GR US

Θανάσης Τεντολούρης: «Οι πελάτες είναι η δεύτερη οικογένειά μου»

Εθνικός Κήρυξ

O Θανάσης Τεντολούρης.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, λόγω του είδους επαγγέλματος που έχουμε, είμαστε δύσπιστοι σε πολλά από αυτά που ακούμε. Πριν πάρω συνέντευξη από τον Θανάση Τεντολούρη, τον μελλοντικό διάδοχο των Mediterranean, είχα ακούσει, ότι είναι όλη μέρα στο 30 Av και 34 street, με μια ποδιά και εξυπηρετεί τους πελάτες, οι οποίοι δεν μπορούν να διακρίνουν αν υπάρχει αφεντικό στο Mediterranean ή όχι. Εκανα απρόσμενη έφοδο λοιπόν, με σκοπό να αγοράσω ένα μεγάλο μου πάθος, που λέγεται παστέλι μελωμένο, να συναντήσω τον μελλοντικό μου συνεντευξιαζόμενο και κυρίως να διαπιστώσω, αν η πληροφορία που πήρα «πήγαινε ό,τι ώρα θες, θα τον βρεις εκεί, μόνο που δεν θα καταλάβεις, αν είναι το αφεντικό ή ο υπάλληλος. Είναι πολύ απλό και καλό παιδί», ήταν αληθινή.

Τον βρήκα πίσω από τον πάγκο με ένα υπάλληλό του, έτοιμο να μου πουλήσει ό,τι του ζητήσω από τα καταπληκτικά τυριά και σαλάμια, που απλώνονταν μπροστά μου, αφού δεν ήξερε καν ποια είμαι. Εβγαλα το κινητό και τους ζήτησα να τους τραβήξω μια φωτογραφία. Δεν μου έφερε κανένα εμπόδιο και με γέλιο αφέθηκε «στη ιδιορυθμία της τουρίστριας», που πιθανόν να με αξιολόγησε. Οταν μετά του εξήγησα ποια είμαι, ένιωσε αμηχανία και μια συστολή ανύπαρκτη, σχεδόν στους καιρούς του θράσους και της ματαιοδοξίας που ζούμε.

Ο Θάνος Τεντολούρης έχει το σπάνιο χάρισμα, να μην είναι άπληστος, να μην κομπάζει, να μην προβάλει το εγώ του, αλλά να εργάζεται σκληρά για το μέλλον, απολαμβάνοντας όμως την κάθε στιγμή, που του επιτρέπει ο χρόνος, να την αφιερώνει στην οικογένειά του. Γιος του Βασίλη Τεντολούρη, του ανθρώπου που έστησε το πρώτο Mediterranean, και άξιος συνεχιστής του, απάντησε μετά χιλίων κόπων και βασάνων στις ερωτήσεις μου, αφού δεν του αρέσουν καθόλου οι συνεντεύξεις.

Οπως θα διαπιστώσετε, παρ' όλα αυτά, η πίεση που του ασκήθηκε είχε εξαιρετικά αποτελέσματα…

Κύριε Τεντολούρη, να κάνουμε ένα πέρασμα από τα πρώτα βήματά σας και την πορεία που έχετε διαγράψει από τότε.

Εκανα μια πολύ απλή και φυσιολογική ζωή σαν παιδί μεταναστών, που μεγάλωσα στην Αστόρια. Πήγαινα σχολείο, έπαιζα με τους φίλους μου, πήγαινα στην εκκλησία. Αργότερα, όταν τελείωσα το λύκειο, πήγα στο πανεπιστήμιο του Λονγκ Αϊλαντ, (Long Island University) και σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μετά από αυτό μπήκα σε πλήρη απασχόληση στο Mediterranean, παντρεύτηκα και έχω δυο αγοράκια, τον Βασίλη 9 χρόνων και τον Αντώνη 5 χρόνων.

