελληνοαμερικανού συγγραφέα και επιχειρηματία, Διονυσίου Κονταρίνη, που έφυγε από την ζωή από φυσικά αίτια, σε ηλικία 90 ετών. Ο Διονύσης Κονταρίνης ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, με αξιοπρόσεκτη συγγραφική δράση, ενώ αρθρογραφούσε σε έντυπα της Ομογένειας. Για να βγάλει τα προς το ζην, εργάστηκε σε εστιατόρια, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άνοιξε και το δικό του, στην περιοχή του Μπρούκλιν. Ο Διονύσης Κονταρίνης αφήνει πίσω την σύζυγό του, Ανδρονίκη, τα τρία παιδιά του, Αθανάσιο, Σπυριδούλα (συζ. Ιωάννη Τσαντέ) και Ευαγγελία (συζ. Γεωργίου Λαγού) όπως επίσης και 10 εγγόνια.

ΓΚΑΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΣ

Ο ομογενής Κωνσταντίνος (Γκας) Ψυχοπαίδας (Konstantinos «Gus» Psichopaidas) από το Νιου Μπέντφορντ και Ντάρμουθ της Μασαχουσέτης έφυγε από την ζωή στα 76 του χρόνια. Μαζί με την σύζυγό του, Κάθυ, άνοιξαν το πρώτο τους εστιατόριο-πιτσαρία «Glenbrook Pizza» και έπειτα στο Νιου Κάναν το «House of Pizza». Στη συνέχεια, μετακόμισαν στην Ατλάντα της Τζόρτζια και από εκεί στη Μασαχουσέτη όπου και ρίζωσαν. Εκεί, έγιναν πολύ αγαπητοί από τον κόσμο που τους γνώρισε μέσα από τα εστιατόρια τους: «G&S Pizza», «Olympic Restaurant», «A1 Restaurant», «Boston Seafood», «Seaside Seafood and Mermaids Sχeafood and Grille».

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

Ο αγαπητός απ' όλους κουρέας-ποιητής της Αστόριας, με το πασίγνωστο τσιγκελωτό μουστάκι, δεν υπάρχει πια. Ο λόγος για τον Φίλιππο Μαρκάκη, που έφυγε από την ζωή στα 96 του χρόνια. Ο εκλιπών, που καταγόταν από τους Φούρνους Ικαρίας, είχε επίσης διατελέσει παλαιότερα, πρόεδρος του Συλλόγου «Κουρσάρος» της Πανικαριακής Αδελφότητας στο Κουίνς της Ν. Υόρκης.

ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΑΚΟΥ

Η δραστήρια ομογενής Μαρία Διαμαντάκου-Σταθάκου, σύζυγος του επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών. Εκτός από τον σύζυγό της, η εκλιπούσα άφησε πίσω τα παιδιά της, Αικατερίνη (σύζυγος Ρότζερ Πέτικορντ), Χαρίκλεια (σύζυγος Τζον Τσιάλα) και Παναγιώτη, αλλά και τα εγγόνια Σάσα, Ζωή, Νικολέτα-Μαρία και Νίκολα-Βασίλειο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Θλίψη προκάλεσε η εκδημία του παλαιού στελέχους του ομογενειακού Τύπου, Χρήστου Αγγελή, ο οποίος έφυγε από την ζωή το πρωί της Κυριακής 3 Οκτωβρίου, σε ηλικία 75 ετών. Ο Χρήστος Αγγελής διετέλεσε εκδότης του περιοδικού «Omogeneia Magazine», όπως επίσης ιδρυτής και αρχισυντάκτης της «Φωνής της Διασποράς», ενώ το 2019 του αποδόθηκε το βραβείο «Ευπρέπεια 2019», από το Σωματείο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΠΕΡΙΟΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΠΕΡΙΟΣ

Ο Στυλιανός Μπέριος, 65 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, μετά από τροχαίο δυστύχημα στη συμβολή της 36ης Λεωφόρου με την 31η οδό, στην Αστόρια, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, όταν η μηχανή του συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο όχημα. Ο άτυχος ομογενής άφησε πίσω την σύζυγό του, Μαρία και τα παιδιά του Νικόλαο (συζ. Valene), Γεωργία, Ελένη και Κωνσταντίνο, καθώς και τα εγγόνια του, Αχιλλέα, Αμαρυλλίδα, Ξαβιέρ και Μπρι.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΑΝΤΕ

