GR US

Oμογενείς του Νότου μιλούν στον «Ε.Κ.» για την έξαρση του κορωνοϊού

Εθνικός Κήρυξ

Τεχνικός καθαρίζει το Villaggio del Vino στο Τάιλερ του Τέξας. (Sarah A. Miller/Tyler Morning Telegraph via AP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κορωνοϊός βρίσκεται στην κορύφωσή του στις Πολιτείες του Τέξας και της Φλόριδας, καθώς καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται αυξάνονται. Στο Τέξας τα περισσότερα εστιατόρια έχουν κλείσει, ενώ κάποια δουλεύουν με διανομές και παραλαβές φαγητού. Ο κόσμος κυκλοφορεί με μάσκες, ενώ η είσοδος χωρίς αυτές στα καταστήματα και σούπερ μάρκετ δεν επιτρέπεται.

Οι ομογενείς στο Χιούστον φτάνουν τους 5.000. Ενας από αυτούς είναι και ο Ντένις Μουστάκης, ο οποίος διατηρεί εδώ και 47 χρόνια συνεργείο αυτοκινήτων και έχει οκτώ υπαλλήλους. Οπως λέει στον «Ε.Κ.» η κατάσταση δεν είναι καλή. «Το Χιούστον είναι στο κόκκινο. Τα εστιατόρια υποφέρουν, τα περισσότερα έχουν κλείσει. Εγώ παραμένω ανοικτός και ευτυχώς δεν έδιωξα υπαλλήλους, ούτε μείωσα μισθούς».

Ο ίδιος είναι μέλος και στην επιτροπή για τον Μαραθώνιο του Χιούστον, ο οποίος πιθανότατα θα ακυρωθεί. «Δεν νομίζω να καταφέρουμε να γίνει ο Μαραθώνιος φέτος. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο κόσμος κυκλοφορεί με μάσκες, κανείς δεν μπορεί να μπει σε μαγαζί αν δεν φοράει», αναφέρει ο κ. Μουστάκης.

Οσον αφορά τα κρούσματα, ανέφερε πως και ο ίδιος έχασε έναν φίλο του από τον κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη. «Και ένας από τους πελάτες μου έχασε τη ζωή του, ενώ γνωρίζω και άλλους με τους οποίους συνεργάζομαι και έχουν νοσηλευτεί».

Η εικόνα σε πολλά σημεία της Φλόριδας δεν θυμίζει σε τίποτα ότι υπάρχει κορωνοϊός. Τα εστιατόρια λειτουργούν κανονικά, τα μπαρ δέχονται κι αυτά κόσμο, οι παραλίες είναι ανοιχτές και γεμάτες. «Δεν υπάρχει φόβος. Ο κόσμος δεν έχει συναίσθηση τού τι συμβαίνει γύρω του», περιγράφει ο Μανώλης Βελιβασάκης, πρώην πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Οπως περιγράφει, όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά, τα εμπορικά κέντρα, τα μπαρ, οι παραλίες και σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι αποστάσεις. «Ο κόσμος φοράει μάσκες αλλά δεν υπάρχει φόβος από τον κόσμο. Εγώ φοβάμαι πολύ περισσότερο τώρα και δυστυχώς δεν βλέπουμε να υπάρχει ομοψυχία των διοικούντων. Τα μαγαζιά είναι γεμάτα αλλά και τα νοσοκομεία στην Τάμπα έχουν σχεδόν γεμίσει».

Η Μαρία Πολίτη, από το Παλμ Μπιτς, δεν κυκλοφορεί πολύ καθώς ανησυχεί γιατί βλέπει πολύ κόσμο στους δρόμους. «Αν και οι περισσότεροι φοράνε μάσκα και πάλι ανησυχώ. Οι αποστάσεις δεν τηρούνται πάντα και ο κόσμος κυκλοφορεί στις παραλίες ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς».

Η Νίνα Πετροπούλου, από το Χιούστον του Τέξας, προσπαθεί να μην κάνει πολλές εξόδους. «Ο κόσμος κυκλοφορεί. Τα μαγαζιά είναι όλα ανοιχτά. Οταν βγαίνουμε έξω, προσέχουμε. Φοράμε μάσκες, γάντια και πάμε. Στο μόνο εστιατόριο που πηγαίνω είναι σε ελληνικό που ξέρω τον ιδιοκτήτη. Γενικά φυλαγόμαστε και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις».

H Ελίζαμπεθ Κανάκη, από το Χιούστον, εκφράζει την ανησυχία της καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Η ίδια είχε δύο μήνες να βγει από το σπίτι της. Τώρα, άρχισε δειλά δειλά να κυκλοφορεί. «Πάντοτε με μάσκα βέβαια. Αν δεν την φοράμε έχει πρόστιμο. Προσέχει ο κόσμος. Δεν βγαίνει όπως πριν στα εστιατόρια. Κι εγώ μετά από τόσο καιρό βγήκα για να πάω στο γιατρό. Αρχισα να πηγαίνω και στο εστιατόριο, αλλά μόνο στα έξω τραπέζια και πάντοτε με την μάσκα μου. Δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά. Για ψώνια στα μαγαζιά δεν έχω πάει ακόμα γιατί είμαι και ηλικιωμένη και φοβάμαι».

Ο Νίκος Αποστολόπουλος, από την Βόρεια Καρολίνα, ασχολείται με το Real Estate. Οπως μας είπε, η δουλειά έχει μειωθεί κατά πολύ. «Η κατάσταση δεν είναι καλή. Εχει πέσει η δουλειά. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν οριστικά. Ευτυχώς οι ελληνικές δεν κλείνουν και αυτό πιστεύω συμβαίνει επειδή ο Ελληνας βάζει προσωπική εργασία». Τα εστιατόρια λειτουργούν με 50% του χώρου τους».

Η Βόρεια Καρολίνα βρίσκεται ακόμη στη φάση 2. «Η κατάσταση μάς πάει πίσω λόγω του ότι υπάρχουν κι άλλα κρούσματα. Η Νότια Καρολίνα έχει κρούσματα και αυτό επηρεάζει και εμάς παρ’ όλο που δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα. Είναι δύσκολο να αποκτήσει την εμπιστοσύνη ο πελάτης για να βγει έξω να ξοδέψει για φαγητό, ρούχα κ.λπ. Πιστεύω όμως πως είναι θέμα χρόνου να επανέλθουμε».