Εθνικός Κήρυξ

Τι σας προσήλκυσε στον τομέα της εμπορίας τροφίμων;

Ο τομέας της εμπορίας τροφίμων ήταν αυτός με τον οποίο ασχολήθηκε ο πατέρας μου και ήταν κάτι που μου άρεσε από παιδί, όταν πήγαινα και τον βοηθούσα καμμιά φορά στο κατάστημα που είχαμε παλιά. Μου άρεσε να βλέπω τα ράφια και την τόσο μεγάλη και ομαδοποιημένη ποικιλία από τα προϊόντα που φέρναμε από την Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε ο πατέρας μου και που τόσο πολύ αγαπούσε. Η τάξη που υπήρχε εκεί, η καθαριότητα και οι πελάτες, οι οποίοι στην άρχή ήταν περισσότερο Ελληνες, με έφερναν πολύ κοντά στη ζεστασιά και την αμεσότητα που έχουν οι Ελληνες. Mεγαλωμένος σε ένα σπίτι γεμάτο Ελλάδα και ένα Mediterranean πλούσιο από τα καλύτερα αυθεντικά προϊόντα της ελληνικής γης, το τυρί, το λάδι, τις ελιές, το μέλι, και τους πελάτες μας που ζωντάνευαν κάθε μέρα την πατρίδα μας, μέσα σε ένα μικρό παντοπωλείο, ήταν αναπόφευκτο να θέλω να διατηρήσω αυτή την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά κυρίως να τιμήσω τους κόπους του πατέρα μου, όχι μόνο για να μορφώσει εμένα και την αδελφή μου, αλλά για να διατηρήσει την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό μας, μέσα από αυτό που έμαθε να κάνει καλά. Να φέρνει τα προϊόντα της χώρας μας και να τα προβάλλει σε όλη την Αμερική.

Είχατε ήδη «γνωριστεί» με την τοπική κοινωνία. Θεωρείτε πως είναι ένα καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία του Mediterranean;

Ασφαλώς και είναι. Είχαμε το προνόμιο να είμαστε οι πρώτοι που ανοίξαμε ελληνικό παντοπωλείο το 1974 στην Αστόρια. Ο πατέρας μου έφερνε πολύ καλά προϊόντα από την Ελλάδα και την Κύπρο και σιγά σιγά χτίστηκε η εμπιστοσύνη, όχι μόνο ανάμεσα σ' αυτόν και την τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλη την Αμερική, που από ένα σημείο και μετά άρχισε να τα στέλνει παντού. Χωρίς την εμπιστοσύνη και τη φιλία, που αναπτύχτηκε όλα αυτά τα χρόνια, ανάμεσα σε μας και στους Ελληνες αλλά και ξένους πελάτες μας, δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Θανάσης με τον υπάλληλό του Φίλιππο μέσα στο Μediterranean.

Τα ελληνικά προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα από το αμερικανικό κοινό;

Ναι, έχουμε πολλούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους, που έρχονται στο Mediterranean. Ο καταναλωτής που είναι ξένος, δεν γνωρίζει το ελληνικό προϊόν. Είτε το έχει ακούσει, είτε το δοκίμασε σε κάποιο εστιατόριο, είτε διάβασε για τη Μεσογειακή διατροφή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανήκουν αυτοί που επισκέπτονται την Ελλάδα και όταν επιστρέφουν έρχονται κατευθείαν σε μας και μας ζητούν ακριβώς, ό,τι έφαγαν εκεί. Πρέπει λοιπόν να είμαστε συνεπείς απέναντι στον καταναλωτή, που εφόσον είναι ξένος προς την προέλευση του προϊόντος, πρέπει να πεισθεί 100%, ότι αξίζει να προτιμήσει το ελληνικό προϊόν. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, ότι οι συνεργάτες μας είναι όλοι εξαιρετικοί επαγγελματίες, που διακρίνονται για τη σοβαρότητά τους, γιατί κάτι άλλο εκτός αυτού, μπορεί να χαλάσει την καλή εικόνα που έχουν οι ξένοι καταναλωτές για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και για μας και είναι κρίμα. Πηγαίνοντας τώρα στα ελληνικά προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κάποιος στα ράφια των Mediterranean, αυτά που προτιμούν και Ελληνες και ξένοι είναι το τυρί, το λάδι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, τα παξιμάδια και ακολουθούν όλα τα άλλα.

