GR US

Στις 19 Μαϊου η πρώτη μεγάλη άρση των περιορισμών στη Νέα Υόρκη

Εθνικός Κήρυξ

Washington Square Park, Μανχάταν, 22 Απριλίου 2021. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον προ των πυλών για τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη, με τις δυο Πολιτείες να ακολουθούν κοινή πολιτική σταδιοποίησης της άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε ισχύ εδώ και 14 μήνες.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο (Andrew Cuomo), η πρώτη ημερομηνία-ορόσημο είναι η 19η Μαϊου, ημέρα κατά την οποία οι περισσότεροι αυστηροί περιορισμοί στην πληρότητα για βασικούς χώρους παροχής υπηρεσιών θα πάψουν να βρίσκονται εν ισχύ.

Ειδικότερα, από αυτήν την ημέρα κι έπειτα, αναστέλλονται όλες οι εκτελεστικές διαταγές που περιορίζουν την χωρητικότητα σε επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, τα γυμναστήρια, τους χώρους οικογενειακής ψυχαγωγίας, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα γραφεία και άλλους παρεμφερείς κλάδους.

Οπως τόνισε ο κ. Κουόμο, υπό αυτήν την συνθήκη θα έχουν τυπικά το ελεύθερο να επαναλειτουργήσουν τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ, αν και, πρακτικά, κάτι τέτοιο δεν δύναται να συμβεί ακόμη, αφού για να ανέβει μια παράσταση απαιτεί καλλιτεχνική, αλλά και εμπορική προετοιμασία.

Την ίδια στιγμή, ο μέγιστος αριθμός προσέλευσης σε κοινωνικές εκδηλώσεις αυξάνεται στα 500 άτομα για τους εξωτερικούς χώρους στις 10 Μαϊου και για τους 250 στις 19 Μαϊου. Από τις 19 Μαϊου παύει το όριο για τις οικιακές συγκεντρώσεις σε υπαίθριους χώρους, ενώ σε εσωτερικούς διατηρείται μεν, αλλά ανεβαίνει στα 50 άτομα.

Οι μοναδικοί χώροι που θα εξακολουθήσουν να έχουν όρια είναι τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, η επιτρεπόμενη χωρητικότητα των οποίων όμως θα ανέβει στο 33% και 30%, αντίστοιχα. Πάντως, το όριο αυτό αναμένεται επίσης να έχει ημερομηνία λήξης, με τον Αντριου Κουόμο να προαναγγέλλει πως ο ίδιος και οι ομόλογοί του από Νέα Ιερσέη και Κονέκτικατ θα επανέλθουν με ένα πιο ολοκληρωμένο πλάνο για την διεύρυνσή του.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Κουόμο, όσο και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio) έχουν θέσει την 1η Ιουλίου ως ορόσημο για πλήρη απελευθέρωση των μέτρων στη Νέα Υόρκη.

Τα εστιατόρια «ανοίγουν» το μετρό

Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΜΤΑ, πριν την επίσημη τοποθέτηση του κυβερνήτη, η πρώτη φάση απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, στις 17 Μαϊου, που αφορά αρχικά τους εξωτερικούς χώρους, θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της 24ωρης εξυπηρέτησης στο μετρό της Νέας Υόρκης, το οποίο κατέβαζε ρολά τη νύχτα για λόγους απολύμανσης, διακόπτοντας τα συνεχή δρομολόγια για πρώτη φορά στην Ιστορία του.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχε ληφθεί την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, όταν και αποφασίστηκε οι υπόγειοι σιδηρόδρομοι να προσαρμοστούν στις ανάγκες των λεγόμενων «εργαζόμενων πρώτης ανάγκης» (essential workers), που ήταν και οι μοναδικοί που προσέρχονταν κανονικά στον χώρο ή το πεδίο εργασίας τους, την περίοδο της πανδημίας.

Η τετράωρη, αρχικά, νυχτερινή διακοπή μειώθηκε στις δυο ώρες τον περασμένο Φεβρουάριο και πλέον ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απαλοιφή της, ανακουφίζοντας συλλογικά όργανα του επιβατικού κοινού, που εξέφραζαν φόβους πως, με αφορμή την πανδημία, ο 24ωρος χαρακτήρας του μετρό της Νέας Υόρκης θα αποτελούσε παρελθόν.

Τα εστιατόρια έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την φυσιολογική λειτουργία την Δευτέρα, καθώς επετράπη μετά από 14 μήνες η εξυπηρέτηση πελατών στον χώρο του μπαρ, σε επίπεδο Πολιτείας.

Την προσεχή Παρασκευή 7 Μαϊου οι χώροι εστίασης στην πόλη της Νέας Υόρκης θα ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους σε ποσοστό 75%, ενώ την 31η Μαϊου θα απελευθερωθεί πλήρως το ωράριο, σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Στόχος η διατήρησή του ρυθμού εμβολιασμών

Καθηγητές Πανεπιστημίων του κλάδου της Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «NY1», εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την στρατηγική του Δήμου και της Πολιτείας να θέσουν από τώρα ημερομηνία πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας της πόλης, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να συνδέσουν το χρονοδιάγραμμα με αριθμητικούς στόχους που αφορούν είτε στον αριθμό εμβολιασμών, είτε στην μείωση των κρουσμάτων.

Από την πλευρά τους, Κουόμο και ντε Μπλάσιο, όπως και οι επιστημονικοί τους συνεργάτες, απαντούν ότι οι αριθμοί σε τομείς-«κλειδιά» της πανδημίας τους δίνουν την δυνατότητα να προχωρούν στον σχεδιασμό, καθώς καταδεικνύεται ότι έχει σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος.

Σε επίπεδο εμβολιασμού, στην Πολιτεία Νέας Υόρκης μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχε εμβολιαστεί πλήρως ένα 35,8% των πολιτών (6.955.111 άτομα) ενώ ο αριθμός αυτών που έχουν λάβει, έστω, την πρώτη δόση, ανέρχεται στο 47,7% (6.955.111).

Οπως έχει αναφερθεί επανειλημμένως, κυβερνητικές και δημοτικές υπηρεσίες προβληματίζονται για την χαμηλότερη προσέλευση των μειονοτήτων, αλλά και των κατοίκων των, κατά τεκμήριο, φτωχότερων συνοικιών.

Πάντως, ο Αντριου Κουόμο προανήγγειλε την εντατικοποίηση της καμπάνιας στην ηλικιακή κατηγορία από 16 έως 25 ετών, η οποία μπήκε τελευταία στην διαδικασία και παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (18,5%), ενώ ο Μπιλ ντε Μπλάσιο δεν δίνει βάση σε αυτό, αλλά επαναλαμβάνει πως «οι εμβολιασμοί είναι η μοναδική οδός επιστροφής στην κανονικότητα».