GR US

Δρ Φλωρεντία Χριστοδουλίδου: Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση του κορωνοϊού

Εθνικός Κήρυξ

Η Δρ Φλωρεντία Χριστοδουλίδου.

Μέσα σε ένα κόσμο, που ιστορικά προωθείται η ανισότητα, η αδιαφορία για τους συνανθρώπους και η αδικία, η έννοια της φιλανθρωπίας τις πλείστες φορές, είναι επιστέγασμα του αυτονόητου της ευμάρειας των δωρητών. Υπάρχουν όμως αιώνιες στιγμές και άνθρωποι που εξυψώνουν τη φιλανθρωπία και την κάνουν παντοτινό έργο ζωής, γιατί αισθάνονται ακατάπαυστα την ανάγκη να προσφέρουν στο άλλον.

Η Δρ Φλωρεντία Χριστοδουλίδου στα 35 χρόνια πρακτικής του ιατρικού επαγγέλματος, ως παθολόγος, καθιέρωσε με τη σφραγίδα της αγάπης, το όνομά της, όχι μόνο γιατί έχει τη συγκρότηση και την επιστημονική κατάρτιση να κάνει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, αλλά γιατί έχει τη δύναμη να ξεπερνάει τις προσωπικές της ανάγκες, τον προσωπικό της χρόνο, την ικανοποίηση του εγώ της και να μοιράζει τον εαυτό της με τους ασθενείς της και με όλους τους ανθρώπους που επιζητούν ή όχι τη βοήθειά της.

Το 1995 καθιέρωσε στο ιατρείο της δωρεάν εξέταση στήθους και τεστ Παπανικολάου, για γυναίκες που δεν είχαν ασφάλεια υγείας, με δικά της έξοδα. Η προσφορά της λειτούργησε σαν υπόδειγμα και αργότερα το πρότζεκτ αυτό συνεχίστηκε από το Women’s Issues Network – WIN και το Mount Sinai του Κουίνς. Την ίδια ανθρωπιστική τακτική υποστήριξης εφαρμόζει και για τους Ελληνες φοιτητές, που δεν έχουν ασφάλεια και καλύπτει με δικά της έξοδα τα τεστ και τα φάρμακά τους. Ταξιδεύει μια φορά τον χρόνο με την «Ομάδα Αιγαίου» και προσφέρει τη βοήθειά της με μια ομάδα γιατρών, στους ανθρώπους των απόμακρων και εκτός γραμμής ελληνικών νησιών,που έχουν δύσκολη εως αδύνατη πρόσβαση σε γιατρούς.

Υπήρξε Πρόεδρος του Pancyprian Association Women’s Issues Network για 24 χρόνια, είναι μέλοςτου Hellenic Medical Society,του Federation of Cypriot Organizations of America και του Panpaphian Association of America. Εχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, με τελευταίο το Μετάλλιο για την εξαίρετη προσφορά της, ως Κυπρία ομογενής, από  τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στις 28 Αυγούστου 2019.

Η δυναμική προσωπικότητά της και η φήμη της, ως εξαιρετική γιατρός, που έχει την ευαισθησία να αναπτύσσει ζωντανή και φιλική σχέση με τους ασθενείς της, την έφερε στο Northwell Health, μετά από πρόταση να μεταφέρει την πρακτική της στην ευρύτερη ιατρική οικογένεια του τεράστιου αυτού Οργανισμού Ιατρικής Περίθαλψης σε ένα από τα 800 Ιατρικά Κέντρα που έχει στην Πολιτεία της ΝΥ, το «Northwell Health Physician Partners Cardiology & Medicine Specialties at Astoria».

Κυρία Χριστοδουλίδου, πότε ενταχτήκατε στο σύστημα του Νorthwell Health και γιατί;

Μετά από 35 χρόνια καριέρας και πλησιάζοντας το τέλος της, ήθελα οι άνθρωποι που με ακολούθησαν και με εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και που δεν είναι μόνο ασθενείς, αλλά και η οικογένειά μου, να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και αυτή μπορεί να την δώσει το Νorthwell Health, που είναι το μεγαλύτερο εδώ και 25 χρόνια ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Νέα Υόρκη, με άριστο εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Γι’ αυτό το λόγο βλέπω τους ασθενείς μου εδώ και ενάμιση χρόνο στο «Northwell Health Physician Partners Cardiology & Medicine Specialties at Astoria».

