GR US

Ομογενής της Νέας Ιερσέης προσπαθεί να σώσει το ντάινερ του πατέρα του

Εθνικός Κήρυξ

Το κτίριο - φάντασμα της ιστορικής Tom's Diner, την οποία ο Τομ Σερέτης προσπαθεί να αναβιώσει. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Τομ Σερέτη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποφασισμένος να αναβιώσει την ιστορική ντάινερ του πατέρα του, παρά τις πιέσεις που καταγγέλλει ότι δέχεται αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες, δηλώνει στον «Ε.Κ.» ο ομογενής Τομ Σερέτης (Tom Seretis) από το Λέντζγουντ της Νέας Ιερσέης. Ο διακριτικός τίτλος της επιχείρησης είναι «Tom’s Diner» και, μέχρι το 2004 που λειτουργούσε, ήταν η δεύτερη πιο παλιά ντάινερ στη Νέα Ιερσέη και ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή.

«Στους χώρους της ‘Tom’s Diner’ έχουν γυριστεί και σκηνές του βιντεοκλίπ της Cindy Lauper (Σίντυ Λόπερ) ‘Time After Time’. Ημουν μέσα στα γυρίσματα, ο πατέρας μου αρχικά είχε ζητήσει να μπω κι εγώ στο βίντεο, όμως άλλαξε γνώμη γιατί είχα μακρύ μαλλί», θυμάται ο Τομ Σερέτης.

Η ιστορία της οικογένειας του Σερέτη στην Αμερική ξεκινά από τον παππού του, ο οποίος αναχώρησε από την Ελευθέριανη Ναυπακτίας το 1934, προκειμένου να εργαστεί στις ΗΠΑ και να φέρει αργότερα τα δυο του παιδιά, έχοντας χάσει αναπάντεχα την γυναίκα του. Κατάφερε να αναπτυχθεί επιχειρηματικά, πουλώντας φυστίκια και κάνοντας αιματηρές οικονομίες για τη συνέχεια. Το 1958 εξαγόρασε το ιστορικό «Silver Dollar Diner», το οποίο μετονόμασε σε Tom’s Diner. Στην συνέχεια, η εκμετάλλευση της επιχείρησης πέρασε στον Φρανκ Σερέτη -πατέρα του Τομ Σερέτη του νεότερου- και την σύζυγό του, Πολίν. Με την πάροδο των ετών, η «Tom’s Diner» εξελίχθηκε σε νέο σημείο αναφοράς, με σημαντικές διακρίσεις.

«Ο πατέρας μου έμεινε στις επάλξεις μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η ντάινερ αυτή ήταν η ζωή του. Η μόνη φορά που πήγε διακοπές στην Ελλάδα ήταν το 1994. Δεν έφευγε ποτέ», θυμάται ο Τομ Σερέτης.

Η «Tom’s Diner» λειτουργούσε μέχρι και τον αναπάντεχο θάνατο του Φρανκ Σερέτη, την Μεγάλη Παρασκευή του 2004. Εκτοτε, πρακτικά θέματα λειτουργίας, όπως επίσης και τεχνικά προβλήματα της περιοχής - λόγω μιας διαρροής που δηλώθηκε από παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων - οδήγησε στο «λουκέτο». Παρ’ όλα αυτά όμως, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ο Τομ Σερέτης ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδέα της επαναλειτουργίας.

«Οταν πέθανε ο πατέρας μου, είχα μια σειρά από ζητήματα να λύσω. Δυστυχώς, δέχομαι πόλεμο και από τις ίδιες της Αρχές της πόλης, προκειμένου να αναγκαστώ να πουλήσω την έκταση και να φύγει το κτίριο του ντάινερ από εδώ. Ομως, είμαι αποφασισμένος να το επαναλειτουργήσω. Κάναμε μια μελέτη και αποδείχθηκε ότι η διαρροή από το πρατήριο δεν επηρεάζει πλέον τον χώρο της ντάινερ», αναφέρει ο ομογενής κτηματομεσίτης.

Για τον σκοπό αυτό, ο Τομ Σερέτης έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στο GoFundMe, με στόχο τις 552.000 δολάρια. Οπως τονίζει, με αυτά τα χρήματα θα ανακαινίσει και θα επαναλειτουργήσει την ντάινερ, δεσμευόμενος όμως ότι θα τα επιστρέψει με δραστηριότητες στην κοινότητα.

«Θα έχουμε κοινωφελή δραστηριότητα. Θα στηρίξουμε τους βετεράνους, τα παιδιά με αναπηρία και θα προσφέρουμε γεύματα. Ο,τι χρήματα λάβουμε, θα γυρίσουν πίσω στην κοινότητα μέσω δραστηριοτήτων».

Επιπλέον, εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά τις προτάσεις για εξαγορά της έκτασης, με αποκορύφωμα την προσέγγιση από τον όμιλο καταστημάτων Wawa.

«Η Wawa μου προσέφερε το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να δώσω την έκταση για πολυκατάστημα. Ομως εγώ αρνήθηκα. Με είπαν τρελό, αλλά ξέρω πάρα πολύ καλά τις τιμές της περιοχής και τα μεγέθη σε βάθος χρόνου», καταλήγει ο Τομ Σερέτης.