Θλίψη προκάλεσε στην Ομογένεια η εκδημία της ομογενούς Δέσποινας Π. Τσαντέ, η οποία έφυγε από την ζωή το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 97 ετών. Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της, Πέτρο Τσαντέ, τα παιδιά τους Βασίλη και Σοφία, τα εγγόνια τους, Αικατερίνη, Δέσποινα, Μικαέλα και Πετρούλα, όπως επίσης τους φίλους και τους συγγενείς και στις δυο όχθες του Ατλαντικού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ

Αssociated Press

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ. (AP Photo/Denis Farrell)

Ο ομογενής δικηγόρος - σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, Γιώργος Μπίζος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 93 ετών, στο σπίτι του, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Γεννημένος στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας το 1927, ο Μπίζος βρέθηκε στη Νότιο Αφρική σε ηλικία 13 ετών, ως πρόσφυγας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Ουιτουατερστάντ το 1950. Κατά τη διάρκεια των ετών του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας. Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

ΤΟΝΥ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΤΟΝΥ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ

Ο ομογενής Αντώνιος (Τόνι) Καραβίτης πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Γεννημένος στο χωριό Ποντικιανά της Κρήτης το 1931, ήταν γιος της Κυριακής και του Εμμανουήλ Καραβιτάκη. Ο ομογενής Κρητικός ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Ινδιανάπολη, καθώς και του Veterans of Foreign Wars. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα αλλά ήταν και περήφανος Αμερικανός. Πάντοτε θύμιζε στα παιδιά του πως ήρθε στην Αμερική με 13 δολάρια στην τσέπη. Η ζωή του όλη αντιπροσώπευε το αμερικανικό όνειρο. Απέκτησε δύο παιδιά, την Κάθι και τον Μάικλ και δύο εγγόνια.

ΤΖΟΝ ΜΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Ο ομογενής Τζον Μαραγκάνης από την πόλη Ντράκετ της Μασαχουσέτης έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό στην ηλικία των 73 ετών, βυθίζοντας στο πένθος και τον πόνο την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους του. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης στις 25 Οκτωβρίου του 1946. Απεφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ όπου ήταν δραστήριος στον Αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ από το οποίο έλαβε το δίπλωμα Μπάτσελορ στον κλάδο Διοίκησης Επιχειρήσεων και στη συνέχεια ασχολήθηκε με επιχειρήσεις εστιατορίων.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΙΕΡΟΝ

Εθνικός Κήρυξ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΙΕΡΟΝ

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Βιέρον, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο ιερεύς λάτρης της ελληνικής γλώσσας την οποία δίδασκε μέχρι το τέλος του βίου του με τον μεγάλο ενθουσιασμό και αμείωτο μεράκι. Ο αείμνηστος π. Νικόλαος είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις στον «Εθνικό Κήρυκα» του οποίου ήταν αναγνώστης επί πολλές δεκαετίες, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούσε την ειδησεογραφία και την αρθογραφία του «Ε.Κ.» για την διδασκαλία του. Ανήκε στην ένδοξη και αφοσιωμένη γενιά των πρωτοπόρων ιερέων, εκείνων οι οποίοι τόσα πολλά πρόσφεραν στην Εκκλησία και την Ομογένεια. Γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη στις 13 Νοεμβρίου του 1925. Διέμενε απέναντι από την αρχαιότερη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος της Νέας Ορλεάνης.

