GR US

Κατέθεσε αίτηση για επείγουσα χρήση του εμβολίου η Pfizer του Α. Μπουρλά

Αssociated Press

Τα κεντρικά γραφεία της Pfizer στην Νέα Υόρκη. (AP Photo/Bebeto Matthews, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίσημο αίτημα προς τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να λάβει την άδεια επείγουσας χορήγησης του εμβολίου της ενάντια στην Covid-19 υπέβαλε η κοινοπραξία Pfizer - BioNTech, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική ανακοίνωση Τύπου.

Πρόκειται για μια στιγμή που χαρακτηρίζεται «ιστορική», καθώς το πρώτο εμβόλιο ενάντια στην ασθένεια που κόστισε εκατομμύρια ζωές, άλλαξε την καθημερινότητα και σημάδεψε, ίσως ανεπανόρθωτα, την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, παίρνει τον δρόμο για μια περιορισμένη, αρχικά, χρήση.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ομογενής Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Αλμπέρτος Μπουρλάς (Dr. Albert Bourla), δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, αναφερόμενος στις επίπονες προσπάθειες των επιστημόνων, ενάντια στον χρόνο, προκειμένου να βρουν αξιόπιστη απάντηση στην Covid-19.

«258 μεγάλες ημέρες και νύχτες, 150 ενεργές βάσεις κλινικών δοκιμών, 43661 θαρραλέοι εθελοντές, χιλιάδες αφοσιωμένοι συνάδελφοι από την Pfizer και την BioNTech και οι ελπίδες δισεκατομμυρίων. Ολα να οδηγούν σε μια ιστορική στιγμή: Η Pfizer είναι υπερήφανη για το σημερινό μας αίτημα», ανέφερε ο Δρ Μπουρλάς, με ηλεκτρονική παραπομπή στην ανακοίνωση της Pfizer.

Αμφότερες οι εταιρείες τόνισαν πως τα καλά επίπεδα προστασίας και ασφάλειας σημαίνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να εγκριθεί για χρήση άμεσης ανάγκης, την οποία η Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration - FDA) μπορεί να χορηγήσει πριν την τυπική ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών. Εκτός από την αίτηση στην FDA, το «Associated Press» αναφέρει πως έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία στις υπηρεσίες της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα κατατεθούν σύντομα τα ίδια στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και όπως έγινε γνωστό τα 162 εξ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%.

«Η δουλειά μας να προσφέρουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο επείγουσα», ανέφερε επίσης ο Δρ Μπουρλάς.

Την επικείμενη έγκριση του εμβολίου προανήγγειλε, ουσιαστικά, σε δηλώσεις του ο Δρ Αντονι Φάουτσι, συστήνοντας, παράλληλα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στο κοινό, προκειμένου να μην επαναπαυθεί πρόωρα, εν αναμονή του εμβολίου.

«Ερχεται η βοήθεια. Εμείς βασικά θα πρέπει να επιμείνουμε ακόμη περισσότερο στα υγειονομικά μέτρα, αναμένοντας αυτήν την βοήθεια», ήταν τα λόγια του Δρα Φάουτσι.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του γραφείου της FDA για τα εμβόλια, Δρ. Μάριον Γκράμπερ, στάθηκε στη διαφορά ανάμεσα στην έγκριση επείγουσας χρήσης και την τελική έγκριση, τονίζοντας πως «ακόμη και με αυτήν, το εμβόλιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση, δεν είναι ακόμη εγκεκριμένο».

Η FDA πρόκειται να δώσει το τελικό «πράσινο φως» για το εμβόλιο από τον επόμενο μήνα, όταν και θα εκτιμήσει την εν γένει αλλά και εξειδικευμένη αποτελεσματικότητά του, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, επιβεβαιώνοντας ή τροποποιώντας τα αποτελέσματα των δοκιμών που διενήργησαν οι Pfizer - BioNTech.