GR US

Χαμηλές οι τιμές στα ενοίκια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Αssociated Press

(AP Photo/Mike Groll, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Νέα Υόρκη ήταν από τις πρώτες Πολιτείες των ΗΠΑ που επηρεάστηκε από την πανδημία. Τα διεθνούς φήμης μουσεία της έκλεισαν, όπως και τα μπαρ, τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές. Την ίδια στιγμή, οι ενοικιαστές των διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης αναζήτησαν σπίτια στα προάστια σε πολύ καλύτερες τιμές.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για έναν ενοικιαστή αυτή την εποχή στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές έχουν πέσει δραματικά και οι περιοχές με τα φθηνότερα διαμερίσματα είναι το Κουίνς και το Μανχάταν. «Δεν είναι έκπληξη για εμάς η πτώση των τιμών στα διαμερίσματα, κάτι που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο», ανέφερε ο Βίκτορ Ροντρίγκεζ, υπεύθυνος ερευνών αγοράς της εταιρείας CoStar Group.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η «NY Post», ένα στούντιο στο κέντρο του Μανχάταν από $2.700 έχει πέσει στα $2.100, ενώ ένα διαμερίσματα δύο δωματίων από $4.250 έχει κατέβει στα $2.960.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία Douglas Elliman, οι τιμές στο Μανχάταν έχουν πέσει κατά 17% συγκριτικά με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες δίνουν 2,3 μήνες δωρεάν ενοίκιο, ενώ πέρυσι έδιναν 1,4 μήνες. «Τα ενοίκια έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί, αλλά οι παραχωρήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι ιδιοκτήτες προσφέρουν ενοίκια δύο και τριών μηνών, δεν ζητούν τέλος αμοιβής, ούτε έξτρα χρήματα για τον μεσίτη. Κάνουν ό,τι μπορούν για να καταφέρουν να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους», πρόσθεσε ο Ροντρίγκεζ.

Μεγάλη πτώση στα ενοίκια παρατηρείται στην δυτική πλευρά του Μανχάταν που φτάνει και το 20%, στο κέντρο του Μανχάταν 17%, στην ανατολική πλευρά 12% και στο Βόρειο Μανχάταν 9%.

Τα νέα συμβόλαια ενοικίασης το 2021 μόνο τον μήνα Ιανουάριο ήταν 6.255, μια αύξηση που άγγιξε το 60%, αριθμός-ρεκόρ σύμφωνα με την Douglas Elliman.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίου παρατηρούνται στα μικρά διαμερίσματα. Και αυτό γιατί η πανδημία ανάγκασε πολύ κόσμο να κάνει το σπίτι του γραφείο και να χρειάζεται περισσότερο χώρο. Ετσι, τα μικρά διαμερίσματα, στούντιο και ενός δωματίου, δεν έχουν πλέον ζήτηση και οι τιμές έχουν μειωθεί αισθητά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσον αφορά τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν, με τιμές που ξεκινούν από $6.500, δεν υπήρξε μείωση. Στην περιοχή του Μπρούκλιν, ένα πολυτελές διαμέρισμα με τιμή εκκίνησης $4.600 το μήνα έχει ρίξει την τιμή του κατά 10% ενώ στο Κουίνς η τιμή από $3.700 έχει μειωθεί κατά 17% σύμφωνα με τα στοιχεία του Douglas Elliman.

Και ενώ στη Νέα Υόρκη όλα δουλεύουν υπέρ των ενοικιαστών, αισθητή αύξηση στις τιμές αγοράς κατοικιών υπάρχει σε άλλες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, αύξηση συναντάμε στο Φοίνιξ σε ποσοστό 14,4%, στο Σιάτλ σε ποσοστό 13,6% αλλά και στο Σικάγο κατά 7,7%. Και αυτό γιατί η πανδημία ενθάρρυνε τους πιθανούς αγοραστές να μετακινηθούν από τα κέντρα των πόλεων στα προάστια. Να σημειωθεί ακόμη πως το γεγονός ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σημείωσαν μικρή άνοδο 2,81% από 2,73% την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από πέρυσι που έφταναν το 3,49% κάτι που βοηθάει τους υποψήφιους αγοραστές -που αυξάνονται όλο και περισσότερο- να ανυπομονούν να προσχωρήσουν στην αγορά σπιτιού.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εμπορίου, η κατασκευή διαμερισμάτων, αλλά και οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 16,2%.