GR US

Δρ Σωτήρης Κασαπίδης, στην πρώτη γραμμή μάχης του Northwell κατά του Covid-19

Εθνικός Κήρυξ

O Δρ. Σωτήριος Κασαπίδης.

Ο Δρ Σωτήρης Κασαπίδης είναι γιατρός, από την στιγμή που ήρθε στον Κόσμο. Το μέλλον του ήταν προδιαγεγραμμένο από το γενεαλογικό δέντρο, που οι πρόγονοί του το μπόλιασαν με το πάθος για την ιατρική επιστήμη και την έρευνα.

Τον ρωτάω πώς θυμάται σαν παιδί τον εαυτό του και μου απαντά: «Μόνο γιατρό τον θυμάμαι. Δεν είχα άλλη επιλογή». Στον κάτω όροφο του σπιτιού που μεγάλωσε, στους 28 δρόμους και 23η λεωφόρο στην Αστόρια, είχε το γραφείο ο πατέρας του, ο γνωστός χειρουργός Αναστάσιος Κασαπίδης και η έννοια της υγείας αποτυπώθηκε στην παιδική του ψυχή σαν σκοπός ζωής. Ισως αυτό συνετέλεσε, ώστε να είναι πιο γιατρός, από ό,τι ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του, γιατί ο Δρ Κασαπίδης δεν υποτάσσεται απλά «στην απαίτηση του ασθενούς για θεραπεία», αλλά καθοδηγείται από μια ανάγκη ισχυρότερη από εκείνη, που αποσκοπεί στο να κάνει τη ζωή των ασθενών του απλά υποφερτή: Προτρέπει τους ανθρώπους να νιώθουν τον εαυτό τους, να τον θέλουν ζωντανό και να αντιστέκονται στο θάνατο.

Τον συναντήσαμε στο «Northwell Health Physician Partners Cardiology & Medicine Specialties at Astoria» (ΝΗΡΡ) στην Αστόρια, στο οποίο είναι επικεφαλής και ήταν ένας από τους γιατρούς της «πρώτης γραμμής» του Lenox Hospital στη μάχη κατά του κορωνοιού.

Ο Δρ Κασαπίδης έδωσε και συνεχίζει να δίνει αγώνα με την ιδιότητα του Πνευμονολόγου και Εντατικολόγου, ώστε οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοιό, να ανακτήσουν την υγεία τους, τη διάθεσή τους και να βρούν πάλι την γεύση των πραγμάτων, μετά την επικίνδυνη ασθένεια, από την οποία επέζησαν. Αναπληρωτής καθηγητής σήμερα στην Ιατρική Σχολή Donald and Barbara Zucker στο Hofstra/Northwell και Διευθυντής στο Kings County Hospital Center, βλέπει τους ασθενείς του στα Ιατρικά Κέντρα του «Northwell Health Physician Partners Cardiology & Medicine Specialties» στην Αστόρια και στο Whitestone και χειρουργεί στο Lenox Hill Hospital και North Shore University Hospital.

Δρ Κασαπίδη, είστε επικεφαλής του Northwell στο Whitestone και την τελευταία διετία στο καινούργιο Ιατρικό Κέντρο του «Northwell Health Physician PartnersCardiology & Medicine Specialties at Astoria». Ποιο είναι το ιστορικό αυτής της επέκτασης;

Αρχισα να δουλεύω για το Northwell στο Whitestone,περίπου εδώ και 10 χρόνια. Υπήρχε ήδη από εκεί ο βασικός πυρήνας των γιατρών, μια εξαιρετική ομάδα, που περιελάμβανε τον παθολόγο Dr. Gustavo Raul Depetris, και τρεις καρδιολόγους, την Dr. Susana M. Ayyanathan, τον Dr. Andrea Mignatti, τον Dr. Jeremy Daniel Jacobson και εμένα ως πνευμονολόγο και ταυτόχρονα είχα το δικό μου μικρό γραφείο, εδώ στην Αστόρια. Δυο χρόνια πριν, το Northwell αποφάσισε να επεκτείνουμε την πρακτική μας στην Αστόρια και έτσι αρχίσαμε την διαδικασία να φτιάξουμε τον χώρο, για να υποδεχόμαστε τους ασθενείς. Τότε ρώτησα την Δρα Χριστοδουλίδου, αν είχε ενδιαφέρον να συνδεθεί με την ομάδα του «Northwell Health Physician Partners Cardiology & Medicine Specialties at Astoria» και έτσι αρχίσαμε την συνεργασία μας.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Σωτήρης Κασαπίδης.

Τι σας παρακίνησε να συγχωνευτείτε με ένα τόσο μεγάλο οργανισμό;

Οταν εργάζεσαι μόνος σου στο ιατρικό επάγγελμα σήμερα, δεν έχεις τόσες διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις ένα καρδιολόγο να κάνει ένα καθετηριασμό, ή θέλεις έναν αγγειολόγο η ένα χειρουργό να χειρουργήσει κάποιον με καρκίνο στον πνεύμονα και βρίσκεσαι μέσα σε ένα μεγάλο δίκτυο, που έχει όλες τις ειδικότητες, συνεργάζεται με πολλά νοσοκομεία και έχει πολλά Ιατρικά Κέντρα, όπως είναι το Northwell Health, τότε η πρακτική σου γίνεται πολύ εύκολη. Οι ασθενείς πάλι είναι πολύ πιο ικανοποιημένοι, γιατί μπορούν να έχουν γρήγορη εξυπηρέτηση κάτω από τις καλύτερες συνθήκες ιατρικής παρακολούθησης και τεχνολογίας.

