GR US

Πήτερ Ιωάννου: Χρειάζεται υπομονή να στήσεις μια επιχείρηση

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πήτερ Ιωάννου.

Ο Πήτερ Ιωάννου ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα με την Celina Imports τον Απρίλιο του 2019. Τα προηγούμενα χρόνια είχε συνεργαστεί με αρκετούς εισαγωγείς και διανομείς σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης, από τον οδηγό παράδοσης, τη διαχείριση χαρτοφυλακίων κρασιού πολυτελείας έως την ανώτερη διοίκηση τα τελευταία 25 χρόνια. Εραστής του καλού κρασιού και του καλού φαγητού, όχι μόνο για την ικανοποίηση των αισθήσεων που προσφέρουν, αλλά για τον επικοινωνιακό σύνδεσμο που δημιουργούν μεταξύ των ανθρώπων, αποφάσισε, πως έπρεπε να δημιουργήσει τον δικό του χώρο, ώστε να μην είναι διαρκώς αναγκασμένος να ακολουθεί τα «πρέπει» των εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόταν.

Είχε συνειδητοποιήσει στην πορεία του αυτή, ότι η επιχειρηματική του φύση, θα του επέτρεπε να είναι ευτυχισμένος, μόνο αν μπορούσε να κατευθύνει τον πελάτη του με τον τρόπο που ο ίδιος ένιωθε, ότι ήταν ο σωστός.

Ποια είναι η αίσθηση να εργάζεσαι με τα κρασιά;

Μου δίνει μεγαλή χαρά. Όπως ανέφερα νωρίτερα το κρασί και το φαγητό φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Λατρεύω το πώς διαφορετικές φιλοσοφίες οινοποίησης, διαφορετική γη και κλιματολογικές συνθήκες συναντιούνται, για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό, που δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί. Είναι μια αίσθηση ενός χρόνου και ενός τόπου. Ενα μάθημα ιστορίας, γεωλογίας, βιολογίας και γεωγραφίας όλα σε ένα.

Εξηγήστε απλά πώς λειτουργεί η πώληση και η αγορά κρασιού

Ενας εισαγωγέας είναι ο πλοηγός των νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν πολλά βήματα για την εισαγωγή, συμπεριλαμβανομένων, εγκρίσεων ετικετών, εγγραφών ανά πολιτεία, ανάλυσης προϊόντων κ.λπ. Οι νόμοι για το κρασί και το ποτό στις ΗΠΑ μπορεί να είναι περίπλοκοι, καθώς υπάρχουν ομοσπονδιακές και κρατικές εντολές, που μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους. Μερικές φορές νιώθουμε, ότι συνεργαζόμαστε με 50 διαφορετικές χώρες και όχι με τις «Ηνωμένες Πολιτείες».

Υπάρχουν νέες προκλήσεις εισαγωγής και εμπορίας ελληνικού κρασιού;

Η εισαγωγή και η εμπορία του ελληνικού κρασιού ήταν πάντα δύσκολη, καθώς η Ελλάδα, δεν είναι μια από τις γνωστές χώρες οινοποίησης. Αν και τα ελληνικά κρασιά είναι πολύ καλά και μοναδικά, όλοι στον κόσμο παράγουν καλό κρασί σήμερα. Ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και η χρηματοδότηση για μάρκετινγκ από την Ελλάδα είναι ελάχιστη. Για τα γενικά κρασιά της αγοράς, η τιμή είναι ένα ζήτημα καθώς το ευρώ διαπραγματεύεται υψηλότερα από το δολάριο.

Από ποιες περιοχές του κόσμου απολαμβάνετε το κρασί;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, γιατί πραγματικά μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικά κρασιά από όλο τον κόσμο. Δεν έχω συγκεκριμένες προτιμήσεις, αλλά ορισμένες από τις ιστορικά υψηλής ποιότητας περιοχές, προσφέρουν σταθερά υπέροχα κρασιά. Συγκρίνοντας μερικά από τα μοναδικά κρασιά της Ιταλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει επίσης πως τα ελληνικά κρασιά προσφέρουν τώρα το ίδιο επίπεδο ποιότητας.

Ποια είναι η κατάσταση της επιχείρησης Celina Imports επί του παρόντος, καθώς η κρίση του coronavirus συνεχίζει να ξεδιπλώνεται;

Οι εισαγωγές Celina συνεχίζουν να αυξάνονται - αλλά φυσικά με βραδύτερο ρυθμό, καθώς ο ιός έχει εξολοθρεύσει τη βιομηχανία εστιατορίων, η οποία είναι η βασική διέξοδος για την κατανάλωση κρασιού. Χωρίς εστιατόρια που λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα, έπρεπε να είμαι πιο συντηρητικός με τα αποθέματα καθώς και να φέρω νέα προϊόντα. Έπρεπε επίσης να επικεντρωθώ σε άλλους τύπους προϊόντων που είναι πιο φιλικά προς το λιανικό εμπόριο, για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν από αυτήν την κρίση. Το λιανικό κατάστημα κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν για οικιακή κατανάλωση.

Πόσο γρήγορα πιστεύετε ότι η βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει, μόλις τεθεί υπό έλεγχο το ξέσπασμα;

Νομίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος για ανάκαμψη, καθώς οι καταναλωτές πρέπει να ξαναχτίσουν εμπιστοσύνη για το φαγητό. Μέχρι να υπάρξει ένα πραγματικό αποδεδειγμένο εμβόλιο που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η βιομηχανία εστιατορίων θα συνεχίσει να περιορίζεται σε χαμηλότερη πληρότητα.

Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον, που προσπαθεί να γίνει διανομέας;

Χρειάζεται υπομονή και χρόνο για να χτίσει μια επιχείρηση. Θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται αλλά ...μην τους ακούτε!

Θέλετε να πείτε κάτι στους Ελληνες καταναλωτές;

Εχω δουλέψει με όλα τα επίπεδα κρασιού από όλο τον κόσμο. Μετά από πολλά χρόνια δοκιμής, μπορώ να συμπεράνω με βεβαιότητα, ότι τα ελληνικά κρασιά είναι υπέροχα! Νιώστε σίγουροι για το ελληνικό κρασί και μοιραστείτε το με άλλους!