ΤΖΟΥΝ ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Απεβίωσε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης σε ηλικία 83 ετών η Τζουν Μπεχράκη, στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Dyouville Manor Care». Η αείμνηστη γεννήθηκε στο Λόουελ στις 11 Ιουνίου του 1937 εκ γονέων Αρθουρ και Μίλτρεντ Σκαφ. Μετά την αποφοίτησή της από Λύκειο του Λόουελ, σπούδασε στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης από το οποίο έλαβε το δίπλωμα στην τεχνολογία της ακτινογραφίας.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας ταλαιπωρούμενος από σοβαρή ασθένεια. Τοποτηρητής στη χηρεύσασα Μητρόπολη Ιταλίας ορίσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Ισπανίας Πολύκαρπος. Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος, κατά κόσμον Τσαμπίκος Ζερβός, γεννήθηκε στην Κρεμαστή Ρόδου το 1937. Εκπλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο της κωμόπολης της Κρεμαστής και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, όπου παρακολούθησε την Ιερή Επιστήμη και ακολούθως φοίτησε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΥΜΑΝΤΖΕΛΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο ομογενής οικονομολόγος και λογιστής Αρθουρ Κουμαντζέλης στην πόλη Lincoln της Μασαχουσέτης περιστοιχισμένος από την σύζυγο και την οικογένειά του. Ο αείμνηστος ήταν ένας εκ των κορυφαίων ομογενών επιχειρηματιών, αγαπητός στους συνεργάτες του και διακρινόταν για τη γενναιοδωρία και τα φιλανθρωπικά του αισθήματα. Γεννήθηκε στην πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης στις 8 Σεπτεμβρίου του 1930 εκ γονέων πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών του Γεωργίου και της Γεωργίας Κουμαντζέλη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Απεβίωσε σε τοπικό ίδρυμα φροντίδας σε ηλικία 93 ετών ο ομογενής Χρήστος Κόντος, κάτοικος της πόλης Westford της Μασαχουσέτης επί πενήντα χρόνια. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Λόουελ στις 4 Αυγούστου του 1927 εκ γονέων Πίτερ και Βασιλικής Κόντου. Απεφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ και στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρονικά στο Wentworth Institute, UMASS Boston, και Boston Electronics. Ηταν ιδιοκτήτης της εταιρείας Contos Television and Repair Service στο Λόουελ επί μακρά σειρά ετών. Συνταξιοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αμυνας όπου ήταν αναλυτής.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΣΟΛΩΝ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στην πόλη Holden της Μασαχουσέτης ο πρωτοπρεσβύτερος Σόλων Τσαντίκος. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης. Επειτα από την αποφοίτησή του από το Λύκειο του Λόουελ το 1948, ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία απεφοίτησε το 1953. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Andover Newton Theological Seminary. Τον Ιούνιο του 1955 νυμφεύθηκε με την πρεσβυτέρα Ιωάννα Τσαγκαρέλη, και έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα μετέβησαν στην Ελλάδα, όπου ο π. Σόλων σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία απεφοίτησε το 1958. Χειροτονήθηκε σε Διάκονο και Πρεσβύτερο τον Νοέμβριο του 1958 στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη Worchester της Μασαχουσέτης. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος του απένειμε τα οφίκια του οικονόμου το 1964 και του πρωτοπρεσβυτέρου το 1972.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών από επιπλοκές τριών εβδομάδων του κορωνοϊού ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος. Συγκεκριμένα, είχε βρεθεί βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 6 Οκτωβρίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και εισήχθη σε κλινική της Ποντγκόριτσα. Βαθμηδόν η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται, εμφάνισε οξεία πνευμονία ώσπου τελικά απεβίωσε. Ο αείμνηστος σπούδασε Θεολογία και Κλασική Φιλολογία στο Βελιγράδι και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ ΜΑΞΙΜΟΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ ΜΑΞΙΜΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Πίτσμπουργκ Μάξιμος (Αγιωργούσης) , ένας εκ των πλέον κορυφαίων ιεραρχών και θεολόγων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο. Διετέλεσε καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας, Εκκλησιολογίας και Παλαμικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στην οποία υπηρέτησε ως κοσμήτορας και ως αντιπρόεδρός της. Βοηθούσε με κάθε τρόπο και μέσο τους φοιτητές της Σχολής και έδειχνε ιδιαίτερα μέριμνα για τους εξ' Ελλάδος φοιτητές τους οποίους βοηθούσε για την εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας στέλνοντάς τους στο Ειδικό Σχολείο Εκμάθησης της Αγγλικής, το Newman Preparatory School της Βοστώνης. Διακρινόταν για το άμεμπτο ήθος του, την έμφυτη καλοσύνη και συγχωρητικότητά του, τη φιλανθρωπία και αλληλεγγύη του και τη μεγάλη του αγάπη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης της οποίας ήταν απόφοιτος.