Μετά από τόσα χρόνια ιδιωτικής πρακτικής, πώς σας φαίνεται τώρα που λειτουργείτε σε ομάδα;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί η ομάδα των γιατρών που συνεργάζομαι δεν είναι μόνον εξαιρετικοί σαν επιστήμονες, αλλά και σαν άνθρωποι και έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό δεσμό, που ναι μεν βοηθάει την συνεργασία μας, αλλά κυρίως την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών, οι οποίοι νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη στα χέρια γιατρών, που δουλεύουν αρμονικά μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ιδέες και κάνοντας προτάσεις, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους ασθενείς μας.

Ποιος είναι ο στόχος του ΝΗΡΡ αυτή την κρίσιμη στιγμή,που καιροφυλακτεί νέα έξαρση του κορωνοϊού;

Θέλουμε να προβάλουμε τη δουλειά μας, η οποία είναι πολύ σημαντική και προσφέρει πολλά στη δύσκολη αυτή φάση του κορωνοϊού. Η ομάδα των γιατρών μας που αποτελείται από έμπειρους καρδιολόγους, παθολόγους και αγγειολόγους και με επικεφαλής τον Δρα Κασαπίδη, σημαντικό πνευμονολόγο και εντατικολόγο, είναι ιδανική για να παρακολουθεί ασθενείς, που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, για τυχόν παρενέργειες που θα παρουσιαστούν. Είναι απαραίτητο οι ασθενείς που ο κορωνοϊός προσέβαλε τους πνεύμονές τους, να βλέπουν πνευμονολόγο και ας μην έχουν ενοχλήσεις. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτή η πάθηση. Προς το παρόν γνωρίζουμε λίγα για την ασθένεια και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είδατε πολλούς ασθενείς κατά τη διάρκεια της έξαρσης της ασθένειας;

Ναι. Πολλοί ήταν άρρωστοι και δεν το ήξεραν. Τους στέλναμε για το τέστ και το επιβεβαιώναμε. Ενα θετικό που διαπίστωσα, είναι ότι μετά το Πάσχα δεν είχαμε πολλούς αρρώστους με αναπνευστικά. Μόνο γαστρεντερολογικά είχαμε, που είναι συνήθως και αυτά συμπτώματα, πριν αναπτύξει κάποιος βήχα και δύσπνοια. Ευτυχώς, γιατί οι άνθρωποι είχαν θορυβηθεί και ερχόντουσαν πολύ νωρίς να εξεταστούν. Ο φόβος, τους βοήθησε να προλάβουν την κακή εξέλιξη της πάθησης.

Πώς αντιμετωπίσατε τις ψυχολογικές συνέπειες του εγκλεισμού στους ασθενείς σας;

Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κυρίως τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Το πρώτο τρίμηνο, είχαμε πολλούς νέους ανθρώπους από 25-45 ετών, με πανικούς, άγχος, αϋπνίες και ανησυχία. Τον τελευταίο όμως καιρό, έχουμε τους ηλικιωμένους, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κλεισμένοι σε ένα διαμέρισμα και δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά, τα εγγόνια ή τους συγγενείς τους. Τους τελευταίους δυο μήνες έχω δώσει περισσότερο Zanax, όσο δεν έδωσα 35 χρόνια, που ασκώ το ιατρικό επάγγελμα.

Ο ιός ήρθε για να μεινει;

Μα δεν εφυγε. Εδώ είναι και θα μείνει, όπως και η γρίπη, αλλά προσπαθούμε να βρούμε το εμβόλιο, για να τον αντιμετωπίσουμε. Εμείς εδώ στο «Northwell Health Physician Partners Cardiology & Medicine Specialties at Astoria»,είμαστε πανέτοιμοι και απόλυτα εξοπλισμένοι, να αντιμετωπίσουμε πάλι την σχεδόν σίγουρη επιστροφή του κορωνοϊού.