Μιλήσατε προηγουμένως για καλούς συνεργάτες. Ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργείτε εσείς ως ιδιοκτήτης του Mediterraneanσε σχέση με το προσωπικό σας. Είναι ηγετικός ή ομαδικός;

Το προσωπικό μας αποτελείται από αξιόπιστους ανθρώπους με μεράκι για τη δουλειά, προσωπικές δεξιότητες επικοινωνίας και παράλληλα υποστήριξη στο Mediterranean. Ανάμεσα σε τέτοιο προσωπικό, μόνο σαν ισότιμος συνεργάτης θα μπορούσα να λειτουργήσω και όχι σαν αφεντικό. Φοράω την ποδιά μου και κάνω ακριβώς ό,τι κάνουν και αυτοί. Πουλάω πίσω από τον πάγκο και κανείς δεν θα καταλάβει, αν δεν με ξέρει, αν είμαι το αφεντικό ή ο υπάλληλος. Πρέπει όλοι να έχουν ρόλους, διαφορετικής διαβάθμισης βέβαια και να συμβουλεύει ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο πελάτης νιώθει σαν να μπαίνει στο σπίτι του.

Ο καταναλωτής έχει αλλάξει, και εσείς για να τον ακολουθήσετε πρέπει να τον προσεγγίσετε διαφορετικά. Πόσο έχετε προσαρμοστεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας;

Σήμερα, μπορούμε να είμαστε σε επαφή με τον καταναλωτή, ανά πάσα στιγμή και με διαφορετικό τρόπο. Εκτελούμε παραγγελίες ήδη online εδώ και πέντε χρόνια και στέλνουμε με UPS τα προϊόντα μας, γιατί ο κόσμος κάνει παραγγελίες από όλη την Αμερική. Γενικά η online υπηρεσία αποτελεί μέχρι στιγμής σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς μας. Οι καταναλωτές μπορεί σήμερα να ψάχνουν την καλύτερη τιμή online, αλλά τους αρέσει να έρχονται να αγοράζουν από το κατάστημα.

Τι αγαπάτε πιο πολύ στη δουλειά σας;

Το ότι ψάχνουμε πάντα να βρούμε το καλύτερο, για να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας, που είναι μια δεύτερη οικογένεια για μας και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ. Πρέπει να είσαι δίπλα στον πελάτη, να είσαι αγαπητός, να είσαι καλός στην επικοινωνία. Είμαστε μια μικρή κοινωνία στην Αστόρια και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και αυτό μου δίνει δύναμη να εργάζομαι τόσο πολύ, γιατί μην ξεχνάτε ότι η δική μας δουλειά είναι πολύ κουραστική. Αισθάνομαι σαν να έχω ένα τραπέζι ανοιχτό όλη μέρα και να δέχομαι επισκέψεις.

Εθνικός Κήρυξ

Αποψη του Mediterranean που βρίσκεται στη διεύθυνση: 30-12 34th Street.

Ποια είναι τα στοιχεία, που θα βοηθήσουν την εξέλιξη των SuperMarket;

Πιστεύω ότι χρειάζεται σοβαρότητα, σταθερά υψηλή ποιότητα, συγκεκριμένη ταυτότητα και προσωπικότητα, λογικές τιμές και συνέπεια στην παράδοση των υπηρεσιών.

Είστε πατέρας δύο μικρών παιδιών. Πείτε μας ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας σε μια έντονη επιχειρηματική καθημερινότητα;

Οσο απαιτητική είναι η εργασία άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο είναι το να χτίσεις μια ευτυχισμένη οικογένεια που δεν θα της λείψει τίποτα. Προσπαθώ να βρίσκω χρόνο να είμαι με την οικογένειά μου. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν κατάλληλη παιδεία, μόρφωση και τα κατάλληλα εχέγγυα για την μετέπειτα ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και αυτό κάνει την προσπάθειά μου ακόμα μεγαλύτερη. Δεν είναι εύκολη η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και επαγγελματικών υποχρεώσεων χωρίς λάθη, αλλά προσπαθώ να κάνω τα λιγότερα.

Εχοντας πετύχει πολλούς από τους στόχους που είχατε θέσει, ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Καταρχάς να κρατήσω σε μια σταθερή πορεία, ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και μέσα από σκληρή δουλειά να καταφέρω με μικρά μικρά βήματα την περαιτέρω ανάπτυξη των Mediterranean.