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Εθνικός Κήρυξ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, η πρεσβυτέρα Ελένη Αλεξοπούλου. Ηταν εκ των πλέον αφοσιωμένων και επιτυχημένων διδασκαλισσών της Ελληνικής Γλώσσας επί μακρά σειρά ετών, και είχε ενσταλάξει τις καρδιές εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών της την αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα, τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Ελένη γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1936 στο χωριό Σχίνι της Ολυμπίας εκ γονέων Διονυσίου και Βασιλικής Χρονοπούλου. Μετανάστευσε με τους γονείς και τα αδέλφια της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1954. Το 1961 εισήχθη στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, η οποία λειτουργούσε ως Παιδαγωγική Ακαδημία φυτώριο Διδασκαλισσών της Ελληνικής Γλώσσας από την οποία απεφοίτησε το 1964.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στην πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης η ειρήνη Δημουλά, χήρα του αειμνήστου Τηλέμαχου Δημουλά ιδρυτή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων τροφίμων «Market Basket» και φιλανθρώπου. Η αείμνηστη ήταν υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή και κληρονομιά. Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1925 στο Λόουελ εκ γονέων Γεωργίου και Γκλόριας Ψώϊνου, ενώ ήταν ισόβιο μέλος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας του Λόουελ.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΖΕΙΜΣ ΚΛΕΟΝΤΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Τζέιμς Κλεοντής στην οικία του περιστοιχισμένος από την πρεσβυτέρα του και τα παιδιά στην πόλη Montgomery της Αλαμπάμα έπειτα από μακρόχρονη μάχη με την ασθένεια Πάρκινσον. Ο αείμνηστος είχε γεννηθεί στις 30 Αυγούστου του 1934 στο ιερό νησί της Πάτμου Δωδεκανήσου εκ γονέων Ιωάννη και Καλλιόπης Κλεοντή.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης ο ελληνιστής καθηγητής, μεταφραστής και συγγραφέας Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος τόσα πολλά προσέφερε στη μεγάλη υπόθεση της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας και Πολιτισμού. Ηταν επίσης ο ιδρυτής, το 1988, του Ελληνικού Ινστιτούτου Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και προαγωγής του Ελληνισμού στο Κέμπριτζ, το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το επιφανές πανεπιστήμιο του Harvard. Δίδαξε στα πανεπιστήμια Tufts της Βοστώνης, στο Boston University, στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Συνέβαλλε καθοριστικά στην ίδρυση της Εδρας του Γεωργίου Σεφέρη στο Harvard, ενώ εμπλούτισε τη Βιβλιοθήκη του Harvard αλλά και του Boston University με εκατοντάδες βιβλία σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων.

ΤΖΟΝ ΚΟΛΛΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο ομογενής κορυφαίος νευροχειρουργός ιατρός Τζον Κόλλης από το Κλήβελαντ του Οχάιο περιστοιχισμένος από την οικογένειά του. Γεννήθηκε στην πόλη Lexington του Κεντάκι εκ γονέων Ιωάννη και Ελισάβετ και ανατράφηκε στην πόλη Winchester του Κεντάκι. Το έτος 1947 και σε ηλικία μόλις 15 ετών απεφοίτησε από το Λύκειο της Αγίας Αγάθας, ενώ το 1950 στην ηλικία των 18 ετών απεφοίτησε από το κολέγιο Kentucky Wesleyan College. Ο αείμνηστος όχι μόνο ήταν αριστούχος φοιτητής αλλά και εξαιρετικός αθλητής του μπέιζμπολ. Του έγινε πρόταση να του δοθεί συμβόλαιο να γίνει παίκτης της ομάδας Saint Louis Cardinals το 1949 αλλά αρνήθηκε διότι επιθυμούσε να σπουδάσει και να ακολουθήσει την Ιατρική. Απεφοίτησε το έτος 1955 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λούισβιλ, ενώ ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη Νευροχειρουργική το 1961 στο Cleveland Clinic. Επειτα από υπηρεσία δύο ετών στο στρατό επέστρεψε στο Cleveland Clinic ως στέλεχος του ιατρικού προσωπικού στο νευροχειρουργικό τμήμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΛΕΡΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΛΕΡΑΣ

Απεβίωσε έπειτα από σύντομη ασθένεια σε ηλικία 74 ετών ο Γεώργιος Βαλεράς, από την πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, περιστοιχισμένος από την οικογένεια του, σκορπίζοντας στους συγγενείς, γνωστούς και φίλους την πίκρα και τον πόνο γιατί ήταν άνθρωπος σεβαστός και αγαπητός από όλους. Ο αείμνηστος Γιώργος εξέπεμπε προς όλους καλοσύνη και φιλότιμο, ενώ δεν αρνιόταν να παράσχει τη βοήθεια σε όλους όσοι την ζητούσαν. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο χωριό Αργυροχώρι – νομού Ιωαννίνων Ηπείρου εκ γονέων Μιχαήλ και Μαριγώς Βαλερά. Μετανάστευσε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1969. Παράλληλα με το επάγγελμα του υδραυλικού εργάσθηκε επί 35 χρόνια ως τεχνικός στην εταιρεία οπλικών συστημάτων Raytheon.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Εθνικός Κήρυξ