Πείτε μας για την εμπειρία που είχατε με την πανδημία.

Αυτό που ζήσαμε οι γιατροί στην πρώτη γραμμή ήταν κόλαση. Αυτό που πέρασα στο νοσοκομείο, να μην το περάσει κανένας άλλος. Να πεθαίνουν 10 και 12 άνθρωποι την ημέρα και να περιμένουν έξω τα φορτηγά, για να τους βάλουν μέσα και να τους μεταφέρουν! Πολλοί συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι χάθηκαν σ' αυτή τη μάχη.Ο καλύτερός μου φίλος γιατρός και αυτός πέθανε, το ίδιο και ο μέντοράς μου.

Ως πνευμονολόγος που είστε, ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης διασωληνωμένων ασθενών;

Περίπου 60% και αυτό γιατί συμβαίνουν παράλληλα δυο αρνητικές συγκυρίες. Η μια είναι, ότι όσο η κατάσταση του αναπνευστκού χειροτερεύει, στο σημείο να χρειαστεί ο ασθενής διασωλήνωση, την ίδια στιγμή η κατάσταση στα νεφρά χειροτερεύει και αυτή, οπότε ο ασθενής χρειάζεται αιμοδιάλυση. Τις πρώτες δυο εβδομάδες δεν είχαμε ιδέα για τον συσχετισμό αυτών των δυο, ούτε γιατί πολλοί ασθενείς πάθαιναν εγκεφαλικό. Μετά αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε αντιπηκτικά, στεροειδή όπως το prednisone και χλωροκίνη και είδαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε κάποιους ασθενείς.

Οι ασθενείς που αρρώστησαν βαριά από κορωνοϊό πρέπει να παρακολουθούνται;

Είναι απαραίτητο, γιατί μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Το Northwell Health έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δημιούργησε ειδικά Κέντρα Φροντίδας (Care Centers) για τους ασθενείς με Covid. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει ο πληθυσμός, που προσβλήθηκε από τον ιό. Πώς θα αισθάνονται οι άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν, πώς θα λειτουργούν οι πνεύμονές τους, σε 3 ή 6 μήνες ή σε ένα χρόνο; Τα ειδικά κέντρα του Northwell Health έχουν έμπειρους γιατρούς σχετικά με τον κορωνοιό και είναι ασφαλές να απευθύνονται όσοι αρρώστησαν σε αυτά.

Περιμένετε νέα έξαρση του κορωνοϊού;

Ασφαλώς. Ο κορωνοϊός θα έρθει πίσω. Είναι ο χειρότερος ιός, που έχω δει. Δημιούργησε πόλεμο! Αυτά που συμβαίνουν στην Καρολίνα, στη Φλόριδα, στην Καλιφόρνια, δεν είναι τυχαία. Το μόνο καλό είναι πως τώρα ξέρουμε κάτι περισσότερο για την πάθηση. Να μην παραλείπει κανείς να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ενισχύετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη D, C και Zinc (Ψευδάργυρο). Να τρώτε υγιεινά, να γυμνάζεστε και να περπατάτε. Η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με πολλούς θανάτους από τον κορωνοϊό.

Οταν βγει το εμβόλιο πιστεύετε, ότι θα είναι ασφαλές;

Θα βγουν πολλά εμβόλια. Δεν θα είναι μόνο ένα. Πολλά ερευνητικά κέντρα δουλεύουν γι' αυτό. Ομως τα εμβόλια μπορούν να κάνουν παρενέργειες, είναι γνωστό, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Εμένα με απασχολούν περισσότερο, αυτοί που αρνούνται να κάνουν εμβόλια και κυρίως αυτοί που θα αρνηθούν να κάνουν το συγκεκριμένο, που θα προτείνουν για τον κορωνοϊό, όταν κυκλοφορήσει.

Τι άλλαξε στον κόσμο με την πανδημία Δρ Κασαπίδη;

Ο κόσμος αλλάζει με τρελούς ρυθμούς κάθε μέρα. Η πανδημία δημιούργησε τρομακτική ανεργία και δεν υπάρχει καν ελπίδα για δουλειά. Επιπλέον έχουμε να διαπραγματευτούμε τα ψυχολογικά, τα πολιτικά και τα συνωμοσιολογικά θέματα, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Δεν μπορούμε ούτε τηλεόραση να δούμε πια. Ο κόσμος μοιράστηκε σε Αριστερούς και Δεξιούς! Δεν υπάρχει Κέντρο, δεν υπάρχει πουθενά ισορροπία. Ο λαός έχει τρελαθεί. Ολοι οι άνθρωποι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, δεν μπορούν να ζήσουν όπως πριν και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία τους.