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Απεβίωσε ο Κώστας Ευθυμίου, 89 ετών, από την πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ περιστοιχισμένος από την οικογένειά του με ελάχιστες ώρες διαφορά από τον αγαπητό του φίλο και κουμπάρο, Γεώργιο Βαλερά. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1931 στο Επταχώρι Καστοριάς εκ γονέων Ζώη και Θεοδώρας Ευθυμίου. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των 14 ετών. Απεφοίτησε από το Λύκειο στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και στη συνέχεια σπούδασε στο Henry Ford Trade School στην πόλη Dearborn του Μίσιγκαν. Υπηρέτησε με υπερηφάνεια στον Αμερικανικό Στρατό κατά τη διετία 1954 – 1956 και έφτασε στον βαθμό SP3, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε στο Εφεδρικό Σώμα γνωστό ως US Army Reserves μέχρι την αποστρατεία του με τιμές το 1962.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο Μητροπολίτης Γέρων Καισαρείας (πρώην Αξώμης) Πέτρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας στο οποίο νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέρων Καισαρείας (κατά κόσμον Γεώργιος Γιακουμέλος) γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1932. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1955 και Πρεσβύτερος το 1956. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Ελασσώνος από το 1956 μέχρι το 1965. Το 1970 εισήλθε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΝΕΖΑΛΟΣ

Ο Σπύρος Βανεζάλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο ομογενής Σπύρος Βανεζάλος. Ηταν γεννημένος στην περιοχή Γουίλιν (Wheeling) της Δυτικής Βιρτζίνια, παιδί του Γεωργίου και της Αθηνάς Βανεζάλου. Ηταν παντρεμένος με την Στέλλα Στάμου με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες, την Εθελ, την Πάτι, την Τζόαν και την Τζάνετ και πέντε εγγόνια. Για περισσότερα από 30 χρόνια δίδαξε σε σχολεία του Οχάιο. Ηταν ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ενώ συμμετείχε και στη χορωδία της ενορίας. Ηταν μέλος της AHEPA και πρώην πρόεδρος της περιφέρειας Κολόμπους.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΣ

Ο πρωτοπόρος ομογενής επιχειρηματίας του τουρισμού, Νικόλαος Αθανς (Nicholas M. Athans) πέθανε σε ηλικία 90 ετών από επιπλοκές του πολλαπλού μυελώματος. Ο Νίκολας Αθανς έμεινε χαραγμένος στην μνήμη των ομογενών του μεταναστευτικού ρεύματος της δεκαετίας του '60, καθώς συνεισέφερε τα μέγιστα στην απευθείας αεροπορική σύνδεση των ΗΠΑ με τη γενέτειρα. Στέλεχος της Northeast Airlines, στο Μαϊάμι, έλαβε την πρώτη επαγγελματική εμπειρία και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ασχοληθεί με τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία. Το 1963 δρομολόγησε την πρώτη απευθείας πτήση τσάρτερ από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, της εταιρείας TWA, ανοίγοντας τον δρόμο προς την καθιέρωσή της. Ο Αθανς κέρδισε τον απόλυτο σεβασμό στον χώρο του, όπως επίσης και απόλυτα αφοσιωμένους συνεργάτες. Εγινε σημείο αναφοράς σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», όπως επίσης και το περιοδικό «Travel Agent».

ΚΑΘΡΙΝ ΒΕΝΤΟΥΡΑΤΟΥ ΛΟΡΙΟ

Η ελληνικής καταγωγής πρύτανης του πανεπιστημίου «Loyola University College of Law», Κάθριν Βεντουράτου Λόριο, πέθανε σε ηλικία 71 χρόνων. Η ομογενής καθηγήτρια Νομικής ήταν μέλος του πανεπιστημίου εδώ και 40 χρόνια και «μια από τις μεγάλες προσωπικότητες του Loyola, με πολλές ικανότητες, αφοσίωση και ανιδιοτέλεια» όπως ανέφερε ο επίτιμος καθηγητής Μάρσελ Γκάρσουαντ στη διαδικτυακή εφημερίδα «nola». Το 2003, το Louisiana Bar Foundation την ανακήρυξε «Καθηγήτρια της Χρονιάς».

ΕΥΤΕΡΠΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

Θλίψη προκάλεσε η απώλεια της ομογενούς Ευτέρπης Βογιατζή, το γένος Ζαφειροπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια ζούσε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Μύρινα της Λήμνου. Η Ευτέρπη Βογιατζή μετανάστευσε στην Αμερική σε νεαρή ηλικία. Εμεινε στη Νέα Υόρκη όπου και έζησε με τον σύζυγό της Χαράλαμπο με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες. Ηταν ιδιαίτερα αγαπητή και δραστήρια στην Ομογένεια όπου, μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος στο γυναικείο τμήμα «Μαρούλα» του Συλλόγου Λημνιών. Τα αδέλφια της Τασούλα Γιαννοπούλου και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος ζουν στη Νέα Υόρκη.

ΣΤΙΒ ΓΕΩΝΑΣ

Απεβίωσε στην οικία του στην Ουάσιγκτον ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Στιβ Γεώνας, ο οποίος είχε γεννηθεί, ανατραφεί και εργασθεί καθ' όλη του τη ζωή στην Ουάσιγκτον. Υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό από το 1943 μέχρι το 1946 και όταν επέστρεψε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ίδρυσε την οικοδομική εταιρία Yeonas Company στην πόλη Αρλιγκτον της Βιρτζίνια μαζί με τα τρία αδέλφια του τον Γκας, τον Τζίμη και τον Πολ. Σπούδασε στο American University Διοίκηση από το οποίο απεφοίτησε το 1948 , ενώ το 1967 έλαβε το πτυχίο της Νομικής από το Catholic University.

ΔΑΒΙΔ ΣΚΟΝΔΡΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο ομογενής πρώην δημοτικός σύμβουλος της Βοστώνης Δαβίδ Σκόνδρας, ο οποίος ήταν ο πρώτος εγνωσμένος ομοφυλόφιλος που είχε εκλεγεί στο αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης στις 5 Ιανουαρίου του 1945 εκ γονέων Γεωργίου και Δωροθέας Σκόνδρα. Πριν μάθει να ομιλεί την Αγγλική, ομιλούσε μόνο την Ελληνική καθότι μόνο αυτή μιλούσαν στο σπίτι του. Ανήκε στην κοινότητα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του Λόουελ στην οποία υπηρετούσε ως ιεροπαίδι, ενώ είχε σκεφθεί να γίνει ιερεύς. Απεφοίτησε με άριστα από το Λύκειο του Λόουελ, ενώ ταυτόχρονα ήταν και πολύ καλός αθλητής. Σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών του πανεπιστημίου του Harvard, ενώ αναμείχθηκε στο κίνημα εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ και συνέβαλε στην κατάληψη του κτιρίου του Harvard. Διέκοψε τις σπουδές του επί ένα έτος καθότι επιδόθηκε σε αντιπολεμικές δραστηριότητες, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε και έλαβε το πτυχίο Μπάτσελορ στα Μαθηματικά.

ΦΡΑΝΣΙΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «D'Youville» του Λόουελ η Φράνσις Πατσουράκου, μέλος εκ των επιφανέστερων και μεγαλύτερων αριθμητικά οικογενειών της πόλης του Λόουελ. Η αείμνηστη γεννήθηκε στο Λόουελ στις 9 Νοεμβρίου του 1927, εκ γονέων Παναγιώτη και Δημητρούλας Πατσουράκου. Επειτα από την αποφοίτησή της από το Λύκειο του Λόουελ σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University) από το οποίο έλαβε το πτυχίο Μπάτσελορ. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης στον κλάδο των Παιδαγωγικών από το οποίο έλαβε το πτυχίο Μάστερ. Η αείμνηστη εργάσθηκε στο Σχολικό Σύστημα της πόλης Wakefield της Μασαχουσέτης.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στη Φλόριδα όπου διέμενε από τη συνταξιοδότησή του το 1997 και εντεύθεν ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Πρωτόπαπας. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Πάνω Ζοδχία της Κύπρου στις 23 Ιανουαρίου του 1927εκ γονέων Δημητρίου Πρωτόπαπα και Παναγιώτας Κατσάρη. Ηλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 1949 και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Επειτα από την αποφοίτησή του το 1952 συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αντόβερ Νιούτον η οποία εδρεύει στην πόλη Νιούτον της Μασαχουσέτης από την οποία έλαβε το δίπλωμα Μπάτσελορ στη Θεολογία το 1954 και το Μάστερ στην Ποιμαντική Κλινική Ψυχολογία το 1955. Στις 5 Ιουνίου του 1955 νυμφεύθηκε με την Αικατερίνη Λιανίδη από την πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης. Στις 26 Ιουνίου χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 9 Ιουλίου του 1955 Πρεσβύτερος.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΗΛΟΥΣΙΟΥ ΝΗΦΩΝ

Εθνικός Κήρυξ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΗΛΟΥΣΙΟΥ ΝΗΦΩΝ

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών ο Μητροπολίτης Πηλουσίου Νήφων, σκορπίζοντας τη θλίψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Ο Μητροπολίτης Πηλουσίου Νήφων (κατά κόσμον Νικήτας Τσαβαρής) γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής το έτος 1959. Ηταν πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Απεσπάσθη το έτος 2005 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ι. Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου ως Καθηγούμενος. Την 6η Οκτωβρίου 2009, τη προτάσει του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β ́, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βαβυλώνος, διατηρών τα ηγουμενικά του καθήκοντα στην περιώνυμο Ι. Μονή. Εχειροτονήθη Επίσκοπος υπό την 18η Οκτωβρίου 2009. Την 26η Νοεμβρίου 2014 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πηλουσίου.

π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών ο π. Δημήτριος Τσίγκας από την πόλη Melbourne της Φλόριδας από επιπλοκές σχετιζόμενες με τριετή μάχη εναντίον καρκίνου των πνευμόνων, ο οποίος τελικά έκανε μετάσταση στον εγκέφαλο. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1960 στην Πάτρα, ενώ μετανάστευσε με την οικογένειά του το 1962 στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Succasunna της Νέας Ιερσέης όπου ο ιερέας πατέρας του και η μητέρα του άρχισαν την κοινότητα του Αγίου Ανδρέα στην οποία υπηρέτησαν επί 43 χρόνια. Απεφοίτησε από το Λύκειο Roxbury και στη συνέχεια απεφοίτησε από το πανεπιστήμιο Rutgers στη Βιολογία και Ψυχολογία. Ευρισκόμενος στο πρώτο έτος των μεταπτυχιακών του σπουδών έλαβε την κλήση για την Ιεροσύνη η οποία οδήγησε τα βήματα στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία αποφοίτησε το 1987.

ΦΛΩΡΑ ΒΕΚΙΑΡΙΔΗ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών η Φλώρα Βεκιαρίδη από την πόλη Needham της Μασαχουσέτης, η οποία διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες δασκάλα της Ελληνικής γλώσσας, και έχαιρε την αγάπης και της εκτίμησης των μαθητών, μαθητριών και γονέων, αλλά και της ευρύτερης Ομογένειας της Βοστώνης. Η αείμνηστη γεννήθηκε στον Πειραιά στις 9 Ιουνίου του 1932, εκ γονέων Νικολάου Χανιώτη και Πηγής Κάρα. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1960 προκειμένου να ζήσει με την μητέρα της στο προάστιο Jamaica Plain της Βοστώνης και ξεκίνησε τη διδασκαλική της σταδιοδρομία διδάσκοντας μαθήματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Βοστώνης (Boston Center for Adult Education). Εργάσθηκε στο Ελληνικό Δίγλωσσο Πρόγραμμα των Δημόσιων Αμερικανικών Σχολείων της Βοστώνης, αλλά ήταν ιδιαίτερα γνωστή από τη διδασκαλία της και τη διεύθυνση στο Ελληνικό Σχολείο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί σαράντα έτη χιλιάδες Ελληνοαμερικανόπουλα την Ελληνική γλώσσα και Πολιτισμό. Μετέδωσε την αγάπη της για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνισμό στα παιδιά και τα εγγόνια της.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ

Η κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Ιπσγουϊτς (Ipswich) της Μασαχουσέτης, καθώς και η ευρύτερη Ομογένεια της περιοχής θρήνησαν την εκδημία του πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Γκοβόστη, 78 ετών, ο οποίος την υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα επί 51 συναπτά έτη. Ο π. Ιωάννης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινότητα, αλλά και γενικότερα, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό την παραμονή της Εορτής των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Μητρόπολη Βοστώνης και γράφτηκε στην νεκρολογία του. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Lahey Hospital στην πόλη Μπέρλιγκτον της Μασαχουσέτης. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1942 εκ γονέων Σπήλιου και Τζένης Γκοβόστη μεταναστών εξ' Ελλάδος. Απεφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ, εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία απεφοίτησε το 1966.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΚΑΓΚΑΣ

Απεβίωσε στην πόλη Γουότερμπερι του Κονέκτικατ σε ηλικία 83 ετών ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής Στέργιος Γκάγκας, ο ποίος ήταν επί μακρά σειρά ετών στήριγμα της κοινότητας της Αγίας Τριάδας του Γουότερμπερι και επί προεδρίας του οποίου χτίσθηκε ο ναός και το κοινοτικό κέντρο. Ο αείμνηστος καταγόταν από το χωριό τον Πεντάλοφο της Κοζάνης και ήταν επί πολλές δεκαετίες και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 1961 ανελλιπώς καθημερινός αναγνώστης του «Εθνικού Κήρυκα».

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΙΛΑΝΔΡΙΝΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Φιλανδρινός στη Μινεάπολις της Μινεσότα. Ο αείμνηστος ανήκε στην πρώτη γενιά των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής οι οποίοι είχαν γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, ο μακαριστός π. Θεόδωρος είχε γεννηθεί στην πόλη Racine του Ουισκόνσιν στις 30 Μαρτίου του 1928 και ήταν το ενδέκατο παιδί του Κωνσταντίνου Φιλανδρινού από τη Χώρα της Τριφιλίας και της Δήμητρας Μπακογιάννη από την Βαμβακού της Λακωνίας. Επειτα από την αποφοίτησή του από το Λύκειο εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού η οποία αρχικά ήταν στην πόλη Πάμφρετ του Κονέκτικατ και στη συνέχεια μετακόμισε στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης και έκανε Θεολογικές σπουδές μεταξύ των ετών 1947 -1950.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ

Αναχώρησε στις 16 Ιουνίου 2020 για την αιωνιότητα σε ηλικία 88 ετών στο Quincy της Μασαχουσέτης, ο Παναγιώτης Καραβίτης Επίτιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Bridgewater State College της Μασαχουσέτης και οφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο αείμνηστος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Μέλος πολύτεκνης και ψαλτικής οικογένειας. Ο Παναγιώτης Καραβίτης έφυγε το 1953 για την Αμερική, όπου σπούδασε και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ διδάσκοντας Αρχαία και Ελληνορωμαϊκή Ιστορία. Παράλληλα, έψαλε σε πολλούς ναούς της εκεί Ομογένειας και προσέφερε από διάφορες θέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΧΑΡΑΚΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΧΑΡΑΚΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στην πόλη Spring Hill της Φλόριδας, ο πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Χάρακας, ένας εκ των πλέον κορυφαίων ιερέων, καθηγητών και συγγραφέων της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής. Ο αείμνηστος π. Στυλιανός διετέλεσε επί σειρά ετών συνεργάτης του «Ε.Κ.» και συγκεκριμένα εκ των κορυφαίων αρθρογράφων της εβδομαδιαίας αγγλόφωνης έκδοσής μας, «The National Herald» και προ αυτού του μηνιαίου καλαίσθητου περιοδικού του «Ε.Κ.» «The Greek Accent». Ο μακαριστός π. Στυλιανός γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1932 εκ γονέων Σπυρίδωνος και Αικατερίνης Χάρακα στην πόλη Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας. Απεφοίτησε από το Δημοτικό και το Λύκειο της πόλης Wilkinsburg το 1949. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University School of Theology).

ΟΛΓΑ ΧΑΣΙΩΤΗ

Εθνικός Κήρυξ

ΟΛΓΑ ΧΑΣΙΩΤΗ

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών η Ολγα Χασιώτη από την πόλη Πόρτλαντ του Μέιν, η οποία ήταν πολύ αγαπητή σε όλους στην οικογένειά της, στους συγγενείς, γείτονες και φίλους. Την ημέρα της εκδημίας της οι καμπάνες του ναού στη γενέτειρά της, στο χωριό Βασιλικό της Ηπείρου ήχησαν πένθιμα τιμώντας την μνήμη της. Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1927 και ήταν το δεύτερο από τα τρία αδέλφια της τα οποία απεβίωσαν στην Ελλάδα. Παντρεύτηκε με τον Φώτιο Χασιώτη το 1951, ο οποίος απεβίωσε το 1985. Μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα έφτασαν στο Pawtucket του Ροντ Αϊλαντ το 1953 με τον γιο τους που είχαν αποκτήσει και ξεκίνησαν την καινούργια τους ζωή στην Αμερική όπου συναντήθηκαν και πάλι με πολλούς φίλους και συγγενείς.